Sampo Terho

Miksi poliittisen puhumisen on muututtava

Ihmisillä on politiikasta usein kielteinen mielikuva, joka saa heidät tuntemaan koko politiikan vieraaksi, vaikka siinä päätetään juuri heidän asioistaan ja rahoistaan. Miksi tuo mielikuva sitten on niin vaikea muuttaa? Koska se on monelta osin oikea. Julkaisen tammikuun aikana 4-osaisen blogisarjan siitä mikä politiikassa on vialla, ja miten sen tulisi muuttua.

Ihmisiä on jo kauan tympäissyt poliittinen keskustelu eduskunnassa. Moni arvelee opposition ja hallituksen vastakkainasettelun olevan vain jonkinlaista teatteria, jossa roolit vaihtuvat vaalien myötä, mutta itse näytelmä pysyy täysin samana vaalituloksesta riippumatta.

No, näinhän asia pitkälti on ollutkin.

Ajatellaanpa vaikka tämän vaalikauden kiivaimpia keskusteluja, jotka ovat liittyneet menoleikkauksiin. Kaikki eduskunnassa olevat puolueet ovat eri hallituksissa toimiessaan osallistuneet monenlaisiin menoleikkauksiin. Kaikki. Silti oppositiossa ollessaan ne järjestään ilmoittavat vastustavansa jokaista leikkausta. Tämä vuodesta toiseen jatkuva ilmeinen ristiriita sanojen ja tekojen välillä, johon kaikki puolueet ovat syyllistyneet, on varmasti kansalaisten silmissä omiaan horjuttamaan koko poliittisen järjestelmän uskottavuutta.

Samaan aikaan politiikkamme erikoisin osa-alue on se, että totuuden puhuminen erityisesti taloudesta harvoin voittaa kannatusta. Lähes aina tähän saakka Suomessa on vaalit voitettu lupaamalla jotain taloudellista hyötyä, jota yleensä ei sitten ole pystytty toimittamaan. Loputtomista toteutumattomista lupauksista huolimatta oppositiossa yleensä pystytään nostamaan kannatusta nimenomaan antamalla lisää mahdottomia taloudellisia lupauksia.

Miksi ihmeessä tämä onnistuu? Osa ongelmaa on siinä, että suomalainen media seuraa kyllä tarkkaan hallituksen toimenpiteitä (kuten kuuluukin) ja arvostelee kaikkea mitä se tekee (mihin myös kaikilla on oikeus), mutta päätösvallattomaan oppositioon ei kohdistu vastaavaa kriittistä tarkastelua. Tämä auttaa oppositiota herättämään mahdottomia odotuksia.

Järjestelmäämme kuuluu lähtökohtaisesti se, että koska oppositiosta ei juurikaan hoideta mitään yhteisiä asioita, silloin tehdään lähes pelkästään puoluepolitiikkaa. Jotainhan on keksittävä silloin, kun ei ole varsinaista valtaa, mutta pitäisi silti herättää äänestäjien kiinnostusta. Esimerkiksi oppositiopuolueiden varjobudjetit ovat pääosin puoluepolitiikkaa. Siksi varjobudjeteista syntyy kansalaisille väärä mielikuva, että aina olisi jotain paljon helpompia vaihtoehtoja, joita ei vain jostain käsittämättömästä syystä koskaan käytetä – ei nyt, eikä käytetty silloinkaan, kun kulloinenkin oppositio itse oli hallituksessa.

Eli Suomen nykyisen poliittisen keskustelun voisi tiivistää jonkinlaiseksi puoluepoliittiseksi puijauskilpailuksi, jossa kansalaisen kannattaa olla tarkkana, tai häntä vedätetään aina uudestaan ja uudestaan samoilla tarinoilla, vaikka mikään ei todellisuudessa vaalien jälkeen muutu. Kun jokainen puolue vuorollaan sanoo mitä tahansa olettaa kansalaisten haluavan kuulla, lopulta kansalaiset eivät halua kuulla enää mitään. Silloin koko järjestelmä horjuu.

Jos sinä haluat muutosta, sinun täytyy vaatia sitä ja äänestää sen puolesta. Sininen linja on sanoa tylykin totuus niin kuin se on, mitä tälläkin blogisarjalla pyrin tekemään. Politiikan käytäntöjen muuttaminen on erittäin vaikeaa, mutta minulla ja Sinisillä on vilpitön pyrkimys kertoa järjestelmän ongelmista ja yrittää korjata niitä.

Erityisen tärkeä on muistaa, että tulokset ovat ratkaisevia, eivät puheet. Puolueiden tavoiteohjelmien on oltava toteuttamiskelpoisia, eikä mahdottomilla lupauksilla pidä ratsastaa. Puolueiden linjojen on säilyttävä johdonmukaisina niin oppositiossa kuin hallituksessa, jotta koko järjestelmän uskottavuus voidaan pelastaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ihmisille pitäisi rehellisesti kertoa esim.ettei Urpilainen VM mistään Kreikan vipeistä ja vakuuksista päättänyt.
Ne sopii EU pääministerit ja hallituspuolueiden eduskuntaryhmien luvalla maksetaan .
Kuten persut maksoi -15 Kreikan III-tukipaketin.
Ohjeethan on aina antanut VM asiantuntijavirkamiehet esim.Hetemäki ja Korkman,pankkien ekonoomit.
Ei kukaan yksittäinen ministeri.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Hyvä pointti opposition koskemattomuudesta median suhteen. En ole kovin tarkkaan mediaa seurannut koskaan mutta sellainen vaikutelma tosiaan on minullakin että oppositiota ei arvostella vaikka sieltä huudeltaisiin järjettömyyksiä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Suomalainen piirre on yksi totuus ja tämä totuus on hallituksessa. Varsinkin taloudessa lähetymistapa on järjetön, taloustiede on tulkinnanvaraista ja kaikki tulevaisuuden ennustukset liki roomalaisten auguurien hommia eli arvailuja käppyröistä, niiden tulkintaa, kuten sorsan kaartelu taivaalla.

Puheessa tulisi siis painottaa moniarvoisuutta ja järjestelmän itsensä korjaavaa mekanismia eli päätöksiä tulisi kyetä nopeasti muokkaamaan ja korjaamaan. Tämä ei kuitenkaan onnistu, koska yhden totuuden ajattelussa miten voisi myöntää erheensä?

Sen lisäksi että kaikki ovat oikeassa kukaan ei puhu totta koska totuuden uskotaan karkoittavan äänestäjiä. Kansalaiset eivät kuitenkaan aivan debiilejä ole ja ihan mikä tahansa vale ei mene läpi josta viimeisin esimerkki löytyy keskustelussa aktiivimallin ympärillä.

Talouden taakse on helppo piiloutua. Silti politiikka on valintoja, arvoja, jonkun mielestä Suomi Takaisin toisen mielestä me, myself and I sekä hillotolppa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Demokratian toimivuuden ratkaisevat lopultakin äänestäjät, eivät esimerkiksi toimittajat. Jos äänestäjät antautuvat vedätettäviksi, demokratia toimii huonosti. Jos räyhäretoriikka tuo äänestäjiä, demokratia toimii huonosti. Jos pinnallinen liirumlaarumi tuo ääniä demokratia toimii huonosti. Saa sitten nähdä, tuoko järkeen ja vastuullisuuteen vetoaminen äänestäjiä. Demokratian toimivuuden kannalta on toivottavaa, että toisi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Demokratia toimii vain jos itse ottaa selvää asioista eikä usko yhteenkään politikkoon.

"Kansasta" suurinosa seuraa Kaunareita,Salkkareita tms saippuasarjaa.Tietää sarjan hahmojen koko historian .Mutta monellakaa ei ole edes alkeellisia tietoja miten eduskunta toimii.

Siellä Lipposet,Urpilaiset,Kataiset päättää yksin vaikka 200 valitaan eduskuntaan ja päätösten takana on aina oltava enemmistö.
Yksi siellä ei päätä mitään edes Sipilä ellei Siniset ja Kok eduskuntaryhmä ole takana.
Jos jompikumpi noista vastustaisi hallitus kaatuisi,koska oppositiolla olisi enemmistö.

Eduskunnan sivuilla on seikkaperäisesti kerrottu miten valiokunnat toimii,miten lait syntyy ja miten ne saa alkunsa ym.

Suurin työ tehdään valiokunnissa jossa istuu joka puolueesta jäseniä.
TV kyselytunnilla joku voi "vastusta" jotain mutta valiokunnassa puoltaakin sitä.

PS taustakin olisi kertonut T.Soini "työväenpuolueen" oikean karvan . Harvemmin yrittäjät,yritysten omistajat on palkansaajan tai työttömän asialla.

Siitä surffaamaan eduskunnan sivuja. Löytyyjoka asiakirja-90 lähtien aina 23.1-18 ajalta.
Ne eivät valehtele.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Sampon jutut muuttuvat entistä säälittävimmiksi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Maamme kaltainen edustuksellinen demokratia, toimii kunnolla vasta sitten kun poliitikot laitetaan pitämään vaalilupauksensa ja noudattamaan oikeaa demokratiaa. Se mikä tulisi ensin tehdä, olisi laittaa siniset syytteeseen törkeästä petoksesta, koska heidän loikkauksensa Perussuomalaisista täyttää kaikki teon tunnusmerkit.

http://www.heikniemi.fi/rikoslaki/rl36.html

Olen muutamana viime päivänä meinannut oksentaa, kun olen lukenut näitä Terhon blogeja, koska niiden teksti on niin paljon ristiriidassa Terhon tekojen kanssa.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Hesari kirjoittaa 24.1.2018 "Terho paljastaa hallituksen jännitteet." https://yle.fi/uutiset/3-8312605

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset