Sampo Terho

Pakkoruotsin puolustajat välttelevät asiakeskustelua

Sininen tulevaisuus ehdotti perjantaina, että lukiolain uudistuksen myötä Suomen lukioissa pitäisi toteuttaa kielivapaus, eli muuttaa ruotsin opiskelu vapaaehtoiseksi. Kieliopintoja ei vähennettäisi, vaan nuorille annettaisiin mahdollisuus valita joko ruotsi tai vaihtoehtoisesti jokin muu kieli. Ylioppilaskirjoituksissahan ruotsin suorittaminen on jo nyt vapaaehtoista.

Ehdotuksemme saamat vastaukset osoittavat, kuinka päättäväisesti pakkoruotsin puolustajat välttelevät asiakeskustelua. Kielivapauden puolesta esitettyihin järkiperusteluihin ei edes pyritä vastaamaan. Erityisen vaikeaselkoinen oli RKP:n puheenjohtaja Henrikssonin lausunto, jonka mukaan ruotsin kielen pakollisuus tulee säilyttää, koska ”Suomi tarvitsee vähemmän ummehtunutta nationalismia ja enemmän yhteyksiä maailmaan.”

On vaikea hahmottaa, miten vaikkapa ranskan tai saksan lukeminen ruotsin sijaan vähentäisi yhteyksiämme maailmaan. Ja mitä nationalismiin tulee, niin ruotsihan on Suomen kansalliskieli. Eikö pienen kansalliskielen pakko-opetus suurten maailmankielten kustannuksella nimenomaan ole ”ummehtunutta nationalismia”?

Ruotsin kielen asema ei heikkenisi lukio-opintojen vapaaehtoisuuden myötä. Kaikki halukkaat lukisivat ruotsia edelleen ja entistä motivoituneemmassa joukossa. Haluttomat puolestaan eivät opi ruotsia nykyisilläkään pakkojärjestelmillä. Lukio-opintojen vapaaehtoisuus ei myöskään heikennä ruotsin perustuslaillista asemaa tai ruotsinkielisille taattuja palveluja.

Kielikeskustelu jatkuu, mutta etenee valitettavan hitaasti. Uudistuksia tehdään, kun yhteiskunta muuttuu. Tämä koskee niin perhevapaita, terveydenhoitoa kuin koulutustakin. Kielikeskustelussa ovat kyseessä nuorten tarpeet aina vain kansainvälisemmässä työelämässä.

Toivotan hyvää ruotsalaisuuden päivää ja rakentavaa jatkoa kielikeskustelulle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Katsoin edellisen samanaiheisen blogisi. Siellä on nyt 167 kommenttia joista en huomannut että yksikään olisi sinun kirjoittamasi.

Kuka sitä keskustelua oikein välttelee?

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Jos Timo Soini olisi ottanut ministerin salkun vuonna 2011 olisi pakko Ruotsi saattanut olla historiaa. 2015 mentiin hattu kourassa, niin eipä Sipilä olisi moiseen suostunut.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

"Kieli on ajattelun väline ja ja jos sen hallitsee huonosti, on oletettavaa että oppiminen on myös heikkoa."

"1970-luvun lopulla syntyneet ovat toistaiseksi jäämässä Suomen kaikkien aikojen koulutetuimmaksi ikäryhmäksi. Tämä käy juuri ilmi OECD:n Suomen edustuston ja Unescon erityisasiantuntija Aleksi Kaleniuksen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen vanhemman tutkija Hannu Karhusen Tilastokeskuken Tieto & trendit -sivustolla julkaisemasta tuoreesta analyysistä"

Meillä on aivan liikaa nykyisin panostettu tutkintoihin ja titteleihin akateemisen tiedonkeräämisen ohella. Kun asioita tarkastelee kansainvälisesti , valitettavasti on todettava, että todellisen työ-ja saavutuselämän opit ovat kevyellä tai heikolla tasolla.Kielitaito on liian heikkoa ja se osin johtuu maamme omasta pakkoruotsista joka on virhe kielipolitiikasta ,mikä heikentää suomen kielen oppimista, ja luetun ymmärtämistä, sekä kaikkien muiden maailman kielien ja kulttuurien ymmärrystä, pakkoruotsia tuetaan vain byrokratian ja julkisen sektorin jatkuvuuteen. Kaiken takana on RKP

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Joo, kielihajonta olisi maalle ihan hyvä, mutta kenen kanssa siitä pitäisi keskustella?

Henry

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Eikö sinisillä ole mitään uutta ja tärkeämpää. Jos ei, niin huonosti käy.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Joidenkin mielestä monikielisyyteen pyrkiminen myöskin Suomessa ei ole tärkeää, mutta suomalaisten enemmistön mielestä se sitä on, jos 70-prosenttia on pakkoruotsia vastaan.

Monikielisyys on ainakin minusta erittäin tärkeä asia, koska juuri vienti ja kielitaitoiset vientimiehet pitävät Suomea pystyssä. Vai onko joillakin muita parempia tietoja tai ehdotuksia?

Voidaan siitäkin tietysti olla eri mieltä ja otetaan vaan lisää velkaa... Jotta pakkoruotsiakin voidaan aina varmuudella joka tasolla vuosittain lisätä, ihan vain virkamiesten ja politiikantätien- ja setien iloksi. Ainakin se lisää huomattavasti työllisyyttä, kun lähes kaikki virkamiestyöt tehdään aina kahdella kielellä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

No saisivatpa nyt edes tämän aikaan!

J. Sakari Hankamäki

Lukioiden lisäksi voisit laittaa asian loiskumaan isommissakin astioissa:

http://hankamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245625-y...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Keskustelua toki olisi hyvä käydä. Salonen on kuitenkin oikeassa siinä, ettei ministerillä juuri aika riitä kansalaisten kanssa käytävään keskusteluun. Niinpä tässä blogissakin esitetyt asiat jäävät samantasoisiksi kuin ministerin juhlapuheet. Ministeri puhuu mitä kuvittelee kuulijoiden haluavan kuulla. Kuulijoiden ja lukijoiden olisi ministerin mielestä hyvä tyytyä siihen, että on ylipäätään vaivautunut meille kirjoittamaan.

Uskon kuitenkin sinisilmäisesti, että joku ministerin joukoista lukaisee tämänkin pikku kommenttini ja ehkä muistaa välittää ministerille pikku viestini alamaiselta:
Kun ministeri on halukas poistamaan pakkoruotsin, toivottavasti ministeri pyrkii myös poistamaan pakkosuomen samalla. Ei ruotsinkielisten myöskään kannata oman äidinkielensä lisäksi opetella suomen kaltaista marginaalikieltä. Ranskasta, saksasta tai venäjästä olisi heillekin enemmän hyötyä. Yliopistojen ja korkeakoulujen opetuskieleksi soisin valittavaksi englannin. Silloin emme tarvitsisi erikseen suomen- ja ruotsinkielisiä yliopistojakaan. Tämähän tekisi Hankamäenkin onnelliseksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minusta se on tullut täällä jo tarpeeksi usein selväksi, että se on ihan luonnollista että myöskin pakkosuomi poistuu. Näinhän kieliuudistus tehtiin taannoin Ahvenanmaallakin.

Jokainen valitkoon itse kumpi kotimainen kieli miellyttää enemmän ja kummasta on itselle työuran kannalta enemmän hyötyä. Kahta pientä marginaalikieltä ei kannata pitää pakolla yllä. Tuloksetkin sen jo ovat moneen kertaan osoittaneet.

Yhteinen kieli olkoon sitten meilläkin englanti, ja juuri siksi katson sen olevan hyödyllisin pakkokieli kaikille. Samoin kuin se on Ruotsissa ja myöskin Ahvenanmaalla. Muut tärkeät kielet ovatkin sitten vapaaehtoisina valittavina tarjonnan mukaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Uskon kuitenkin sinisilmäisesti, että joku ministerin joukoista lukaisee tämänkin pikku kommenttini ja ehkä muistaa välittää ministerille pikku viestini alamaiselta:"

Voithan lähettää kommenttisi sähköpostilla ,kokemuksesta tiedän että ne luetaan ja melkein aina niihin myös vastataan.

sampo.terho@minedu.fi

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Kun ministeri on halukas poistamaan pakkoruotsin, toivottavasti ministeri pyrkii myös poistamaan pakkosuomen samalla. Ei ruotsinkielisten myöskään kannata oman äidinkielensä lisäksi opetella suomen kaltaista marginaalikieltä."

Periaatteessa noin. Käytännössä voi hitusen helpottaa elämää, jos osaa edes jonkin verran samaa kieltä kuin 90% maan asukkaista.

"Yliopistojen ja korkeakoulujen opetuskieleksi soisin valittavaksi englannin. Silloin emme tarvitsisi erikseen suomen- ja ruotsinkielisiä yliopistojakaan. Tämähän tekisi Hankamäenkin onnelliseksi."

Hei, tämähän on hyvä idea. Menepä esittämään tätä vaikka RKP:lle. Mitä meinaat, ovatko halukkaita luopumaan nykyisestä etuoikeudestaan, ruotsinkielisten yliopistokoulutuksen aloituspaikkojen väestöosuutta huomattavasti suuremmasta osuudesta? Siinähän joutuisi samalle viivalle.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

RKP:lle on turha esittää kieliuudistusta millään tasolla. Minusta yliopistojen ja korkeakoulujen kuin myös ammattikorkeakoulujen opetuskielen vaihtaminen englanniksi toisi mukanaan myös sen edun, että saisimme yliopistoihin värvättyä päteviä lehtoreita, professoreja ja tutkijoita. Nykyisinhän omat pätevimmät osaajat siirtyvät ulkomaisiin yliopistoihin ja marginaalikielemme takia on vaikea saada korvaavaa väkeä palkatuksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Hyvää Ruotsalaisuuden päivää Terholle ja muille! Aion katsoa Kustaa II Adolfista kertovan elokuvan yhteisen historian muistoksi. Suomi oli tuolloin osa todellista suurvaltaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sampo takoo sitä ainoaa rumpua mikä hänellä on vielä poliittisen uran puitteissa jäljellä: pakkoruotsin vastustaminen.

Ei siinä, hyvä asia, mutta soisi teidän pitävän kiinni muistakin perussuomalaisista arvoista ja vaaliohjelmista.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Matkailu kasvaa hiljalleen ( Sampo on ainut politiikko suomessa joka on tätä tuonut toistuvasti esille, kiitos kaikkien yli 70 % samaa mieltä olevilta )

Suomen kansainvälistyminen ja lisääntyvä matkailu on kasvattanut samalla myös työelämän kielitaitotarpeiden monipuolistumista, englannin kielen taitoa vaaditaan jo lähes kaikissa työtehtävissä, mutta kielitaitoa pitäisi myös monipuolistaa.Suomalaisissa yrityksissä on entistä enemmän tarvetta kiinan, venäjän, saksan ja epanjan kielen osaajille, perinteisten englannin ja ruotsin kielen lisäksi.
Suomessa on akuutti tarve monipuolistaa kielten tarjontaa peruskoulussa ja toisella asteella. Tämä vaatii kuntatasolla rohkeita päätöksiä lisätä kielten tarjontaa, ja saada lapset ja vanhemmat myös rohkeasti valitsemaan myös muita kieliä. Lisäksi korkeakouluissa on lisättävä muiden kielten tarjontaa ja lisättävä mm. kiinan ja japanin, venäjän kielten opiskelojoiden aloituspaikkoja

Suomalaisten yksi kilpailuvaltti on nyt ja tulevaisuudessa useampia kieliä taitavat osaajat. Tältä osin suunta on ollut viime vuosina nurin kurinen. Kielten opiskelu ja tarjonta ovat yksipuolistuneet, suomen kielilain takia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset