Sampo Terho

Kommunismin karmea muisto

Tällä viikolla tiistaina tuli kuluneeksi sata vuotta yhdestä maailmanhistorian suurimmasta onnettomuudesta: Neuvostoliiton synnystä. Lokakuun vallankumouksesta käynnistynyt kommunismin väkivaltainen laajeneminen johti pahimmillaan noin puolessa maailmastamme diktatuuriin, kansalaisoikeuksien riistämiseen, yksityisomaisuuden menettämiseen, parhaimmillaankin köyhyyteen ja pahimmillaan joukkomurhiin.

Itsekin synnyin vielä maailmaan, jossa yllä mainittu moderni orjuus oli arkipäivää. Meidän ei pidä unohtaa kommunismin nimissä tehtyjä rikoksia ja aatteen maailmalle jättämää taakkaa. Monet maat muun muassa Itä-Euroopassa tulevat kärsimään vielä pitkään sosialististen vuosikymmenten karmeista seurauksista taloudessaan ja koko yhteiskunnassaan.

Tämän viikon torstaina oli toinenkin sosialismiin liittyvä merkkipäivä, nimittäin Berliinin muurin murtumisen vuosipäivä. Minulla oli työmatkan ohessa tilaisuus vierailla juuri vuosipäivänä 9.11. Berliinin muurin muistomerkillä, jossa museon ohessa on säilytetty joitakin kymmeniä metrejä entistä muurialuetta. Nähtävissä on edelleen moninkertainen muuri, sitä täydentänyt piikkimatto ja vartiotorni, jollaisista sotilaat säälittä ampuivat länteen pakenevia siviilejä. Kaikkiaan 140 ihmistä murhattiin vuosien kuluessa muurin yli vapauteen pyrkiessään.

Muuri muistuttaa meitä, ettei mikään maa tai kansa koskaan vapaaehtoisesti omaksunut kommunismia, vaan aate perustui väkivaltaisen vallankumouksen ja ”proletariaatin” diktatuurin kivijaloille. Kuudesosa Itä-Saksan väestöstä oli eri reittejä jo paennut länteen, kun muuri rakennettiin pitämään kansalaiset pakolla sosialistisessa paratiisissa.

Silti kansalaisten vapaudenkaipuu eli läpi vuosikymmenten. Länteen pyrittiin hengen uhalla paitsi muurialueen yli kulkemalla, niin muun muassa salakuljettamalla, tunneleita kaivamalla, jokien poikki sukeltamalla ja monin muin kekseliäin tavoin.

Siksi muuri muistuttaa meitä myös siitä, ettei ihmisen vapaudenkaipuuta voi koskaan nujertaa, ei valheilla eikä väkivallalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Myöskään ihmisten demokratian ja oikeusvaltion kaipuuta, ei voida nujertaa sillä, että hallituksessa on ministereitä jotka toimivat vastoin demokratiaa ja ovat petoksella hallituksessa.

Kommunismin rikokset on käsiteltyjä, mutta sinisten törkeä petos äänestäjiään kohtaan on käsittelemättä, edes tutkintaa ei ole aloitettu, eikä syytteitä ole nostettu. Olemme siis niin lähellä kommunismia kuin olla voi, eliittiä eivät koske lait, kuten eivät koskeneet kommunismissakaan.

Pekka Iiskonmaki

''Myöskään ihmisten demokratian ja oikeusvaltion kaipuuta, ei voida nujertaa sillä, että hallituksessa on ministereitä jotka toimivat vastoin demokratiaa''

Onneksi se on vain sininen uni.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#1:
Olisikohan tuossa suhteellisuudentaju hiukkasen hukassa? Ovat nimittäin kovasti eri suuruusluokan asioita.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Jos kommunismin menneet suuret rikokset, jonkun mielestä oikeuttavat siihen, että ne esille ottanut blogisti, toimii vähän kuten kommunismissakin toimittiin, niin sitten oikeuttaa. Mutta demokratiasta ei silloin kyllä ole hajuakaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #33

Kirjoitit: "Olemme siis niin lähellä kommunismia kuin olla voi". Näen tuon suhteellisuudentajun puutteena. Oikeuttamista koskevat arvailusi ovat taas puhtaasti omiasi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #35

Voit toki itse kutsua järjestelmäämme demokratiaksi tai miksikä haluat ja minä taas voin kutsua järjestelmäämme diktatuuriksi tai kommunismiksi ja varmaan kummatkin olemme väärässä? Vaikka kyllä tämä on lähempänä diktatuuria tai kommunismia, kuin demokratiaa.

Jokainen varmaan katsoo asioita omasta näkökulmastaan. Mutta minulle Sampo Terho edustaa kaikkea sitä, josta politiikassa tulisi päästä eroon.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Mielestäni on ironista, että maanisesti kommunismia Joseph McCarthyn tavoin joka puolella näkevät kadottavat suhteellisuudentajunsa samalla tavalla kuin jotkut sosiaalisesta konstruktionismista päihtyneet vasemmistolaiset. Jos mikä tahansa on kommunismia tai diktatuuria, ollaan samoilla vesillä kuin silloin kun feministi väittää lähentelyn rinnastuvan raiskaukseen. Jos mikä tahansa on pahuutta silloin sitä ei ole enää mikään. Tällainen relativismi näkyy poliittisen spektrin molemmissa päissä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Yhdysvallatkin lienee sitten kommunistivaltio, kun päämies muuria suunnittelee.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Pitääkseen kansalaisensa vastoin näiden tahtoa rajojen sisäpuolella?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Touché! Tuli tuosta mieleen vanha vitsi: Mistä tunnistaa kommunistisen oven? -
Siinä on avaimenreikä sisäpuolella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mitä tekee puolueella joka ei aja äänestäjiensä asiaa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ymmärrät kai istuvasi hallituksessa joka kannattaa todellista modernia orjuutta?

Ranskassa tapahtui myös erittäin verinen vallankumous..sielläkään ihmiset eivät hyväksyneet eriarvoisuutta. Siitä samasta vallankumouksesta on lähtöisin sinunkin aatteesi..joten..no jaa kai sekin on sitten tällä taputeltu.

Pekka Iiskonmaki

#5
Lue Vellu kommunismin mustakirja.

Jos Suomessa olisi kommunismi, niin minä olisin johtaja, mutta olisitko sinä Vellu?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Voisitko tarkistaa mitä kommunismi ideologiana tarkoittaa? Voin vinkata ettei se tarkoita johtajia tai luokkia.

Siitä on kovin vähän keskusteltu tällä palstalla,että mitä Neuvostoliitossa oikein tapahtui ja miksi sitä oikeastaan pitäisi kutsua. Tiedän sinun olevan sitä sukupolvea,että elät vielä kapitalismin ja komunismin tarjoamassa dualismissa,mutta minä en. Et myöskään tunnistaisi nykyistä talousjärjestelmää kapitalismiksi,vaikka silti kerrot kuinka kapitalismi voitti kommunismin.

Oikeastaan siitäkään ei käydä keskustelua tällä palstalla.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #15

#15
Kaiken politiikan pitäisi perustua pragmaattisuuteen.

Vasemmiston kateuspolitiikka lyö eniten köyhiä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #17

Jeh..hyvä vastaus varmaa johonkin,mutta ei kommenttiini.

Taidan oikein peukuttaa siitä hyvästä.

Toni Tamminen

"Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta". Valtiovalta Suomessa kuuluu kuitenkin näimmä puolueille, joita voi vapaasti perustaa kesken vaalikauden ilman uusia vaaleja ja eduskuntaan valitut edustajat voivat myös mielensä mukaan pistää ns. jaot uusiksi kansalta kysymättä. Vaikuttaa siis eräänlaiselta kommunismilta tämäkin, ja tämä karmea tilanne ei ole edes muisto, vaan totisinta totta.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ennen kuin pyydät muita olemaan valehtelematta, olisiko syytä katsoa peiliin?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Tällä viikolla tiistaina tuli kuluneeksi sata vuotta yhdestä maailmanhistorian suurimmasta onnettomuudesta: Neuvostoliiton synnystä."

Neuvostoliitto syntyi 30.12.1922.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Neuvostoliiton_historia

Pekka Iiskonmaki

#8
Askelmerkit lyötiin jo 100 -vuotta sitten ja Suomen roskaväki lähti riumurinnoin Suomea tuhoamaan venäläisten avuksi.

SDP:n historia on synkkä ja verinen.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jouni, jep.

Jos on lusikalla annettu, niin ei voi kauhalla vaatia tai siis maanpuolustuskorkeakoulun tutkijoiden taso ei tunnetusti ole kovin korkea, tai siis siellä on ihan omat rekrytointikriteerit, vähän niin UPI:ssa, kuulemma.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Söpöä kun tää yksi tohtori Jiri täällä käy pätemässä että toiset tohtorit ovat vähän huonompia.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #31

Ei Sampo oo tohtori vaan historian maisteri, eli kaiken lisäksi vielä humanisti!

Siksi nolo moka väittää NL:n perustetun jo 1917.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #31

No onhan Niemisellä toki varaa arvostella muita, kun oma julkaisuluettelo on täynnä kansainvälisiä huippujournaaleja.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Siksi muuri muistuttaa meitä myös siitä, ettei ihmisen vapaudenkaipuuta voi koskaan nujertaa".

Miten meitsillä on sellainen muistikuva et Sampo sekä hänen entinen ja nykyinen puolueensa yrittävät keksiä kaikenlaisia keinoja, joilla estää ihmisiä pääsemästä Länteen vapauteen erinäisten diktatuurien ikeestä Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta. Ja jos joku tänne pääsee, niin Sampo ja kumppanit haluaisivat teljetä nämä gulageille?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei taida Nieminen ymmärtää eroa sen välillä, estääkö valtio kansalaisiaan lähtemästä pois vai puolustaako se rajojaan tulijoita vastaan.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Sortohallintoa vastaan pakenevan ja vapautta etsivän ihmisen kannalta se on ihan sama kummalla puolella rajaa muuri muodollisesti on tai siis Berliinin muuri olisi ollut ok. jos se olisi ollut Länsi-Berliinin puolella? :o

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #23

Ihme saivertelua. Nieminen tietää ihan hyvin, että muurin rakentivat itäsaksalaiset eivätkä länsisaksalaiset.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #24

Paitsi Suomessa (toisin kuin Länsimaissa) palautettiin kommunismia paenneet takaisin gulageille Neuvostoliittoon. Sittemmin DDR:n vakoojaksi paljastunut Eila Kännö hoiti homman, ja suomalaiset porvarit olivat salaa tyytyväisiä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #26

Missäs se Niemisen mainostama muuri oikein on, kun ei ole silmiin sattunut. Ja ehkä kannattaisi myös erottaa toisistaan maapallo ja Länsi-Berliini (jonne mennessä muuten oli rajatarkastukset). Ja kenties Nieminen lötää jostakin (muualta kuin omasta mierlikuvituksestaan) myös sen dokumentin Terho on laittamassa ihmisiä gulageille.

Väinö Hirvelä

Kannattaa muistaa, että nykymaailman globaalia kommunismia ajetaan niin EU:n kuin maahanmuuttajien importtamisen puolesta. Tuskin sattumaa, että lääkärit ilman rajoja järjestö. Siis jotka kärrää afrikan rannikolta italiaan porukkaa jotka ei muuten pääsisi ja tukevat näin modernia ihmiskauppaa perustaja on fidel castronkin kanssa hyvää pataa ollut aito kommunisti.

Kommunismissa kun on teoreettisella tasolla pieni ongelma. Marx ennusti, että raha keskittyisi yhä pienenevälle joukolle yhä suurenevan joukon vain köyhtyessä ja köyhtyessä. Jos katsomme vaikka suomea niin tämä ei pidä paikkansa vaan meillä on suurehko keskiluokka. Niinpä kommunismi ei niin sanotusti kansalle maistu. Mutta jo 60 luvulla neo-marxistit toki tämän tajusivat ja rupesivat levittämään tätä kulttuurimarxismia mitä nykypäivänä nähdään.

Entä jos importataan suomi ja eurooppa täyteen syystä tai toisesta huonosti työtätekeviä niin, että kaikkien elintaso laskee niin merkittävästi että alkaa kommunismi maistua!

Ei tuossa ideassa ole kyllä päätä eikä häntää mutta on helppo nähdä miten postmodernit kirjailijat kuten vaikka Foccault ja Derrida https://fi.wikipedia.org/wiki/Jacques_Derrida ovat inspiroineet paljon tätä sukupuolinetraalisuutta, rajat täysin auki globaalia politiikkaa mitä nykypäivänä paljon näemme.

Jos yksinkertaistan ihan hulluna niin pää ongelma lienee, että kun
tekstiä voidaan tulkita niin monella tavalla. Mikä tulkinta on oikea? Loppujenlopuksi postmodernistit päätyvät siihen, että kaikki arvot ovat yhtä arvokkaita ja esim vahvistamalla islamia heikennetään kristinuskoa joka nähdään valtauskontona ikään kuin heteronormatiivisena ja tällä tavalla mm. seksuaalivähemmistöjä marginaaliin ajavana. (kunka ironista ja järjetöntä onkaan vahvistaa islamia tässä mielessä.) kaikkea perinteistä ja kapitalismia tulee vastustaa.

On aika ironista, että postmodernistit kieltävät modernismin niin sanotut grand narratiivit . (yksi oikea Jumala jne) mutta sitten sekaantuvat kuitenkin tähän kommunismin grand narratiiviin. Todella älyllisesti epärehellistä!

Ei kannata antaa sanojen uudelleen määrittelyn hämätä (mikä todellakin on osta postmodernia strategiaa koska koko kieli nähdään vain valtapelinä) esim. antifa. Anti fasistit. Eivät todellakaan ole mitään muuta kuin pro kommunisteja tai pro anarko kommunisteja ja jos seuraa näitä sekä suomessa että ulkomailla tapahtuvia jatkuvia mielenosoituksia niin tulee kiuasllisen tietoiseksi, että "liberals get the bullet too" Jos kommunismi ikinä nousee tässä maassa valtaan!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No miksi sitten määrittelet sanoja uudestaan?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #18

Sinä määrittelit mitä kuuluu kommunismiin ihan omatekoisesti. Lue jostakin mitä se tarkoittaa mieluummin kuin keksit.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #28

Eix Väiski oo nimenomaan lukenut noita juttujaan joltain salaliittoteoriasivustolta. Sen sijaan hän ajattelee itse tai keksii vähemmän.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Siksi muuri muistuttaa meitä myös siitä, ettei ihmisen vapaudenkaipuuta voi koskaan nujertaa, ei valheilla eikä väkivallalla."

Perussuomalaiset haluaa nyt, kuten, Trump, unkari ja Itävalta, rakentaa muurit Suomen rajoille, niin ettei siitä jatkossa pääsisi läpi ilman papereita.

Sitä en tiedä haluavatko persut ihan oikeaa muuria, kuten Trump, itävaltalaiset ja unkarilaiset, vai haluavatko he vain yhtä tiukkaa rajavalvontaa länsirajalle kuin itärajalle. Sitä en tiedä miten se asia on puolueen ohjelmaan määritelty. Blogisti varmaan on tarkemmin siihen asiaan perehtynyt.

Siitä olisin kiinnostunut miten siniset puolueena suhtautuvat tällaisiin uusiin muureihin, mitkä nyt ovat hankkeilla eri puolilla Eurooppaa, Amerikassa ja ehkä myuös persujen puolueohjelmassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jos rakentamalla muurit Suomen rajoille pystyttäisiin estämään ikiajoiksi Suomen joutuminen minkään toisen valtion tai sotilasliittoutuman aseellisen hyökkäyksen kohteeksi niin tuon muurin rakentaminen kannattaisi aloittaa jo ensi yönä.

P.S. Maahan väkivalloin pyrkivät harvoin esittelevät papereitaan.

Väinö Hirvelä

Jaahas li anderssonkin on avomen marxistinen. Muistakaa, että kommunismi tappoi miljoonia!
http://eerosuominen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2458...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Terhon historiankäsitys on tuollaista halki-poikki-pinoon -tasoista huttua. Mustavalkoinen hyvä-paha -ajatusmaailma on tuttua James Bondeista ja Aku Ankasta. Mutta sillä tasollahan maatamme nykyään johdetaan.

Neuvostoliitto ei ollut kommunistinen, ei edes sosialistinen valtio siitä huolimatta että se esiintyi niillä nimillä. Ainakaan Marxin mukaisesti.

Ei Venäjä ja muu maailma ollut kypsä sosialismiin, johon siirrytään vasta sitten kun on pakko, kun vaihtoehtona on maapallon tuhoutuminen. Ja se pakko tulee, tahdomme sitä tai emme – yleisesti ottaen tuskinpa tahdomme.

Mutta silloin täystuhon vaihtoehtona on ottaa lusikka kauniiseen käteen ja alkaa toimia yhteistyössä keskenämme, mikä vaatii alkuvaiheessa aika pitkäänkin voimatoimia – omistava luokka näet tuskin vapaaehtoisesti luopuu omaisuudestaan, vaikka olisi itsekin tuhoutumassa.

Kommunismiksi nimitetään sitä kaukaista tilannetta, kun ahneus saadaan taltutettua – mikä saattaa jäädä teorian tasolle, ja silloinhan maailma tuhoutuu.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Mustavalkoinen hyvä-paha -ajatusmaailma"

"kun ahneus saadaan taltutettua"

Etkös nyt määritellyt tuossa ahneuden pelkästään pahaksi, mustavalkoisesti? Eihän se välttämättä paha ole, jos sen huonot seuraukset pystytään estämään, ja käyttämään ihmisen ahneutta vaikkapa vain hyväksi.

Hemmo Koskiniemi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset