Suunnitelma EU-liittovaltiosta ja itsenäisten jäsenmaiden erottamisesta

Europarlamentin entinen puhemies ja nykyinen Saksan demareiden puheenjohtaja Martin Schulz haluaa tehdä EU:sta liittovaltion ja pakottaa eri mieltä olevat ulos unionista. Hän antoi aiemmin viikolla aiheesta haastattelun,  jossa käytti visiostaan avoimesti nimitystä ”Euroopan Yhdysvallat” ja kaavaili hankkeen toteutuvan jo vuoteen 2025 mennessä. Ne maat, jotka eivät hyväksyisi EU:n perussopimusten muutosta liittovaltioksi, pudotettaisiin Schulzin mukaan automaattisesti ulos unionista.

 

Schulz käy parhaillaan hallitusneuvotteluja Angela Merkelin kanssa. On ulkopuolelta vaikea sanoa, onko tämä avaus tarkoitettu vain romuttamaan neuvottelut mahdottomilla vaatimuksilla. Schulzin johdolla sosiaalidemokraatit kokivat vaaleissa ison tappion, eikä hänen intresseissään välttämättä ole hallitusvastuu, vaan yritys kasvattaa romahtanutta kannatusta oppositiossa käsin. Joka tapauksessa avaus ei ole täysin yllättävä niille, jotka Schulzin tuntevat, kuten minä itsekin europarlamenttiajoiltani.

 

Vision eteneminen on silti monen lukon takana. Ensinnäkään Merkel tuskin suostuu vaatimuksiin. Toisekseen EU:ssa ei ole yleisesti halua avata perussopimuksia, kuten Schulzin visio vaatisi. Myös Suomen hallitusohjelma, jonka EU-osiota olin itse neuvottelemassa, torjuu ajatuksen perussopimusten avaamisesta. Suomen nykyinen hallitus ei siis tukisi tällaisia avauksia, jos sellaisia virallisesti esitettäisiin. Lähinnä puheessa on huomion arvoista se, että Schulz olisi valmis pudottamaan esimerkiksi Suomen pois EU:sta, jos emme suostu luopumaan omasta itsenäisyydestämme.

 

On silti hyvä, että Schulz puhuu painajaismaisista visiostaan avoimesti. EU-liittovaltiota on pitkään rakennettu hiljaa hivuttamalla, aina niin pieni askel kerrallaan, että liittovaltion kannattajat ovat voineet kiistää olevansa liittovaltion kannattajia tai että mitään liittovaltiota ylipäänsä oltaisiin rakentamassa.

 

Schulz on nyt ilmoittanut visionsa rehellisesti kansalaisille ympäri Eurooppaa ja samalla todistanut liittovaltiokehitystä vähätteleville tahoille, että tällaisia visioita on Euroopassa hyvinkin merkittävillä toimijoilla. Löytyykö Suomesta kannattajia visiolle? Nyt on otollinen aika ilmoittautua jos löytyy. Onko tämä sitä kunnianhimoista EU-politiikkaa, mitä Suomen sosialidemokraatit ovat niin kovasti kaivanneet?

Siniset eivät missään olosuhteissa kannata EU:n kehittämistä liittovaltioksi. Pienelle kansakunnalle se tarkoittaisi vain itsenäisyydestä luopumista ja verotulojemme yhä laajamittaisempaa ulosmittausta muille EU-jäsenmaille.

sampoterho
Sininen tulevaisuus Helsinki

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri ja Helsingin kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu