Sampo Terho

Satavuotias Suomi

Tänään on historiallinen päivä. Seisomme täällä aamuisella Tähtitorninmäellä, Suomen lipun juurella – itsenäisessä Suomessa, joka täyttää tänään sata vuotta.

Jokainen kansakunta pyrkii saavuttamaan itsenäisen aseman muiden kansakuntien joukossa. Suomalaisuuden ja Suomen itsenäisyyden perustukset valettiin jo 1800-luvulla, kansallisen heräämisen aikakaudella. Snellmanin elämäntyö ansaitsee tässä erityisen kunniamaininnan. Suomi on maksanut itsenäisyydestä kalliin hinnan myös 1900-luvun sodissa, joissa annetuista uhreista meidän yhä täytyy lausua kiitoksemme urheille veteraaneillemme.

Itsenäisyys merkitsee meille suomalaisille vapautta määritellä itse, mikä on yhteiskunnallemme parasta ja elämäntavallemme sopivinta. Itsenäinen kansa saa pitää omalla ahkeruudellaan ansaitsemansa hyvinvoinnin, voi suojella ainutkertaista kansallisomaisuuttaan, voi rakentaa lakinsa vastaamaan omia oikeuskäsityksiään, saa perustaa kulttuurinsa omiin perinteisiinsä, eikä kukaan ulkopuolinen voi rajoittaa sen vapautta tai kansalais- ja ihmisoikeuksia.

Lyhyesti sanottuna, itsenäisyys turvaa suomalaisten oikeuden olla suomalaisia. Suomalaisuus, kuten kaikki kansalliset identiteetit, koostuu tietyistä omalaatuisista aineksista kuten kielestä, tapakulttuurista, luonnonoloista, historiasta, myyteistä ja oikeuskäsityksistä. Niiden pohjalta syntyy kansallinen omaleimaisuus, joka kuitenkin jatkuvasti on vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa.

Myös kulttuuri ja sivistys ovat keskeinen osa minuuttamme ja yhteistä kansallista tarinaamme. Itse asiassa kansakuntaa, siis ihmisten yhteisöä, ei voi olla ilman kulttuuria. Kulttuuri on aarre, jota keräämme sukupolvelta toiselle. Aarre, johon jokaisella on jotain annettavaa, ja johon jokainen myös haluaa antaa oman osuutensa.

Sivistys ja korkea osaaminen ovat olleet suomalaisen hyvinvoinnin perusta. Emme tee asioita halvemmalla, teemme asioita paremmin. Suomella ja suomalaisilla on kaikki eväät menestyä myös tulevaisuudessa, kunhan kehitämme osaamistamme, ylläpidämme ainutkertaista kulttuuriamme, teemme työtä ja arvostamme ahkeruutta.

Pienen kansan on tärkeää tehdä suurten tavoitteiden saavuttamiseksi yhteistyötä. Jokaisen panosta tarvitaan, eikä ketään saa jättää jälkeen. Meidän kaikkien tekomme ja tekemättä jättämisemme päättävät Suomen tulevaisuuden. Terve isänmaallisuus on sitä, että on valmis asettamaan yhteisönsä edun oman etunsa edelle.

Suomi on meidän yhteinen kotimme, rakennetaan sitä seuraavan sadan vuoden ajan sillä samalla rakkaudella, kuin edeltävät sukupolvet ovat tehneet. Toivotan koko Suomelle hyvää itsenäisyyspäivää!

Puhe pidetty itsenäisyyspäivän aamuna 6.12.2017 Suomalaisuuden Liiton järjestämässä valtakunnallisessa lipunnostossa Tähtitorninmäellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Oletko ihan itse kirjoittanut tuon. Huoh.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Hyvä puhe. Lottana sotien aikaa toiminut isoäitini pitää sinua huijarina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset