Sampo Terho

Kohti Impivaaraa?

Perussuomalaisten suurin ongelma on ylittää ne ennakkoluulot, joita meihin kohdistuu. Yksi yleisimpiä vääriä mielikuvia on, että haluaisimme sulkea rajat ja eristäytyä maailmasta. Erityisesti vastustajamme mielellään levittävät tätä käsitystä kun arvostelemme heidän epäonnistunutta EU- tai maahanmuuttopolitiikkaansa. Haluan siksi nyt kirjoittaa pari sanaa kansainvälisyydestä.

Kuten niin moni asia vanhojen puolueiden puhetavassa, hahmotetaan kansainvälisyyskin liian mustavalkoisesti. Politiikan vaihtoehdoiksi esitetään yksinkertaisesti rikas kansainvälisyys tai impivaaralainen käpertyminen. Kansainvälisyyttä on kuitenkin hyvin monenlaista, eivätkä kaikki kansainvälistymisen piirteet automaattisesti ole hyviä. Tunnettuja ongelmia ovat esimerkiksi kansainvälinen rikollisuus ja terrorismi, tai talouden saralla veroparatiisit ja työpaikkojen pakeneminen halpatyövoiman maihin.

Suomi on kansainvälistynyt kylmän sodan jälkeen valtavaa vauhtia. Yhteiskuntamme on muuttunut perustavanlaatuisesti 80-luvun suljetusta Suomesta, jossa ulkomaalaisia oli tuskin nimeksi ja ulkomaankauppakin oli hyvin hallittua. Perussuomalaisilla ei ole minkäänlaisia kuvitelmia, että aikaa voisi kääntää taaksepäin ja että entinen palaisi. Pikemminkin tätä tuntuvat pelkäävän vastustajamme, jotka väittävät perussuomalaisten mahdollisen vaalimenestyksen vievän Suomen menneisyyteen.

Menneisyyteen ei kuitenkaan ole mahdollista siirtyä, joten sitä on turha sen enempää tavoitella kuin pelätä. Sen sijaan tulevaisuutta voi muuttaa ja kansainvälisyyden suhteen tämä tarkoittaa, että meidän on mietittävä miten kansallisten rajojen madaltumisen huonoja puolia voidaan minimoida ja hyötyjä maksimoida. Ja ennen kaikkea meidän on tunnustettava, ettei se mikä on hyväksi yhdelle, välttämättä ole sitä toiselle.

Kansainvälistymisessäkin on voittajia ja häviäjiä. On yksinkertaistavaa ja ylimielistä rakentaa mielikuvia, joissa mitä tahansa kansainvälistymisen piirrettä vastustavat kansalaiset esitetään tietämättöminä juntteina, jotka eivät vain ymmärrä omaa parastaan. Jos esimerkiksi suuryritysten investoinnit ja työpaikat karkaavat ulkomaille, tai ulkomaalainen halpatyövoima korvaa kotimaisen, tätä olisi outoa väittää hyväksi asiaksi duunarille, vaikka se osakkeenomistajalle saattaa hyvinkin olla eduksi.

Avoimuus ja kansainvälisyys tarkoittavat ennen kaikkea kilpailun valtavaa lisääntymistä. Tämä on hyväksi kuluttajahinnoille, mutta toisaalta jokainen yritys ja yksilö jolla on vaikeuksia selvitä armottomassa työn ja pääoman uusjaossa, kaipaa täysin ymmärrettäväsi jonkinlaisia kansallisia suoja-aitoja. Tätä voidaan toki väheksyvästi kutsua ”impivaalaiseksi käpertymiseksi”, mutta järjetöntä se ei ole, päinvastoin.

Esimerkiksi EU-jäsenyytemme on monille tuonut valinnanvaraa kuluttamiseen ja uusia mahdollisuuksia uravalintoihin. Toisaalta jos kansalainen ei ole matkustelevaa tyyppiä eikä tähtää kansainväliselle uralle, tai ei ole kiinnostunut juusto- ja viinivalikoimista, EU saattaa näyttää lähinnä pohjattomalta maksuautomaatilta, joka rahan vastineeksi työntää ulos vain ärsyttävää sääntelyä. Muuan iäkäs savolaismies tiivisti tämän minulle viime kesänä mökkityömaalla:

”Siekö olet se eurroparlamentaarikko?”

”Juu.”

”Ei oh mittee hyvvee ikinä tulluna EU:sta”.

”Niin…”

Omasta puolestaan hän varmasti puhui totta. Olisi naurettavaa väittää, että hänen arkikokemuksensa on vain kouluttamattoman ymmärtämättömyyttä, Korkeakoulutetun helsinkiläisen kokemus saattaa olla toinen, mutta sekin on hänen oma kokemuksensa, eikä objektiivinen totuus. Kansainvälistymiskehityksessä onkin hyvin paljon politiikkaa ja ryhmäedunvalvontaa. Toiselle kansainvälistymisen erilaiset piirteet ovat täysin järkevästi analysoituna enemmän uhka, toiselle taas mahdollisuus.

Kansainvälisyys ei ole itseisarvo, ja EU:ssa työskennellessäni olen oppinut paljon kansainvälisen yhteistyön hitaudesta ja hankaluudesta. Kansainvälistä politiikkaa kannattaa tehdä lähinnä silloin, kun jotain ongelmaa ei voi ratkaista kansallisesti. Yleensä pienimuotoisempi kansallinen päätöksenteko on tehokkaampaa ja pystyy paremmin ottamaan huomioon paikalliset erityispiirteet. Tämä on EU:ssakin nykyään tunnustettu periaate, jota tosin noudatetaan tavanomaisella kansainvälisen järjestön suurpiirteisyydellä.

Käpertymisestä huolestuneita haluan lopuksi lohduttaa sillä, ettei kansainvälisyys koskaan lakkaa. Kansainvälisyyden keskiössä on henkisten virtausten kuten aatteiden, uskontojen, tieteellisten oivallusten ja muoti-ilmiöiden liike. Mikään mahti maailmassa ei pysty näitä ajan oloon patoamaan, ja harva haluaisikaan.

Joskus tätäkin tosin yritetään. Esimerkiksi Suomen liberaalit ovat parhaansa mukaan yrittäneet padota viime vuosien merkittävintä kansainvälistä liikettä, eli niin kutsutun "oikeistopopulismin" nousua - mutta eipä ole onnistunut sekään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Kokemuksia pitää kuunnella, näin on. Koskee myös myös kokemuksia esim. arjen rasismista. Moni ihan tavallinen tallaaja tuntuu niitä vähättelevän, tai sanoo että kyse on pelkästä ylireagoinnista.

Viimeinen kappale on vähän omituinen. Pitäisikö tämä nyt ottaa tunnustuksena sille että persut ovat nyt oikeistopopulistinen puolue, tai muuttumassa sellaiseksi. Ja keitä ovat nuo liberaalit? Kaikki "vanhat puolueet", "vihervasemmisto" vai Kokoomuksen businessliberaalit, kuten Alexander Stubb?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Olipahan tyypillinen poliitikon kirjoitus, paljon sanoja, vähän asiaa. Kiinni ei oikein saa mistään. Minulta ei tuollaisille ääntä tule, oli puolue mikä tahansa.

Jouni Nordman

Tietenkin Impivaaran takana on kovin vaikeata ymmärtää avointa keskustelua, sillä aika pappein palopuheista on vielä liian lähellä. Sillä Terho juuri tekstissä se toi esille että pulloa ei enää kiinni saada, mutta sen vaikutuksiin voidaan puuttua, jossa Impivaaralaista ongelman ratkaisu malli edustaa THL:ä, joka myös monelle on se ainoa ja oikea.

Se mitä maahanmuuttopolitiikan tule, niin siinä tarvittaisiin paljon laajempi keskustelu käydä, jolloin voitaisiin miettiä minkälainen olisi politiikka jolla voidaan saada mahdollisimman matalaksi saada maahanmuuton kustannukset.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Viljo, ompa todella ikävää, kun kiinni ei oikein saa mistään !

Käyttäjän Juha-PekkaVaarala kuva
Juha-Pekka Vaarala

Arvoisa europarlamentaarikko Terho, olette olleet Brysselissä liian pitkään ja menettäneet kosketuksen PS:läiseen arkeen, jota kannattajakuntanne ja edustajanne kirjoituksillaan koko kansan valkokankaalle heijastavat.
PS:n ongelma ei ole ennakkoluulot tai imago vaan harhakäsitys kansallisesta identiteetistä ja kansan syvistä riveistä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kommentoijalta pyytäisin hieman tarkempaa selitystä minkälaista harhakäsitystä identiteetistä on PS:n ongelmana. Ettei vain ole niin että jokaisessa poliittisessa puolueessa ja niiden kannattajilla on aivan omanlainen käsitys kansallisesta identiteetistä?

Käyttäjän Juha-PekkaVaarala kuva
Juha-Pekka Vaarala

Kiitos, juuri tätä ajoin takaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #17

Kun nyt tunnustat tarkoitusperäsi kansallisesta identiteetistä harhaisen käsityksen olevan puolueittain erilainen, niin kuinka voit ylipäätään esittää vihreiden käsityksen olevan se ainoa oikea? Kas kun meitä ihmisiä on eri tavalla ajattelevia ja jokaisen mielipidettä myös kansallisesta identiteettikäsityksestä on mielestäni kunnioitettava. En haluaisi lokeroida kansalaisia mieltämälläsi tavalla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vaarala on vihreänä varmaankin asiantuntija PS:n arjesta !

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No nyt sitten vaalien alla yritetään nostaan persujen kokoomuskloonin avulla persujen imagoa. Blogistihan on veroparatiisien suosija EU-toiminnassaan. Muutenkin on heikkoa persujen kotiinpäin vetäminen. Koko ideologia ja agenda on kopsattu Ruotsin SD´ltä joka on natsitaustainen järjestö. Persuagitaattorit levittävät konemaiusesti ruotsalaista natsipropagandaa nettiin vuodesta toiseen ja samalla kravattikaulainen persueliitti on olevinaan eri porukoissa kuin SD.
Persuagitaattoreiden kotijumala Marie Le Pen tukee aivan todistetusti Putinin valloituspolitiikkaa ja yrityksiä heikentää EU´ta.
Jos ahkerat nettiagitaattorit oli jytkyn yksi resepti niin tällä hetkellä suomalainen kyllä on paremmin varuillaan. Hommaforum on aiheuttanut kansallista hallaa niin paljon ettei ole ighme että Turkkilat ja muut sen perustajat eivät enää kehtaa näyttäytyä julkisuudessa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

:) Sini yrittää KAIKKENSA persujen mustamaalaamiseksi. Suorastaan sympaattista. :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Missä EU siellä ongelma ja yhteisvelkavaluutta vie Suomen konkurssiin. Globalisaatio on tuonut länsimaille työttömyyttä ja taloudellisia ongelmia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mahtavan Venäjän ongelmatko sitten kauniimpia kun kruusattu diktatuurin kruunu keikkuu kaiken korruption, kehittymättömyyden ja köyhyyden yläpuolella loistamassa?

Veijo Ylä-notko

Luin sun kaks viimeistä ja yhden illalta.
Jotenkin sekavaa poukkoilua - saaksä nukutuksi?

Missä kohtaa Makkonen on Venäjän systeemiä tuonut?

Miksi Turkkila olisi julkisuudessa senkään vertaa kuin Huusko tai Kammonen?
Näin sen Kaivokadulla, niin ettei se maan alla ole.

Ketäs luulet muslimi naisten äänestävän, jos paikalle uskaltavat?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#5 Jarmo
-globalisaatio on tuonut länsimaille työttömyyttä ja todellisia ongelmia-

Ei kaikille. Joillekin se on luonut valtavia omaisuuksia. Ellei sitten niiden valtavien omaisuuksien hallinta ole luonut heille ongelmia?

Jotkut väittävät ongelmien syntyvän tavis puurtajille juuri niistä pääomien kasautumisista. Tiedä sitten?

Käyttäjän amgs kuva

Ozan Yanarin kirjoitus viimeisestä perussuomalaisten ehdotuksesta ei ole mitenkään sellainen perussuomalaismyönteinen ja miksi olisi. Yanar valehtelisi, jos hän muutta väittäisi. Eli, jos perussuomalaisilla on kielteinen imago, se ei johdu muusta kuin itse sanoistanne. Mediahuomio on haettu kyseenalaisilla mielipiteillä.

Veijo Ylä-notko

Olipas kyseenalainen komentti !

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

Siis mitä minä juuri luin? Koska Yanar kirjoittaa persuista kielteisesti, se on persujen vika? Tämä argumentti pitäisi ripustaa seinälle:D

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Jotkut puolueet nostattavat profiiliaan vääntämällä perussuomalaisten kannoista olkiukkoja, kannatus nousee. Ylipäätään kriittinen keskustelu maahanmuutosta on vaikeaa ilman leimaa rasistiksi. Se johtuu ihmisten kyvyttömyydestä ja haluttomuudesta ajatella, mitä toinen sanoo. Moni myös haluaa nähdä maailman mustavalkoisesti ja rasistit sopivat siihen oikein hyvin.

Viimeksi Stubb sanoi Ylen englanninkielisessä haastattelussa, että vaaleissa on kyse avautumisesta tai sulkeutumisesta. Väite on täyttä roskaa. Vaikka siinä imartelee kuvitelma perussuomalaisten vallasta sulkea Suomi, se on lapsellisille (kokoomuslaisille?) kuuntelijoille tarkoitettua fiktiota. Ottaen huomioon, että sanojana oli pääministerimme, tällä tasolla on keskustelu Suomessa.

Osansa maineella on tietysti silläkin, että jotkut ovat laukoneet tahdittomuuksia, mutta fakta on se, että ne ovat vain yksi osa kaikkea. Mikä sitten on tahditonta toiselle, ei sitä toiselle ole. Kuka päättää?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sinänsä teillä on tuossa ristiriitainen tilanne. Koska teihin liitetään mielikuva rajojen sulkemisesta, niin kaikki hörhöt, jotka haluavat muslimit ja neekerit takaisin sinne, mistä ovat tulleetkin, äänestävät teitä. Jos sanoudutte selkeästi irti tällaisesta valikoivasta maahanmuuttopolitiikasta, menetätte heidän äänensä mutta voitte sitten saada muualta lisää ääniä.

Kumpi tuottaa kokonaisuutena paremman saldon? Ja oletteko oikeasti sitä mieltä, että maahanmuuttajat pitäisi valikoida rodun, uskonnon ja lähtömaan perusteella? Vai ei?

Euroopan sisäisistä suhteista taas ei saa Impivaaraa muuta kuin tekemällä. Vain hullu yrittäisi erotttaa Suomea irti eurooppalaisesta yhteisöstä ja yhteistyöstä. Suomen etujen tasapainoinen huomioonottaminen yhteistyössä ei taas ole teidän yksinoikeutenne. Siinä mielessä Heinonen on oikeassa. Tyypillinen kirjoitus jossa yritettiin yhtä aikaa sekä irtautua mielikuvan ikävästä osasta että pitää sen ylvästä osaa yksinoikeutena yllä.

Mutta kieltämättä taitava kirjoitus.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Vain hullu yrittäisi erotttaa Suomea irti eurooppalaisesta yhteisöstä ja yhteistyöstä."

Eihän tämä EU mitään yhteistyötä ole vaan toisten velkojen maksamista ja byrokraattista sääntelyä. Kerro nyt ne hyvät puolet?

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

Kylmä totuus on, että jos maahanmuuton hillitsemiselle on vain yksi poliittinen kanava(ok, myös muutos2011), on väistämätöntä, että ne aidot rasistit kannattavat samaa puoluetta. Se ei tee kuitenkaan persuista tai sen kannattajista yleisesti rasisteja. Jos rasistien äänestyskäyttäytyminen muuttaa omaa äänestyskäyttäytymistä, samalla logiikalla ei voisi äänestää yhtäkään puoluetta. Kaikkien puolueiden kannattajista löytyy täydellisiä idiootteja. Kaikkien.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Siis kaksilla rattailla ajaminen on Perussuomalaisille sallittua yhdessä asiassa mutta muilla kaikki eri vaihtoehdot ovat moraalitonta kaksilla rattailla ajoa?

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo Vastaus kommenttiin #30

Ei se ole kaksilla rattailla ajamista, että äänestäjissä on monenlaista tallaajaa. Aivan samalla tavalla kokkareiden kannattajissa on pieni osa riistokapitalisteja ja vasemmistoliiton kannattajissa on Neuvostoliittoa kaipaavia kommareita, joskin skp:n olemassaolo eriyttää näitä hieman. Kaikkien puolueiden kannattajissa on idiootteja, joista ei voi puoluetta syyttää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyllä Suomi on ollut osa eurooppalaista yhteisöä koko itsenäisyytensä ajan. Nyt se on osa yhteiseurooppalaista EU-tulonjakoyhteisöä ja velanmaksuyhteisöä. "Eurooppalaisuudelle" on tullut uusia merkityksiä. Kyse on "EU-eurooppalaisuudesta" eli euroideologiasta.
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178...

Opiskellessani Alankomaissa (joka oli vanha siiromaavalta) 35 vuotta sitten maan opetusministeriön stipendiaattina, koin olevani suomalainen Euroopassa ja yhteispelinkin olevan ihan OK: rajat olivat auki omien vapaaehtoisten sopimusten pohjalta.

Nyt, kun hintalappumme tälle yhteistyölle kasvaa, haluammepa tai emme, tilanne näyttäytyy toisena. Alankomaissa oli jo 35 vuotta sitten kohtalaisesti 1) huumeongelmia, 2) kovan rikollisuuden ongelmia 3) prostituution ongelmia ja 4) hallitsemattoman siirtolaisuuden ongelmia. Nyt myös eurokriisin ongelmia.

Ei sielläkään näitä rakasteta, mutta tuon ylikansoitetun, pinta-alaltaan pienen hyvinvointivaltion historia, sijainti, päätökset ja yhteistyöverkostot sopimuksineen olivat jo 1970-luvulla niidenkin taustalla.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Alankomaat

Suomessa ei haluta, että maa kulkisi Kreikan tietä, mutta eipä Suomen kaltaiselle maalle oikein voi suositella Hollanninkaan tietä. Kannattaa punnita asioiden "pros and cons", jos se on vielä mahdollista.

Reijo Tossavainen

Sampon savonmurteinen tekstiosuus ei ole savon murretta!

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

No eepä tok ookkaa, savo pittää limpsauttoo aevoon ihannetappaaksessa äejin maejossa mutta elä eppäele, etteikö poejasta pienellä koolutuksella suattas aenakkii viäntee jonniinlaesen savon kielen alakeisnovviisin.

Voes ehkä vaekka alottoo opettamalla sille alakuun sanat tuljtikku ja kualjkiäryle.

Aenestahan Sampossa on selevästi vaekka mihin evuskunnasta ministerriin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kyllä monien, ei tosin kaikkien, ps-kannattajien kommenteissa korostuu nimenomaan impivaaralaisuutta ja rajojen sulkemista kaihoava mielipide. Sehän rajottaisi eniten juuri meidän suomalaisten mahdollisuuksia.

Tottakai on puolueelle eduksi ruokkia sellaisia käsityksiä mutta ennemmin tai myöhemmin tulee vastaan tilanne jossa opetuslapset alkavat kaipaamaan konkretiaa.

Cenita Sajaniemi

Vastustajat.
Tähän voisi tietysti laittaa otteen persujen viime vaalien teemoista, jolloin näkisi, mitä vastustaja kammoaa.

Yleensä puhutaan puolueesta, mutta jytkyn jälkeen persujen uudet edustajat nostettiin tikun nokkaan.

Mitä "vastapuoli" tarjoaa tänään? Epäpätevänä työstään potkut saanut itäsuomalainen Biaudet, on parasta mitä Rkp pystyy tarjoamaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Yksi yleisimpiä vääriä mielikuvia on, että haluaisimme sulkea rajat ja eristäytyä maailmasta."

- Torstaina tv:ssä alkaneen David Hasselhoffin studio-ohjelman ykkösjaksoon oli kutsuttu vieraaksi viihdejulkkisten ohella myös yksi poliitikko: Timo Soini. Jännä juttu, että vaikka perussuomalaisia moititaan eristäytyjiksi, juuri heidän puheenjohtajansa on mediassa se kaikkein kiinnostavin ihan Yhdysvaltoja ja Britanniaa myöten! Myös juontaja "Ritari Ässä" edustaa amerikkalaista tv-alaa, ja oli kuin olikin napannut Soinin vieraakseen.

Ollakseen "impivaaralainen sulkeutuja" Soini klaarasi tämänkin esiintymisen täysin tyylikkäästi. Vaalien alle ajoitettuna aikamoinen mainostemppu, kuka sen sitten olikin ideoinut.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Viimeisen viikon ajan Andreas Lubitz on ollut kautta (läntisen) maailman median kaikkein kiinnostavin hahmo...

Joten siitä voi päätellä, millaisilla meriiteillä hankitaan kiinnostusta. Työn tekeminen harvoin kiinnostaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tarkennan. Suomalaisista puoluejohtajista, joita siis on tusinan verran, on media kiinnostunein Timo Soinista. Varmasti myös Stubb saa palstatilaa brittilehdissä, mutta hänen ajatuksensa ovat mielenkiinnotonta euroliturgiaa.

Saksalaislentäjien sarjassa Lubitz todellakin tunnetaan ihan siinä missä Manfred "Punainen Paroni" von Richthofen ja Mathias "Cessnalla Moskovaan" Rust.

Käyttäjän JarkkoHantula kuva
Jarkko Hantula

Euroopan Unionin maine kansalaisten keskuudessa olisi paljon parempi, jos se oikoisi aktiivisesti ilmiselviä möhläyksiään. Siis sellaisia kuin direktiiviin perustuva laki julkisista hankinnoista tai kellon siirtely kesä- ja normaaliajan välillä.

Ensimmäinen lienee kaikkien aikojen epäonnistunein laki. Sen seurauksena käytännössä jokaiseen vähänkin isompaan virastoon on palkattu ihminen hoitamaan kilpailutusta, jonka seurauksena hankintaprosessit venyvät ajallisesti moninkertaisiksi samalla käytännössä sulkien paikalliset pienyrittäjät ulos julkisista hankinnoista.

Eikä kellojen siirtelystä ole voitu osoittaa kuin haittoja. Ei etenkään pitkien kesä- ja lyhyiden talviöiden Suomessa.

Edellä mainitsemieni lakien järjettömyydestä huolimatta sen enempää ministerineuvosto, komissio kuin europarlamenttikaan ei ole tehnyt mitään virheiden korjaamiseksi. Unioniin liittymisen puolesta aikanaan äänestäneenä olen ollut todella pettynyt sen kyvyttömyyteen tunnustaa ja korjata virheensä.

Eivätkä EU:n maksamat mainoskampanjat ole omiaan lisäämään luottamustani siihen. Pikemminkin mieleen tulee entisen Neuvostoliiton omiin kansalaisiin kohdistama propaganda.

Käyttäjän anttikivivalli kuva
Antti Kivivalli

Europarlamentaarikko Terho nyt tuottaa ajatuksia, jotka ovat toista kuin todellisuus.

Perussuomalaisten kansanedustaja Tolppanen on ehdolla taas ja kertoo vaasalaisen ilmaisjakelulehden ehdokaskyselyssä, että "kiljuisin ilosta, jos Vaasan torilla olisi vähemmän mamuja" http://anttikivivalli.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191...

Lisäksi Impivaara on suomalainen metsä, sekään ei onneksi ole persujen omistama, eikä siellä kapeakatseisuus kasva tai parane. Lastu joessa ei ole uhka, vaan mahdollisuus.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos joku on tyypillistä persuille niin kahdenlaiset viestit. Hyödynnetään urakalla muodikasta rasismia ja sitten virallisissa tiedotteissa ollaan olevinaan jonkinlainen siisti puolue. Se ei kovasti vie maamme poliittista kulttuuria eteenpäin että ketkuillaan minkä ehditään.
Julisteen superneutraalit liikennemerkit ovat myöskin robottimaisen -ei väriä eikä makua tunnustavia. Sekö se oli se vastaus ns vanhoille puolueille.
Demarit sentään ankkuroituvat johonkin maisemaan melko tyypilliseen puoliurbaaniin vantaatyyppiseen maisemaan. Vihreillä on superselvä ja siksi superluotettava viesti. Vassarit joilla oli hieno juliste viimeksi ovat sortuneet samaan virheeseen kuin PS. Loput ovat niin yhdentekeviä ettei ne edes jää mieleen.
Vihreät ovat Suomen ainoa poliittinen, avoimin kortein toimiva puolue? Siltä näyttää jos julisteita katsoo. Demarit perässä hyvänä kakkosena. Kun puolue on poliittinen se ei ole pelkkä karriäärikone ja kähmintäautomaatti. Politiikka ei tullutkaan takaisin politiikkaan paitsi vihreiden osalta?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Miksi tyydytään vain marisemaan? Minkä ihmeen takia Perussuomalaiset eivät sitten aja Suomen eroa EU:sta? Tai edes eurosta?

Sitä ei jostain ihmeen syystä uskalla tehdä yksikään eduskuntapuolue.

Mitä äänestävät nyt kaikki ne, jotka 1994 äänestivät EI EU:lle? Mitä äänestävät nyt kaikki ne, joiden mielestä ”Ei oh mittee hyvvee ikinä tulluna EU:sta”?

Eduskunnassa olevat puolueet eivät tarjoa vastausta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Niinpä. Mielenkiintoisinta on, että Terhon oma puollue, joka nimenomaan nojasi EU:sta eroamiseen viime vaaleissa, irtisanoutui tavoitteestaan heti, kun aloi näyttää siltä, että se voisi jopa toteutua.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suottahan asiasta (€uroalueen säröilystä), joka tapahtuu ihan oman itsensä vuoksi, on metelöidä.:-)

EU on kankea ja tiukasti kiinni kitattu byrokratia, joten jos vuoden 2014 EU-vaalit eivät vielä antaneet riittävän selvää signaalia siitä, mitä Euroopan kansat asiasta ajatteevat, niin pelkäänpä pahoin, että v:n 2019 vaalit saattavat nostaa signaalin voimakkuutta.
Ja sitähän kaikki haluavat välttää...?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Hyvä Sampo Terho

Olen aiemminkin kysynyt sinulta, saamatta vastausta:

Mikä vika siinä Impivaarassa on, että sinä siitä toistuvasti varoittelet?

Käyttäjän peltka kuva
Kari Peltomaa

Pääsiäissunnuntai huomenta;
Kirjoitus oli pitkä. Olisi hyvä saada asiat lyhyemmin ja selkeämmin.
Minulle esimieheni sanoi aikoinaan suomenkielisestä asioiden esittelystä ja perusteluista;;
Sanoisit asiat kuten esittelet ne Englanniksi, lyhyesti ja asian ytimet/ ydinkohdat esillä, ei tusrhia sanonta lisiä / perusteluita asioista,
niin, asian ydin katoaa tarkoituksettomien sanojen joukkoon.
ASIA / AIHE:
Kansainvälisyys,
quote:
""Kansainvälisyys ei ole itseisarvo, ja EU:ssa työskennellessäni olen oppinut paljon kansainvälisen yhteistyön hitaudesta ja hankaluudesta. Kansainvälistä politiikkaa kannattaa tehdä lähinnä silloin, kun jotain ongelmaa ei voi ratkaista kansallisesti. Yleensä pienimuotoisempi kansallinen päätöksenteko on tehokkaampaa ja pystyy paremmin ottamaan huomioon paikalliset erityispiirteet. Tämä on EU:ssakin nykyään tunnustettu periaate, jota tosin noudatetaan tavanomaisella kansainvälisen järjestön suurpiirteisyydellä.

Käpertymisestä huolestuneita haluan lopuksi lohduttaa sillä, ettei kansainvälisyys koskaan lakkaa. Kansainvälisyyden keskiössä on henkisten virtausten kuten aatteiden, uskontojen, tieteellisten oivallusten ja muoti-ilmiöiden liike. Mikään mahti maailmassa ei pysty näitä ajan oloon patoamaan, ja harva haluaisikaan.""
unquote;

Sanassa kansainvälisyys on Suomen kannalta tärkeintä kansainvälinen kauppa ja siitä saatu tulo.
Kyllä kansainvälisyys on itseisarvo ja välttämättömyys Suomelle, tosin esittämissäsi viitearvoissa kansainvälisyyden "keskiöstä" ei mainita tärkeintä ollenkaan, kansainvälinen kauppa.

Oletko (sinuttelen) Sampo Tervo, sivuraiteella?
Kansainvälistymisen ykkösija ja tärkein on kansainvälinen kauppa, vaikka sen sivuutat kokonaan tekstissäsi ja keskityt pääasian sivujuonteisiin.
Olisi hyvä opetella ja käyttää oppittua olennaiseen.

Hyvää pääsiäisen aikaa ja valmiutta puhua olennaisista aiheista, Suomelle ja tee sitä vaikka Englanniksi, jos siten saa lyhyyttä ja olennaista esityksiin, kiitos

Käyttäjän peltka kuva
Kari Peltomaa

P.S.
"ennakkoluulot" (i.e. asenteet)
Ko sanat ja asenteet voi jättää pois puheista / kirjoituksista.
Ei niitä ole, ellei teillä itsellä, viljeltynä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset