Suomen linja EU:n maahanmuuttopolitiikkaan terävöityy

Ennen nykyistä hallitusta Suomella ei käytännössä ollut maahanmuuttopolitiikkaa. Ajatukset vakaudesta ja maahanmuuton toimivasta tulevaisuudesta perustuivat toiveajatteluun ja korulauseisiin. Tyydyttiin esimerkiksi toistelemaan monikulttuurisuuden olevan rikkautta, ja ohitettiin kaikki varoitukset järjestelmän haavoittuvaisuudesta. Tämä kostautui vuoden 2015 turvapaikkakriisissä, jonka Suomi kohtasi täysin valmistautumattomana.

Nyt Suomen maahanmuuttopolitiikkaa on määrätietoisesti korjattu (tai paremminkin rakennettu) kahden vuoden ajan. Tulevaisuuteen katsovana liikkeenä Sinisille on erityisen tärkeää se, ettei vuoden 2015 hallitsematon kriisi voi enää koskaan toistua. Tavoitteessa saavutettiin tällä viikolla jälleen merkittävä edistysaskel, kun hallituksessa saimme neuvoteltua vastuullisen kannan siihen, miten muuttoliikettä tulisi hallinnoida EU-tasolla.

Suomi tavoittelee EU-tasolla sitä, että turvapaikanhakijoiden määrä vähenee. Tiedossamme on, että huomattava osa Eurooppaan suuntaavista turvapaikanhakijoista on lähtenyt liikkeelle taloudellisista syistä, ja tämä myös todetaan hallituksen linjapaperissa. Järjestelmää on siis kehitettävä tämän tiedon pohjalta.

Myöskään pakolaiskiintiötä ei tässä vaiheessa nosteta vaan pyrimme parantamaan pakolaisleirien oloja, jolloin autamme mahdollisimman suurta ihmisjoukkoa. Auttaminen on sitä tehokkaampaa, mitä lähempänä hädässä olevien ihmisten lähtöalueita se tapahtuu.

Rajavalvonnan on EU-tasolla oltava tehokasta, samoin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden hakijoiden ja laittomien maassa olevien palautusten. Palautussopimusten synnyttämiseksi tulee hyödyntää kaikkia politiikan aloja niin kansallisella kuin EU-tasolla. EU:n yhteinen turvallisten alkuperämaiden luettelo on hyväksyttävä mahdollisimman nopeasti.

Suomi tarkensi ja tiukensi myös kantojaan siltä varalta, että EU:ssa etenisi uusi ehdotus turvapaikanhakijoiden taakanjaosta. Suomi ei edelleenkään hyväksy minkäänlaista pakottavaa taakanjakoa, vaan tällaisten järjestelyjen on perustuttava jäsenmaiden vapaaehtoisuuteen. Mikäli neuvottelut uudesta taakanjakomekanismista käynnistyisivät jäsenmaiden välillä, asetimme ennakkoehdoksi, että jäsenmaiden aiemmin tekemät siirrot on otettava huomioon. Tämä on oikeudenmukaista ja Suomen kansallinen etu, koska Suomi kantoi vastuunsa taannoisessa taakanjakomekanismissa, kun useimmat muut maat eivät.

Siniset ovat edellisten toimien lisäksi toistuvasti korostaneet, että tulevaisuudessa on välttämätöntä pyrkiä siihen, että turvapaikkahakemusten käsittely siirretään EU-alueen ulkopuolelle. Tämä on ainoa keino pitää aiheettomasti turvapaikkaa hakevat rajojemme ulkopuolella niin, etteivät he hakuprosessin aikana katoa ja käytännössä jää pysyvästi Eurooppaan. Samalla vapautuisi paljon resursseja todellisten hädänalaisten auttamiseen.

Suomen nykyinen hallituspohja on toimintakykyisin, jonka Suomen puoluekartalta voi koota. Tätä osoittaa niin menestyksekäs kasvuun ja työllisyyteen johtanut talouspolitiikka kuin monet muut esimerkit. Erityisen tärkeää Suomen tulevaisuuden kannalta on hallituksen vastuullinen maahanmuuttopolitiikka.

sampoterho
Sininen tulevaisuus Helsinki

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri ja Helsingin kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu