Sampo Terho

Tärkein vaatimus poliitikolle

Poliittisissa keskusteluissa ja etenkin vaalilupausten viuhuessa minusta usein tuntuu, että meiltä poliitikoilta on unohtumassa aivan perustotuuksien ymmärrys: miten yhteiskunta toimii ja mihin hyvinvointi perustuu. Näiden perustotuuksien unohtuminen johtaa järjettömään ja idealistiseen politiikkaan, ja lopulta taloudelliseen perikatoon.

Yhteiskunnan toiminta perustuu siihen, että vaihdamme työsuorituksia keskenämme. Tuotamme työllämme palveluja ja hyödykkeitä, jotka ovat joko välttämättömiä tai ainakin hauskoja toisille ihmisille. Työstämme saamme rahaa, jolla taas voimme ostaa muiden tuottamia palveluja ja hyödykkeitä. Näin jokainen voi keskittyä tekemään tiettyä asiaa, eikä kaikkien tarvitse tehdä kaikkea. 

Ilman työsuorituksia ei palveluja ja hyödykkeitä synny, joten työtä pitää kunnioittaa. Mitä enemmän teemme työtä, sitä enemmän palveluja ja hyödykkeitä yhteiskunnassamme on. Työ ei aina voi olla mukavaa, mutta se on välttämätöntä. Vapaa-ajalla saamme tehdä sitä, mitä itse haluamme. Työajalla teemme jotain sellaista, jota joku muu haluaa – ja haluaa niin paljon, että on valmis maksamaan siitä, eli vaihtamaan omaa työtään sen saamiseen.

Työllä ansaittua rahaa pitää myös kunnioittaa. Raha on aikaa, jonka olet työtä tekemällä muuntanut ostovoimaksi. Aika puolestaan on sinun elämääsi. Työtä tehdessämme annamme siis osan elämäämme, että voisimme vaihtaa palveluja ja hyödykkeitä muiden kanssa. Joka varastaa tai tuhlaa toisen rahaa, varastaa ja tuhlaa toisen aikaa. Joka turmelee omaisuutta, tuhoaa jotain, johon joku muu uhrasi palasen elämästään. Siksi omaisuuden koskemattomuutta tulee kunnioittaa aivan samoin kuin ihmisen koskemattomuutta.

Rahan ja ajan, eli omaisuuden ja sen rakentamiseen annetun elämän yhteys on esimerkiksi maatalousyrittäjälle helppo hahmottaa. Kun samaa maatilaa on viljelty sukupolvesta toiseen, syntyy väistämättä kokemus, ettei maatila ole ”vain omaisuutta”, vaan sen rakentamiseen on annettu ihmiselämää vuosisatojen ajan. Sama kokemus on yrittäjällä perheyrityksestään tai itse rakentamastaan firmasta, jonka eteen hän on vuosia tehnyt työtä aamusta iltaan. Sama kokemus on palkansaajalla säästämästään rahasta, kodistaan tai kesämökistään. Sama kokemus on kaikilla, jotka ovat tehneet työtä eli antaneet elämäänsä sen eteen, mitä heillä on.

Sekä yhteiskunnan että hyvinvoinnin perusta on siis aina yksilön työ. Jos rahan, ajan ja työnteon yhteyden unohtaa, ihmisen maailmankuva vääristyy. Kaikki palvelut ja etuudet, joita valtio lupaa, on joku yksilö työllään maksanut. Poliitikkojen on siksi aina muistettava, ettei heidän hallinnoimansa raha tule tyhjästä, vaan se on kansalaisten – siis sinun – työtä, aikaa ja elämää. 

Äänestävän kansalaisen tulisi mielestäni kaikkien vahvimmin vaatia poliitikoilta juuri tämän perustotuuden ymmärtämistä ja kunnioittamista. Vain silloin kansalainen voi luottaa, että hänen verovarojaan todella käytetään harkiten ja tehokkaasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tämä oli kai yritys motivoida kansallisten ja eu-intressien pettämisestä eu-meppinä kun oli veropatatiisien rahaSsmpo ja äänestit letkeyttäksesi rahansiirtoa veropatatiiseiheihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset