Sampo Terho

Miksi politiikan tekemisen on muututtava

Ihmisillä on politiikasta usein kielteinen mielikuva, joka saa heidät tuntemaan koko politiikan itselleen vieraaksi, vaikka siinä päätetään juuri heidän asioistaan ja rahoistaan. Miksi tuo kielteinen mielikuva sitten on niin vaikea muuttaa? Koska se on monelta osin oikea. Julkaisen tammikuun aikana 4-osaisen blogisarjan siitä, mikä politiikassa on vialla ja miten sen tulisi muuttua.

Olen ollut politiikassa ammatikseni mukana seitsemän vuotta. Voinee sanoa, että hallituspuolueen puheenjohtajana ja hallituksen johtokolmikkoon kuuluvana ministerinä olen nyt Suomen politiikan sisimmässä sisäpiirissä. Näiden seitsemän vuoden aikana olen oppinut paljon siitä, mikä järjestelmässämme on vialla.

Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään.

Ensinnäkään mikään sovittu ei pidä, ellet kellon ympäri valvo, että niin tapahtuu. Asioista kyllä neuvotellaan ja kompromisseja tehdään, mutta kaikkea toisten puolueiden eri ohjelmiin saamia päätöksiä viivytetään, vesitetään ja perutaan, ellet joka hetki seuraa ja uhkavaatimuksin ryyditettynä edellytä sovitun toteuttamista.

Jokainen sovittu asia on vain avaus uudelle neuvottelukierrokselle, jonka aikana tinkiminen taas jatkuu. Näin ollen poliitikkojen ja puolueiden energiasta valtava osa kuluu toisten kyttäämiseen ja jo sovituistakin asioista uudelleen riitelemiseen. Siis myös yhteistyökumppaneiden kanssa, ei ainoastaan vastustajien.

Toisekseen mikään ei pysy luottamuksellisena. Politiikan maailmassa on työrauhan turvaamiseksi kyllä muodollinen yhteisymmärrys siitä, että keskeneräisistä asioista ei puhuta lehdistölle. No, omalla nimellä näin ei yleensä toimitakaan. Sen sijaan asioita vuodetaan medioille nimettömänä, aina kun siitä vain voidaan saada jonkinlaista puoluepoliittista hyötyä.

Tällä tavoin voidaan esimerkiksi levittää väärää tai puutteellista tietoa, jolla saadaan kansalaiset huolestumaan ja nousemaan jotain sellaista vastaan, joka ei istu omaan puolueohjelmaan. Kuitenkin vielä yleisemmin asioita vuodetaan etukäteen ulos jos ne ovat myönteisiä, koska tätä kautta päästään yhteistyökumppanien kustannuksella kahmimaan kunniaa yhteisestä päätöksestä omalle puolueelle.

Mediat osallistuvat tähän mielihyvin, koska se on eräänlaista kaupankäyntiä. Vuodon saanut media saa ensimmäisenä julkistaa uutisensa, vuodon antaja taas saa palkkioksi toimittajilta myötämielistä palstatilaa. Siten politiikkaan syntyy kierre, jossa petollisuus omia yhteistyökumppaneita kohtaan palkitaan… aina.

Hallituspuolueilla yhtä lailla kuin kaikki eduskuntapuolueet sisältävillä parlamentaarisilla työryhmillä on tietenkin suullisesti sovittuna ”pelisäännöt”, joita noudattamalla asioita saadaan sivistyneesti eteenpäin. Kuitenkin niitä rikotaan jatkuvasti, kun puoluepoliittinen etu sitä vaatii. Itse asiassa pelisäännöistä puhutaan aina sitä enemmän, mitä vähemmän niitä noudatetaan.

Erityisesti pelisääntökeskustelua vaaditaan silloin, kun itse on rikkonut pelisääntöjä. Metkuilun tavoitteena on itse poiketa sovitusta niin paljon kuin mahdollista, mutta painostaa muut pitämään sanansa.

Jossain muussa työpaikassa kaikkeen edelliseen kuluva aika ja voimavarat voitaisiin käyttää hyödylliseen tekemiseen, politiikassa se kuluu puoluepolitikointiin. Tämä tekee politiikassa toimimisen monille henkisesti rasittavaksi, ellei ole pienestä pitäen poliittisten nuorisojärjestöjen kautta totutellut tämän kaltaiseen työympäristöön.

En siis lainkaan ihmettele, että politiikka herättää kielteisiä mielikuvia kansalaisissa. Ne olisivat vielä kielteisempiä, jos edellä kuvatut käytännöt olisivat yleisesti tiedossa. Voin kokemuksesta sanoa, että kun tavallinen kansalainen lähtee politiikkaan, ensimmäiset vuodet menevät totuuden oivaltamiseen, seuraavat vuodet järkytyksestä toipumiseen. Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta.

Jos sinä haluat muutosta, sinun täytyy vaatia sitä ja äänestää sen puolesta. Siniset edustaa uutena puolueena täysin uudenlaista ajattelua ja toimintatapaa suomalaisessa politiikassa. Emme sitoudu edunvalvontajärjestöihin ja haluamme poistaa puoluepolitikoinnin politiikasta. Me käytämme aikamme ja energiamme yhteisten asioiden hoitamiseen. Tulosten tekemiseen.

Jatkan aiheesta seuraavissa kirjoituksissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Jani Kuusela

Sampo Terho, Te edustatte Suomen poliittisen kentän vastenmielisintä sarkaa. Reilu kilpa Halla-ahon kanssa muuttui selkään puukottamiseksi. Ministerin salkku nukkehallituksesta. Sellaiseksi jää historianne Sinisissä. Perussuomalaiset nousevat seuraavissa eduskuntavaaleissa pääministeripuolueeksi. Silloin loikkarit, kapteeni Timon johdolla tuntevat virheensä suuruuden. Olen pettynyt jokaiseen teistä, vaikka olen vain sivustaseuraaja. En edusta perussuomaisia enkä muitakaan puolueita. Seuraan vain maailmanmenoa ja teen itsenäisiä johtopäätöksiä. Hävetkää!

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Jani, paljonko lyödään vetoa, että Perussuomalaiset eivät nouse seuraavissa eduskuntavaaleissa pääministeripuolueeksi?

Sampo, hyvä kirjoitus. Juuri tuo kuva itsellänikin on politiikasta ja mediasta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Intuja ei ole tulevassa hallituksessakaan ja tuskimpa eduskunnanssakaan ainakaan kansanedustajina.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kenes kanssa persut on hallituksessa? Vai saako persut yli 50% äänistä?

Mikään muu puolue ei heidän kanssaan tee yhteistyötä.

Kannattaa herätä

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

ritala, samaa mieltä, nyt on kyllä kysymys Sintuista.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #5

Käsitykseni mukaan ritala vastaa Kuuselan kommenttiin...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Ensinnäkään mikään sovittu ei pidä, ellet kellon ympäri valvo, että niin tapahtuu. Asioista kyllä neuvotellaan ja kompromisseja tehdään, mutta kaikkea toisten puolueiden eri ohjelmiin saamia päätöksiä viivytetään, vesitetään ja perutaan, ellet joka hetki seuraa ja uhkavaatimuksin ryyditettynä edellytä sovitun toteuttamista."
Sinähän ole näköalapaikalla tässä suhteessa. Uskon siis sanaasi, jota hieman tukevat havainnot hallituksen tekosistakin.

Ajat ovat siis muuttuneet sukupolvien vaihtuessa, sillä kyllä kaiketi sodanjälkeisessä aseveliakselipolitiikassa luotettiin toisen sanaan, vaikka eri näkökulmia olikin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Täytyy antaa Sampolle täydet pisteet. Harva kehtaa kirjoittaa itsestään ja omasta toiminnastaan noin rehellisesti.

Kertomatta jäi mitä tapahtuu toisen vaiheen jälkeen.

Olin joskus aikanaan laitostoimittajan palveluksessa. Työnantajani oli onnistunut saamaan erään maan suurimmista yrityksistä vakioasiakkaakseen. Asiakassuhde toimi suunnilleen niin että kun asiakas aikoi hankkia uuden laitoksen niin he pyysivät kolmelta toimittajalta tarjoukset. Me olimme yksi. Sitten käytiin neuvotteluja ja loputulos oli melkein, 90%, se että me saimme kaupan. Kun sitten asiakasyrityksen erään suuren yksikön näistä asioista vastaava päällikkö lähti toiseen yritykseen ja kokonaan uudelle alalle, ja asiakasyritykseen palkattiin uusi, esitin kysmyksen että kuinkahan tämä tulee toimimaan meidän suhteemme? Sain vastaukses omalta päälliköltäni että kyllä hän "sopeutuu". Ja niin kävi.

Sampo unohti sanoa että tuon toisen vaiheen jälkeen tulee sopeutuminen vallitseviin tapoihin. Ja kaikki oman edun nimissä.
Tämä toimii näin kaikkien puolueiden kohdalla ja lähes poikkeuksetta kaikkien poliitikoojen kanssa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Asiaa sanoo Sampo. Esimerkkejä löytyy hallituskumppaneiden tekemisistä ihan yllin kyllin. Siis kepulaisten ja ja kokoomuslaisten irtiottoja tulee seurata tarkalla silmällä...

Pekka Iiskonmaki

''Olen ollut politiikassa ammatikseni mukana seitsemän vuotta.''

Tuossa se suurin virhe on.

Nyt kiireesti takaisin siviilitöihin, että tuntuma kenttään säilyy.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Rehellistä tilitystä Sampolta! 10+!

Tuolta se näyttää täältä ulkoapäinkin.

Hallitusten toiminta on ollut täysin luokatonta viime vuosina ja koko ajan vain pahenee.

Tämä on ollut aivan kauheaa seurattavaa.

--

"Emme sitoudu edunvalvontajärjestöihin ja haluamme poistaa puoluepolitikoinnin politiikasta."

Tässä on villakoiran ydin: omanedun tavoittelusta on luovuttava ja alettava ajamaan yhteistä etua.

Se on kuitenkin todennäköisesti mahdotonta, joten todelliset muutokset tulevat tapahtumaan vasta järjestelmän lopulta murtuessa.

Pekka Iiskonmaki

''Se on kuitenkin todennäköisesti mahdotonta, joten todelliset muutokset tulevat tapahtumaan vasta järjestelmän lopulta murtuessa.''

Presidentinvaaleissa alkaa jo näkymään uudet tuulet.

Äänestysuskollisuus pirstoutuu puolueille.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Sintut ei kelpaa seuraavan hallituksen edes takiaispuolueeksi, ei myöskään persut kelpaa kannatuksesta riippumatta.

Kieltämättä aika ironinen kirjoitus siitä miten politiikassa ei voi luottaa keneenkään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen
Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Niin, kokemustahan hallitustyöstä Terholla (ex-pers/sin) on vasta kokoomuksen ja kepun kanssa. Näiden kyydissä varmaan saa vahtia pitää kellon ympäri ja sittenkin jää luu käteen.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Sampo - minä en ole koskaan Ollut päivääkään missään puolueessa. Silti tiedän, että touhu on juuri tuota mitä kuvasit.

Nimittäin paska valuu aina kaikkialle kun koko peli on väärä ja maa näin ylipolitisoitunut - sitä on sitten saanut silmilleen viisikymmentä yksi vuotta ja kolme kuukautta nyt.

Mutta minä uskon suomalaiseen - siksi olemme perustaneet Nukkuvien puolue - Nukkuvat ry:n koska mitään muuta mahdollisuutta ei ole haastaa nykypeli.

On luotava kokonaan uusi voima joka muuttaa omalla esimerkillään koko pelin ja saa suomalaiset siihen mukaan.

Sen sijaan Sinisiin tai Sampo Terhoon muutoksentekijänä minä en usko pätkääkään ja se syy on hyvin omakohtainen -

https://www.youtube.com/watch?v=cmniKFWytuY

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kysymykseen miksi näin on jäi vastaamatta. Ilmeisesti sitten seuraavassa osassa. Mutta ihan uusi juttu ei ole on sellainen sanonta jo jokunen sata vuotta sitten jonka mukaan homman nimi on kaikkien sota kaikkia vastaan hillotolpan takia. Ne ketkä sodassa kaatuvat tekevät sen saappaat jalassa, hillotolpatta, taikka sitten nillittävät kuten Sampo tässä plokissa.

Ratkaisua hommaan ei ole koska politiikkaan hakeutuvat ihmiset ovat keskimääräistäkin egoistisempia, itsekkäämpiä. Jo antiikissa tieysti oli vallassa miehet ilman taloudellisia intressejä senaattoreina, Amerikoissakin on se joku presidenttinä, mutta eivät nämäkään ihan täydellsiä ratkaisuja ole kun senaattoreillakin oli kaverinsa ja saattoivat olla sitä mieltä ettei sitä koskaan liian rikas ole (vaikka rahaa teoriassa tulisi halveksua) .... No ei ole parempaakaan systeemiä kuin edustuksellinen demokratia keksitty ja keino parantaa sitä on avoimuus joka onneksi nykynettimaailmassa on ain vain vaikeampi estää oli kabinetti sitten kuinka hämyinen ja puoluesihteeri kontitettu.

Satu Laukkanen

Nyt ollaan kyllä täysin politiikan ongelmien ytimessä, kiitos Terholle avauksesta. Tämä on hyvä keskustelu ja Mikko Engrenin ajatus siitä että mitään ei ole tehtävissä edustuksellisen demokratian ongelmille, koska politiikkaan hakeutuvat keskinmääräistä itsekkäämmät ihmiset, sisältää oikeastaan kyllä yhden ratkaisun!

Se olisi kyllä mullistava, innovatiivinen, mutta eikö sellaiseen elämään tule pyrkiäkin: Psykologiset testit pääkallopaikoille valittaville päättäjille ja toimijoille. Mielellään jo ehdokkaaksi asettumisvaiheessa. Olisihan se syrjintää luonteenpiirteiden osalta, mutta onhan niitä itsekkäille ihmisille muitakin töitä. Politiikassa tulisi kuitenkin pystyä näkemään maksimaalisin kokonaishyöty kaikkien kannalta ja se vaatii uhrautumista yhteisen hyvän eteen. Siitä sitten palkka maksetaan.

Satu Laukkanen

Tässä keskustelussa ollaan juuri (edustuksellisen demokratian) politiikan ongelmien ytimessä. Kiitos Terholle sen avaamisesta. Mikko Engren toteaa ettei ratkaisua tähän ole, koska "politiikkaan hakeutuvat ihmiset ovat keskimääräistäkin egoistisempia, itsekkäämpiä." Siihen toteamukseen sisältyy samalla kuitenkin myös ratkaisu, joka on uudenlainen ja innovatiivinen, mutta niinhän elämän tulisi ollakin:

Jo politiikkaan, varsinkin päättäville pääkallopaikoille ehdokkaiksi hakeutuville pitäisi tehdä psykologiset testit, joissa karsittaisiin pois liian itsekkäät ja narsistiset luonteet. Heille löytyy varmasti muitakin töitä. Yhteisten asioiden päättämiseen tarvitaan epäitsekästä halua ja näkyä toimia kaikkien parhaaksi.

Valitettavasti "kyllä kansa tietää" ei toimi sairaalloisen itsekkyyden karsimisessa riittävän tehokkaasti. Itsekkään luonteen vahvuuksiin kuuluu taito luoda itsestään valtavan hyvä vaikutus, jolla ei ole välttämättä todellisuuspohjaa. Siksi psykologiset testit puoltaisivat paikkaansa.

Testien pitäisi tietenkin olla puolueettomia ja nimettömiä. Noloa toki olisi pudottaa nykyisiä päättäjiä tällä kriteerillä, mutta hakeutumisvaiheessa seula olisi kyllä paikallaan. Ansaitsemme yhteiskuntana parempaa kuin nykymeno. Amerikkalaiset ansaitsevat myös.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Soini nimenomaan lähti samaan peliin, kuin muutkin ja muutti linjansa menettäen kannattajansa.

Näin voimistui yleinen käsitys populismin edustavan petosta.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Afrikassakin ymmärretään kirjata pelisääntöjä ilmeisesti Britannian esimerkin mukaan, kun taas meillä hallituskaudesta toiseen sählätään kuten ennenkin. Ei tämä toki kaikkia ongelmia ratkaise, mutta selventäisi kuitenkin edes jotain.
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploa...
https://www.ghanabusinessnews.com/wp-content/uploa...

Perämetsän miehiltä ei ole onnistunut ennen ja alanpa epäillä, ettei tulevaisuudessakaan.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Häpeilemätön teksti persujen hävinneeltä ja rivistä poistuneelta pj-ehdokkaalta nykyiseltä Sinisten puheenjohtajalta.

Sinisten lääke tähän menoon on heidän ylivertaiset yksilönsä ns. paremmat ihmiset, jotka ovat ilmeisen immuuneja maan tavalle sekä oman navan autuuksille.

Uskottava vaitoehto.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Turhaa jorina sampolta jka ei ole itselleen myöntänyt että hän vaan hävisi puheenjohtajan kisan no koville se ottaa kun luulee että kaikki vaan ns jytkyä terv tepivaari

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Älä Sampo jatka. Viime kesän tapahtumien jälkeen et usko enää itsekään itseesi. Olit ihan toinen persoona ja lupaava politikon alku, mutta nyt kaikki on toisin, vaikka tuo kuvaamasi asia olisikin niin kuin kerroit. Petit kamusi Jussin ja menit Timon miinaan niin kuin moni muukin. Mitähän Jussi nyt ajattelee sinusta, kun lukee tätä? Kaikkea hyvää sinulle kaikesta huolimatta mitä ikinä teetkin, kun pestisi ministerinä päättyy.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Yksi parannus politiikkaan olisi se, että puolueet kertoisivat tavoitteensa jo ennen vaaleja eikä vasta vaalien jälkeen kuten nykyisin.

Jari Liedes

Olen Ymmärtänyt, että Kuusamo on suomen pahinta skitsofrenia-aluetta, mutta luulen, että pahin alue löytyy Arkadianmäeltä ja jos puhutaan yhteisöstä, veikkaisin sen olevan nykyhallitus?

Antti Harkila

Eiköhän pahimmat paikat ole äänestäjien kotona?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Jos kaikki sovitut asiat eivät pidä ja mikään ei etene, niin näin tavallisena kansalaisena herää kysymys, lusmuillaanko siellä, eikä tehdä töitä?

Ja pitäisikö eduskunnassa toimiville kansanedustajille ja virkamiehille suunnata jotain aktiivitoimia, kuten esimerkiksi vaikka työssäolopakko työaikana, jotta tehokkuus paranisi edes sen verran, että sovituista asioista pidettäisiin kiinni? Myös työajan pidentäminen voisi tulla kysymykseen, koska pitkät lomat laiskistuttavat edustajamme ja kun eduskuntatalon sisältäpäinkin kuuluu jo ääniä, ettei siellä mitään tapahdu, eikä mikään etene, niin jotain olisi tehtävä.

Myös hallituksen ja eduskunnan hajottamista ja uusien eduskuntavaalien pitämistä voisi harkita.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Sampo Terho kirjoittaa:

"Jos sinä haluat muutosta, sinun täytyy vaatia sitä ja äänestää sen puolesta. "

Näinhän Perusuomalaisten jäsenistö teki viime kesänä. Haluttiin muutosta ja äänestettiin sen puolesta. Sampo ei sulattanut itse demokraattista päätöstä, vaan otti ja lähti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos sinä haluat muutosta, sinun täytyy vaatia sitä ja äänestää sen puolesta. "

Sampo Terho oli maahanmuuttokriittinen ennen hallitukseen menoa, siellä mieli muuttui ja tuli suurin maahanmuuttoryntäys koskaan 2015. Terho vastusti Kreikan lainojen maksamista mutta hallituksessa oli toista mieltä. Mihin uskoa?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Hyvä ja rohkea kirjoitus.

Ministeri Terho: "Tämä tekee politiikassa toimimisen monille henkisesti rasittavaksi, ellei ole pienestä pitäen poliittisten nuorisojärjestöjen kautta totutellut tämän kaltaiseen työympäristöön."

Tämä herättää kysymyksen, ovatko poliittiset nuorisojärjestöt itseasiassa syyllisiä kehnoon työympäristöön? Jo siellä opitaan kähmintä, kiristys ja kampitus. Poliittiset nuorisojärjestöt tulisi oikeastaan lailla kieltää yhteiskunnalle vahingollisina, mikäli niin on asian laita.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

En usko syyllisen löytyvän nuorisojärjestöistä. En ainakaan yksin, sillä kyllä jokaisessa ns. vanhoissa hallituspuolueissa on vanhoja monia eduskuntakausia istuneita edustajia, joita on vanhat "parrat" opettaneet suurissa puolueissa (keskusta, kokoomus ja sdp) maan tavoille. Siis harrastamaan kyynärpäätaktiikkaa. Näinpä kaikki vanhat edustajat tulisi aina saada vaaleissa pois ja uudet tilalle. Mahdoton tehtävä.

Maan mainioin esimerkki on sopeutumiseläkelain ja sopeutumisrahalain säätäminen edustajien omilla päätöksillä omiksi eduikseen, sillä perutuslakivaliokuntakin koostuu juuri samoista kansanedustajista ollen täydellisesti omassa hanskassa lausuntoa annettaessa. Nuo kumpainenkaan laki ei ole missään oikeassa suhteessa tavllista kansalaista koskevaan lainsäädäntöön. Hiljaa kuin huopatossutehtaalla on ollut eduskunta sopeutumiseläkelain muuttamisesta/kumoamisesta kokonaan.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Mikä on henkisesti rasittavaa? Seisoit Sampo vierelläni viime keväänä leveästi hymyillen. Vielä puoluekokousta edeltävä iltana hymy oli leveä, kun pinssejä jaoit hotellin aulassa. Seuraavana aamunakin hymy oli leveä sankoja jakaessasi puluekokouspaikan aulassa. Äänestyksen jälkeenkin hymy oli vielä, no ainakin teennäisen iloinen. Muutaman päivän kuluttua alkoi natsittelu ja meidän tavallisten ihmisten nimittely. Ai että, minkä politiikassa tulisi muuttua. Valehtelu, kaksinaamaisuus, vallanhimo. Niiden pitäisi poistua kokonaan. En hymyile enää sinua tavatessani, luultavammin irvistän.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Politiikassa on nykyään myös liikaa selkärangattomien opportunistien hurskastelua.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Uuvatit ovat periaatteettomia tuuliviirejä, jotka myyvät itsensä ministerinpalkasta mihin tahansa hallitukseen. Kiitos kun kerrot, minkälaisista tunnoista tuollainen nihilistinen opportunismi kumpuaa.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Esimerkki siitä, että sovittu ei pitänyt: kasvupalvelut. Pettymys sinisille. Teettää ylimääräistä työtä.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005439596.html

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

"Kansalaisten luottamus punnitaan seuraavissa eduskuntavaaleissa. Silloin äänestävät ne jotka uskovat vielä demokratiaan, ja vaikuttavat siten tulevan eduskunnan kokoonpanoon tulonjakoon sekä päätöksiin."

Ketkä eivät usko demokratiaan, jättävät äänestämättä. Kun tämän tekee noin 30% äänioikeutetuista, jotka ovat suuremmalti osin matalapalkka alalla olevia sekä työttömiä, voidaan sanoa nykyisen tyylisen näennäisdemokratian olevan kriisissä Demokratia ei ehkä toimi kansantaloudellisesti toivotulla tavalla, ja ongelmat kasautuvat-ja maksavat.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

"Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta."

Minkä takia sitten teet kaiken täsmälleen samalla tavalla kuin kaikki muutkin? Sinä, Soini ja kieroilunne ovat mahdollisesti vastenmielisin isku kansanvallan, äänestäjien ja demokratian kasvoille, mitä koko itsenäisyyden aikana on milloinkaan tapahtunut. Luulisi, että tajuaisitte sen itsekin, kun kannatuksenne on matalampi kuin Piraattipuolueella.

Kaltaisesi vallanhimoiset, korruptoituneet ja moraalittomat selkäänpuukottajat ovat syy, minkä takia politiikka tuntuu niin vastenmieliseltä. Te poliitikot olette vastenmielisiä, ei niinkään politiikka.

Toimituksen poiminnat