Sampo Terho

Suomen linja EU:n maahanmuuttopolitiikkaan terävöityy

Ennen nykyistä hallitusta Suomella ei käytännössä ollut maahanmuuttopolitiikkaa. Ajatukset vakaudesta ja maahanmuuton toimivasta tulevaisuudesta perustuivat toiveajatteluun ja korulauseisiin. Tyydyttiin esimerkiksi toistelemaan monikulttuurisuuden olevan rikkautta, ja ohitettiin kaikki varoitukset järjestelmän haavoittuvaisuudesta. Tämä kostautui vuoden 2015 turvapaikkakriisissä, jonka Suomi kohtasi täysin valmistautumattomana.

Nyt Suomen maahanmuuttopolitiikkaa on määrätietoisesti korjattu (tai paremminkin rakennettu) kahden vuoden ajan. Tulevaisuuteen katsovana liikkeenä Sinisille on erityisen tärkeää se, ettei vuoden 2015 hallitsematon kriisi voi enää koskaan toistua. Tavoitteessa saavutettiin tällä viikolla jälleen merkittävä edistysaskel, kun hallituksessa saimme neuvoteltua vastuullisen kannan siihen, miten muuttoliikettä tulisi hallinnoida EU-tasolla.

Suomi tavoittelee EU-tasolla sitä, että turvapaikanhakijoiden määrä vähenee. Tiedossamme on, että huomattava osa Eurooppaan suuntaavista turvapaikanhakijoista on lähtenyt liikkeelle taloudellisista syistä, ja tämä myös todetaan hallituksen linjapaperissa. Järjestelmää on siis kehitettävä tämän tiedon pohjalta.

Myöskään pakolaiskiintiötä ei tässä vaiheessa nosteta vaan pyrimme parantamaan pakolaisleirien oloja, jolloin autamme mahdollisimman suurta ihmisjoukkoa. Auttaminen on sitä tehokkaampaa, mitä lähempänä hädässä olevien ihmisten lähtöalueita se tapahtuu.

Rajavalvonnan on EU-tasolla oltava tehokasta, samoin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden hakijoiden ja laittomien maassa olevien palautusten. Palautussopimusten synnyttämiseksi tulee hyödyntää kaikkia politiikan aloja niin kansallisella kuin EU-tasolla. EU:n yhteinen turvallisten alkuperämaiden luettelo on hyväksyttävä mahdollisimman nopeasti.

Suomi tarkensi ja tiukensi myös kantojaan siltä varalta, että EU:ssa etenisi uusi ehdotus turvapaikanhakijoiden taakanjaosta. Suomi ei edelleenkään hyväksy minkäänlaista pakottavaa taakanjakoa, vaan tällaisten järjestelyjen on perustuttava jäsenmaiden vapaaehtoisuuteen. Mikäli neuvottelut uudesta taakanjakomekanismista käynnistyisivät jäsenmaiden välillä, asetimme ennakkoehdoksi, että jäsenmaiden aiemmin tekemät siirrot on otettava huomioon. Tämä on oikeudenmukaista ja Suomen kansallinen etu, koska Suomi kantoi vastuunsa taannoisessa taakanjakomekanismissa, kun useimmat muut maat eivät.

Siniset ovat edellisten toimien lisäksi toistuvasti korostaneet, että tulevaisuudessa on välttämätöntä pyrkiä siihen, että turvapaikkahakemusten käsittely siirretään EU-alueen ulkopuolelle. Tämä on ainoa keino pitää aiheettomasti turvapaikkaa hakevat rajojemme ulkopuolella niin, etteivät he hakuprosessin aikana katoa ja käytännössä jää pysyvästi Eurooppaan. Samalla vapautuisi paljon resursseja todellisten hädänalaisten auttamiseen.

Suomen nykyinen hallituspohja on toimintakykyisin, jonka Suomen puoluekartalta voi koota. Tätä osoittaa niin menestyksekäs kasvuun ja työllisyyteen johtanut talouspolitiikka kuin monet muut esimerkit. Erityisen tärkeää Suomen tulevaisuuden kannalta on hallituksen vastuullinen maahanmuuttopolitiikka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kukas sen kissanhännän nostais jollei kissa itse :)

Juhani Piri

Kerkesin aiemmin vaikka en mitään puoluetta kannata mitkä ovat hallituksessa taikka oppositiossa.

http://jpiri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246473-turva...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

"Myöskään pakolaiskiintiötä ei tässä vaiheessa nosteta" juu huominen onkin eri juttu kuten Sipilä fantasioi. Muutoinkin tuttua politiikan ah niin ihanaa sanataidetta jonka tulkintaan ei tarvita taidehistorian tai kirjallisuustieteen professoria vaan ihan tavallinen rivipersu käy.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ennen nykyistä hallitusta Suomella ei käytännössä ollut maahanmuuttopolitiikkaa."

No ei ollut, vasta tämä nykyinen hallitus näytti että ovet ovat auki ja sisään saa tulla kuka haluaa, me maksamme kustannukset.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Terholta täyttä potaskaa koko juttu terv tepivaari

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tosi analyyttinen kommentti Teuvolta. Ei ihan niin juurtajaksaen olisi tarvinnut selittää mikä oli väärin.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Sampo Terho kirjoittaa oikeaa asiaa. Ikävä kyllä Sinisten uskottavuus puheittensa pitämisessä on nolla.

Siniset (soinilaiset) eivät pitäneet Sipilän hallituksen kahden ensimmäisen vuoden aikana kiinni hallitussopimukseen kirjatusta maahanmuuttopolitiikasta ja sovitusta EU-politiikasta. Tässä he toimivat nöyrästi Sipilän ja Orpon tahdon mukaisesti. Soinilaiset ryhtyivät rengeiksi ja pysyvät renkeinä, koska heillä ministerisalkut painavat enemmän kuin lupaukset.

Sampo Terhon kirjoituksen ei voi odottaa realisoituvan käytännön toiminnassa. Siihen tarvitaan rohkeampia toteuttajia, joita uskon löytyvän Halla-ahon leiristä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Oppositiostahan sitä löytyy hyvät lääkkeet hallituksen päätöksentekoon ja siellä on rohkeita esityksiä mutta tulos on 0.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Oppositiostahan sitä löytyy hyvät lääkkeet hallituksen päätöksentekoon ja siellä on rohkeita esityksiä mutta tulos on 0."

Oppositiolta nolla mutta nykyinen hallitus sai 2015 sisään 35 000 mamua. Minä olisin ottanut sen nollan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #10

Senaikaisen opposition ohjeilla olisi tulos ollut vielä paljon huonompi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #11

Mitä Martikainen höpötät, etkö yhtään muista mitä Terho ja muut perusuomalaiset lupasivat puolue ja hallitusohjelmassaan? Mitä tähän kuuluu vihreiden tai vasemmistonilkkien höpinät kun perussuomalaiset vetivät vessasta alas kaikki periaatteensa päästessään hallitukseen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #12

No, jos ihan oikeesti sanotaan niin tuohon mainitsemaasi määrään ei olisi hallituksen toimilla käytännössä voitu kovin paljon vaikuttaa oli sitten hallituksessa ketä hyvänsä. Suomi tavattiin ns. housut kintuissa eikä siihen ollut varauduttu eikä keinoja käytettävissä,ei kyllä ollut naapurimaissakaan. Tietenkin voit sanoa että kaikki tulijat olisi pitänyt listiä rajoille mutta sellainen ei ole aikuisten ihmisten Suomessa mahdollista. Tuo höpöttäminen noista periaatteiden myymisestä ei oikein minulle kelpaa sillä jos todella olit siinä uskossa että persujen kaikki vaatimukset saadaan 100%:sti läpi niin sille minä en voi mitään mutta lapsellista sellainen usko on. Hallituksen toimin saatiin kuitenkin itärajan turvapaikanhakija-asiat silloin kuntoon ja sieltä tulijat jäi melko vähiin ja sen jälkeen on tehty paljon muutakin kuin oltu huutosakissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #14

"Tietenkin voit sanoa että kaikki tulijat olisi pitänyt listiä rajoille mutta sellainen ei ole aikuisten ihmisten Suomessa mahdollista."

Jatkat höpinöitäsi. Palauttaminen turvalliseen Ruotsiin olisi ollut Duplinsopimuksen mukaista ja täysin hyväksyttävää. Tämän järkipäätöksen sijaan nämä ex-persut olivat hallituksessa hiljaa eivätkä tehneet mitään hallitussopimuksen ja puolueohjelmansa tavoitteita edellyttäviä toimenpiteitä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #16

Eipä tuota sopimusta pystyneet ruotsalaisetkaan käyttämään eikä tanskalaiset, ranskasta yrittivät melkein uimalla tai ainakin tunnelia myöten englantiin, ei auttanut tubliinit.
Samaa höpötystä sieltä näkyy tulevan Makkoseltakin niin että eiköhän se ollut tässä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #17

"Eipä tuota sopimusta pystyneet ruotsalaisetkaan käyttämään"

Jatkat ihmehöpinää, ei kyse ole ollut pystymisestä vaan poliittisesta päätöksenteosta. Suomen rajavartijoille maarajoilla on annettu määräys ettei mitään esteitä maahanpääsylle pidä asettaa.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #22

Aivan. Eikä sieltä Calais'ta Kanaalin poikki Englantiin matut pääse kuin piilossa rekan rakenteissa. Sipilän hallitus oli 2015 täysin avuton, paitsi että "Allahin pikku apulainen" Sipilä pyyteli matuja kotiinsa oikein kansainvälisellä kuulutuksella.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #14

"Tuo höpöttäminen noista periaatteiden myymisestä ei oikein minulle kelpaa sillä jos todella olit siinä uskossa että persujen kaikki vaatimukset saadaan 100%:sti läpi niin sille minä en voi mitään mutta lapsellista sellainen usko on."

Tuskinpa kukaan soinilaisilta 100 % tulosta odotti. Lähinnä kai persujen äänestäjät odottivat, että soinilaiset olisivat yrittäneet saada jonkin lupaamansa tavoitteen läpi. Siinä kävi kuitenkin niin, että Soinin porukka keskittyi ministerisalkkujensa säilyttämiseen ja äänestäjille annetut lupaukset jäivät puheiksi. Se ei ollut normaalia hallituksessa tapahtuvaa kompromissien tekoa, vaan täydellinen antautuminen Keskustan ja Kokoomuksen politiikalle.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #20

Halla-aho olisi kuitenkin halunnut sitoouttaa persut ja itsensä hallituksen politiikkaan kesäkuussa 2017 joten turhaan teet jakoa Soinilaisten ja Halla-aholaisten välillä. Yhtä kiimainen Halla-ahokin oli että saisi johtaa hallituspuoluetta ja olla ministeri.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #11

Enpä tiedä. Soinilaisten (nyk. Siniset) hallituksessa ollessa Suomen raja oli auki kuin hollituvan ovi.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Sehän on ensi sijassa äänestäjistä kiinni mitä puolueita hallituksessa istuu. Vaikkei Halla-ahon PS pääsisi hallitukseen sitä kannattaa äänestää, koska aina opposition suosion kasvu hallituksen isoimpia hölmöilyjä jonkin verran hillitsee.

Nythän Ruotsidemokraatit on jo Ruotsin suurin puolue, ja se perustuu nähdäkseni siihen ettei se lähtenyt myymään tavoitteitaan hallituspaikkojen toivossa. Jos Ruotsin matu-kaaos äityy nykyisestä vielä pahemmaksi, ei liene mahdotonta että Ruotsidemokraatit jonain kauniina päivänä pystyy yksin perustamaan enemmistöhallituksen.

Vaikkei siihen tilanteeseen ajauduttaisikaan, niin kyllähän Ruotsidemokraattien kannatuksen näinkin kova nousu pakosta alkaa huolettaa hallituspuolueita. Huhun mukaan ruotsalaiset aikoisivat käännyttää 80 000 turvapaikan hakijaa. Sitä ei taatusti tapahtuisi ilman Ruotsidemokraattien kannatuksen näin suurta nousua.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä vielä moni maahanmuuttokammoinen kaipaa tämän hallituksen politiikkaa, kun suraavaksi siellä asioista päättää todennäköisesti kokoomus, demarit ja vihreät.

Siinä monen persun naama kalpenee, kun huomaavat, että oli se sinisten hallitusaikana sentään kohtuullinen meininki. :)

Makkonenkin saa halavauksen, kun vihreiden maahanmuuttopolitiikka pääsee vauhtiin.

Juhani Piri

Minulla on vähän sellainen kutina että seuraavissa eduskuntavaaleissa monen naama venähtää kun perussuomalaiset tulee saamaan todella kovan tuloksen. Moni olisi halunnut äänestää perussuomalaisia mutta vastenmielisyys soinilaisia kohtaan esti tehokkaasti tämän toimen. Nyt se tuli jopa nähtyä mitä Soini todella halusi ja se oli vain se ministerin pesti. Sen jälkeen myytiin kaikki. Siniset ovat tehneet poliittisen itsemurhan ja nyt nähty maahanmuuttopolitiikka saa monen äänestämään perussuomalaisia, varsinkin kun soini ei siellä ole enää itsevaltiaana.

Äänestäjien tietoon on tullut kuinka ihanan halvaksi tämä meininki on tullut liin löperöllä maahanmuuttopolitiikalla ja kuinka turvallisuusuhat ovat kasvaneet jne... Nämä on asioita jotka muistetaan varmasti. Saahan sitä henkseleitä paukutella ja huudella vihreitä hallitukseen. Ei muuten tule tapahtumaan ellei siellä järki ala kasvamaan.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Vihreät edustavat kansallista itsemurhaa.

Timo Ala-Harja

Vihreitten maahanmuuttoplitiikka Huhhuh.Hirvittää jo etukäteen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Terho on ajatuksineen ja kirjoituksineen palannut Halla-ahon porukoihin.

Puuttuu ainoastaan teot.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

No niin, siitähän tässä nimenomaan on kysymys. Terhon porukka petti jo kertaalleen puheensa, eikä ole erityistä syytä uskoa että heidän puheensa pitäisivät jatkossakaan.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Erkki Martikainen .
Kun Sampo Terhon jutussa ei ole järjen hiventä niin pitääkö siitä sanoa oiku ihanaa .
Ei pidä vaan tuon lajin kirjoittajia on maailma täynnä . terv tepivaari

Timo Ala-Harja

Kun kerran tuomitset niin jyrkästi niin olisi fiksua jos edes jotenkin perustelisit vai tuomisetko ideologisten lasien läpi?.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset