Sampo Terho

Työ on parasta sosiaaliturvaa

Suomen talous saadaan kasvuun vain työllä. Ilman työllisyystilanteen selkeää parantumista emme saa talouttamme kestävään kasvuun emmekä valtiontaloutta kuntoon. Onneksi talouden käänne parempaan on jo tapahtunut ja sitä on nyt tärkeä ylläpitää. Nykyhallituksen 72 %:n työllisyysastetavoite on vain välietappi. Seuraavan hallituskauden aikana se olisi saatava 75 %:n tienoille, eli muiden Pohjoismaiden tasolle.

Minun on mahdoton ymmärtää joidenkin tahojen tarvetta leimata jotkin pienempipalkkaiset työt ”paskatöiksi”.  Kaikki työ on tärkeää. Olen itsekin nostellut maitotölkkejä kaupan hyllyyn, ajanut lakaisukonetta varastolla ja lajitellut postia ministeriössä.  Olen myös ollut työtön.

Työnteko antaa tunteen, että ihminen on tärkeä osa yhteiskunnan rakentamisessa. Työ liittää ihmisen osaksi merkityksellistä yhteisöä. Kuka tahansa joskus työttömyyteen ajautunut ymmärtää mikä arvo työkavereilla ja vakaalla rytmillä on yksilön hyvinvoinnille.

Uskon vahvasti, että työ on parasta sosiaaliturvaa. Ongelma vain on, että sosiaaliturvamme estää joidenkin työllistymisen. On henkilöitä, jotka ovat sosiaaliturvamme nurinkurisuuden takia niin sanotussa kannustinloukussa. Joskus ei yksinkertaisesti kannata ottaa vastaan työpaikkaa, koska tulot ja elintaso laskisi. Tilanne on järjetön.

Perussuomalaisten on oltava etujoukoissa, kun 2020-luvun sosiaaliturvaa suunnitellaan. Digitalisaation, alustalouden, robotisaation ja keinoälyn kaltaiset teknologiset murrokset tulevat muuttamaan työelämäämme perustavalaatuisesti. On ennustettu, että jopa puolet nykyisistä työpaikoista häviää seuraavan 20 vuoden aikana.

Työelämän muutosta ei voi estää, mutta muutos on toteutettava ihmislähtöisesti. Tarvitsemme sosiaaliturvajärjestelmän, joka tekee myös osa-aika- ja pienipalkkatyön vastaanottamisesta yksilölle järkevää. Turvan pitää olla tasolla, joka takaa säällisen elintason niin työn kuin työttömyyden aikana. Työn, verotuksen ja sosiaaliturvan tulee olla tasapainossa siten, ettei ketään kannusteta valitsemaan työttömyyttä.

Perustulokokeilu on yksi askel sosiaaliturvan kehittämisessä, mutta se ei saa olla ainoa keino. Toinen mahdollisuus olisi niin kutsuttu negatiivinen tulovero. Veropolitiikalla voidaan jatkossakin tehdä sosiaalisesti tasa-arvoista Suomea. Kansankokonaisuuden nimissä kaikista pidetään huolta ja jokainen osallistuu kykynsä ja tulojensa mukaan yhteiskunnan ylläpitoon.

Ahkeruus ja oikeudenmukaisuus ovat perussuomalaisten keskeisimpiä arvoja, ja niitä myös yhteiskunnan tulee ylläpitää kaikin keinoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kun nyt olet keksinyt, että työ on parasta sosiaaliturvaa, niin keksisitkö vielä, miten nykyisin pätkä- ym. hätäaputyöstä saadulla palkalla voi elää?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Kysy siltä 90% maailman väestöstä joka elää heikommalla elintasolla kuin stadilainen työtön.

Toimeentulotukikin jättää liki 500€ enemmän tai vähemmän pakollisten laskujen jälkeen elämiseen. Kuka viitsii ensimmäisenä olla niin sika että pitää mahdottomana elää tällä kelpo elämää?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Millaista on sitten "kelpo elämä" Tuon 500€ olet kyllä laskenut yläkanttiin ja sekin tekee vain reilut 15€/vrk ja ei sillä Suomessa, varsinkaan stadissa, paljon juhlita. Ei matkustella, ei varaa moneen rahaa tarvitsevaan harrastukseen ole mahdollista, oman auton ylläpitäminen mahdotonta jne. jne.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #5

Mitä sä oletat saavasi jos et tee mitään? Tai mitä lisää oletat saavasi jos kuulut jo maailman ökyeliittiin?

Yksinäiselle auton pitäminen toimeentulotuella voi olla aika mahdotonta mutta perheeltä se onnistuu hyvin.

Ja siis 100% toisten rahoilla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #6

Valtaosa toimeentulolla elävät ovat syyttömiä omaan tilanteesensa ja jos haluamme elää yhteiskunnassa josta kaikista pidetään huolta niin mitään toisten "rahoja" ei ole olemassa. Jokainen meistä astuessaan ulos kodistaan "nauttii" toisten rahoilla tehdyistä eduista, maanteistä, kaduista, katuvaloista ja monista muista arkipäivän asioista.

Juhani Vehmaskangas

Olisi mielenkiintoista tietää mm. Sampo Terhon kanta kuntouttavan työtoiminnnan mielekkyyteen jos se on tällaista: http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Ja päästäänkiin "normaalitöihin", niihin pienipalkkaisiin töihin joita Sampokin luetteli, ja ihan hyviä hommia hän luetteli, kyllä minäkin sellaisia voisin tehdä, ja varmasti kykenisin, mutta kun ei ole niitä töitä mistä ottaa.

Toisaalta olipa työ sitten mitä tahansa niin yksi keskeinen seikka on se, että työssä pitää viihtyä. Niiden jotka ovat jo ko. työpaikassa pitää hyväksyä uusi työntekijä joukkoon ja ottaa hänet osaksi yhteisöä - aina se ei toimi.

Yksi asia mitä pitäisikin tehdä on se, että työntekijällä pitäisi olla oikeus koeaikana irtisanoutua työstä "henkisin perustein" ilman sanktioita. Uskon, että se lisäisi innokkuutta lähteä vähän "huonompiinkin hommiin" kokeilemaan. Mutta kukapa nyt kokeilijan palkkaisi kun "orjatyövoimaa" saa halvalla, pakon edessä.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Ja 90% maailmasta on huomattavasti turvattomampi paikka elää, Suomalainen sosiaaliturva on iso tekijä siinä ettei rikollisuus ole Suomessa maailmanluokkaa.

Jos tuo 500€/kk olisi todellisuutta niin sillä söisi joka päivä ilman leipäjonoja, kelpo elämä ei silti kuvaa tuota, lähinnä olemista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kun nyt jo kulutetetaan paljon enemmän kuin maapallo tuottaa uusiutuvia varoja, mitään kestävää kasvua ei voi olla.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Digitalisaation, alustalouden, robotisaation ja keinoälyn kaltaiset teknologiset murrokset tulevat muuttamaan työelämäämme perustavalaatuisesti."

Toisin sanoen yhä suurempi osa käyttöarvoista tulee syntymään ilman työntekoa. Miksi olet sitä mieltä, että ilman työntekoa syntyneiden käyttöarvojen saamiseksi omaan käyttöön pitäisi tehdä työtä? Miksi ilman työntekoa syntyneitä käyttöarvoja ei yksinkertaisesti jaettaisi tarpeen mukaan?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Viitaten otsikkoon: Ilmaistyö?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aika turha tyyppi jos ei ole ajatustakaan miten Suomeen saadaan lisäarvoa tuottavaa palkkatyötä.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ei sitä talouskasvua ainakaan sillä luoda, että leikataan köyhiltä ja rikkaiden annetaan rikastua entisestään ja työttömät pakotetaan ilmaistöihin.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Työ ei ole sosiaaliturvaa ollenkaan.
Tuo otsikon väite on yksi harhaanjohtavimmista lauseista hyvinvointivaltion turvaverkon alasajajien puheissa.

Työstä saatu palkka perustuu suoritukseen.
Sosiaaliturva perustuu ihmisen tilanteeseen.

Perusturva ei perustu - eikä saa perustua - siihen, mitä ihminen on tehnyt tai jättänyt tekemättä, millainen hminen hän on tai ei ole, minkä värinen tai minkä kielinen hän on.
Se ei ole palkinto eikä rangaistus mistään.

Nykytrendi näyttää olevan pyrkimys sekoittaa palkka ja sosiaaliturva, molempien tappioksi.
Synnytetään nälkäpalkkatöitä, joita teetetään sosiaaliturvan varassa .

Käyttäjän HeikkiVhkuopus kuva
Heikki Vähäkuopus

Lainaus kirjoituksestasi:

“Minun on mahdoton ymmärtää joidenkin tahojen tarvetta leimata jotkin pienempipalkkaiset työt ”paskatöiksi. Kaikki työ on tärkeää.”

Tuollainen kirjoittelu on niin heikko-osaisia kosiskelevaa, likinäköistä ja ennen kaikkea ihmiskeskeistä kuin olla vain voi. Totuus on, että maailma on ihan pullollaan täydellisen tyhjänpäiväisiä töitä; on jopa kokonaisia aloja, jotka pitäisi välittömästi kieltää tai ainakin niiden toimintaa pitäisi eettisistä, moraalisista ja vaikkapa ympäristövaikutusten takia rajusti rajoittaa.
Elämme ihan naurettavassa, kutakuinkin täydellisen ihmiskeskeisessä maailmassa, jossa te poliitikotkin vain jankkaatte sitä pyhää talouskasvua näköjään ihan loputtomiin. Suuri osa töistä, aloista – sen lisäksi että ne ovat ihmistä alentavia, pinnallisia ja turhia – ovat äärimmäisen haitallisia ympäristölle. Esimerkiksi: te päättäjät ihan loistatte vaikkapa kertoessanne jostakin Turun telakan uudesta risteilijätilauksesta, sen mainioista työllisyysvaikutuksista lainkaan ottamatta huomioon sitä, että se laivan rakennus ja sen vesillä liikkuminen vie aivan valtavasti luonnonvaroja. Ja tällainen risteilijä pitää tässä katastrofaalisessa ympäristön tilassa sittenkin rakentaa ihan vain sen tähden, että se työllistää ihmisiä ja ihmiset saavat hankkia risteilyllä itselleen huonon olon juomien tai aaltojen voimin.
Ihan kaikessa ajattelussa ja sitä myötä tavoitteissa ja toiminnassa ihminen toimii juuri näin päättömästi: ikään kuin voisimme vielä tänäkin päivänä toimia samojen periaatteiden mukaan kuin on toimittu vuosikymmeniä; ikään kuin maapallo kestäisi tällaisen huikeasti ylisuuren ihmismassan tyhjänpäiväisen ja sille äärimmäisen haitallisen toiminnan. Sitä kuuluisaa omaa oksaahan ihmiskunta sahaa tällaisella toiminnallaan; se on aika vaikeata pian ihmisellä olla ylipäätään olemassa kun maapallo koko ajan kiihtyvällä tahdilla allamme murenee ja tulvavedet huuhtovat yhä useampien jalkoja ja koteja.
Vaurautta kyllä maailmassa on, se on vain järjettömien poliittisten päätösten takia jakautunut täydellisen epäreilusti.

Tätä voisi jatkaa loputtomiin, voit lukea Uuden Suomen kolumnejani, jos tahdot hieman selkeyttää maailmankuvaasi. Ja sitten kun se selkeytyy, olisi erinomaista jos uskaltaisit sanoa asioita ääneen niin kuin ne oikeasti ovat ja miten niiden pitäisi mennä silläkin uhalla, ettei sinua seuraavissa vaaleissa valitakaan jatkokaudelle.
(Ylipäätään päättäjinä pitäisi olla viisaita – ei niinkään älykkäitä – yksilöitä, jotka näkevät aidosti ison kuvan…)

Ihan voit vapaasti tulla alas norsunluutornista ja vastata/korjata ajatusvirheeni jos niitä havaitset.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Työnteko antaa tunteen, että ihminen on tärkeä osa yhteiskunnan rakentamisessa. Työ liittää ihmisen osaksi merkityksellistä yhteisöä. Kuka tahansa joskus työttömyyteen ajautunut ymmärtää mikä arvo työkavereilla ja vakaalla rytmillä on yksilön hyvinvoinnille."

Kunpa ymmärtäisitte,että pakotettu työnteko ei anna tärkeän osan tunnetta vaan alistetun tunteen joka kääntyy päinvastaiseksi yhteiskunnan rakentamisen kohdalla. Pakotettu työ liitetään osaksi merkityksellistä yhteisöä ja ne muut päättää mikä on se merkityksellinen yhteisö minkä eteen pakotetaan töihin.

Ei tule toimimaan. Perustulo on ainoa järkevä ratkaisu asiaan missä jokainen voi valita itse toimintansa sen omasta mielestä merkityksellisen yhteisön eteen.

Käyttäjän HeikkiVhkuopus kuva
Heikki Vähäkuopus

Kuten arvelinkin, on Sampokin tuollainen maineen himossaan kasvojansa kaikkialle levittävä, joka ei rohkene vastailla kenenkään hiukankaan kriittisiin palautteisiin - varsinkaan nyt kun hän himoitsee sitä puheenjohtajan paikkaa. Tuommoisiahan ne ovat: mitään täällä ei tule muuttumaan niin kauan kun ihmiset pienuudessaan tämänkaltaisia päättäjiksemme äänestävät!
Miksi Sampo kirjoittelet kolumnejasi jos et kerran reagoi sitten kun sinua haastetaan??

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset