Sampo Terho

Miten Suomen jalkapallo saavuttaa pohjoismaisen tason?

Jalkapallo on maailman suurin ja suosituin urheilulaji. Myös Suomessa harrastajia on yli 130 000 ja kymmenet tuhannet perheet ovat siten päivittäin lajin kanssa tekemisissä. Suomalaisia penkkiurheilufaneja on vuosia kaivellut kysymys siitä, miksi menestyksemme lajissa on muihin Pohjoismaihin verrattuna ollut vaatimatonta, erityisesti miesten A-maajoukkueista puhuttaessa.

Kutsuin urheiluministerinä viime maanantaiksi koolle Opetus- ja kulttuuriministeriöön laajan asiantuntijaraadin, jonka kanssa pohdimme jalkapallon tulevaisuutta Suomessa, nuorisotyötä ja ylipäänsä nousua muiden Pohjoismaiden tasolle ja siis myös arvokisoihin. Edustettuna olivat muun muassa Palloliitto, useita eturivin ammattipelaajiamme, Veikkausliiga, Suomen Jalkapallon Pelaajayhdistys, Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia, urheiluopistot ja jalkapalloseuroja. Video tilaisuudesta löytyy täältä.

Palloliitto kertoi meille tuoreesta strategiastaan, jossa panoksia keskitetään aiempaa tehokkaammin kenttätyöhön. Erityisesti tavoitellaan, että jokaisella lajin harrastajalla on hyvä ja koulutettu valmentaja. Keskustelussa tuotiin esiin myös se, kuinka tärkeää lapsille ja nuorille olisi saada harrastaa jo iltapäivän aikana, mikä helpottaisi perheiden ajankäyttöä. Tämä edellyttää kenttien ja koulujen läheisyyttä ja sitä, että olemassa olevat harrastuspaikat saadaan tehokkaaseen käyttöön myös virkatyöajalla.

Harrastuspaikkojen määrä sinänsä on viime vuosina kasvanut. Jalkapallohallien määrä on nopeasti kaksinkertaistunut 42:sta 84:än. Jalkapallotekonurmien määrä on jo noin 360 ja uusia tekonurmia rakennetaan vuosittain noin 35.

Keskustelussa painotettiin myös kotimaisen sarjan ja ammattipelaajien arvostusta. Toiveena oli, että sosiaali-, eläke- ja terveyspalveluissa tulisi ammattiurheilijoiden päästä samalle tasolle palkansaajien kanssa. Tietenkin myös lajin arvostus ja sen ympärillä oleva lajikulttuuri ylipäänsä vahvistavat ajan oloon lajin resursseja ja menestystä. Harrastajamäärien todettiin sinänsä komeasta määrästä huolimatta olevan suhteellisesti jäljessä muita Pohjoismaita, mikä voi osaltaan selittää heikompaa kansainvälistä menestystä.

Lajin hallintoa ja valmennusta ollaan siis uudistamassa ja kehitystyötä tehdään laajalla rintamalla. Ennen Suomessa kehittyi huippupelaajia rakenteista huolimatta, tulevaisuudessa niitä kehittyy yhä enemmän rakenteiden ansiosta. Pohjoismainen taso ei ole saavuttamaton, mutta vaatii paljon työtä. Pitkällä aikavälillä Suomi on karsintapeleissä pärjännyt nousevalla trendillä ja taso, jolloin arvokisapaikkoja aletaan saavuttaa, on miestenkin suhteen jo lähellä.

Tulen ottamaan saamani evästykset parhaani mukaan huomioon päätöksenteossa, esimerkiksi kun kevään aikana vien eteenpäin liikuntapoliittista selontekoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Näin karkeasti sanottuna, resurssit junnutoiminnassa erioten pätevien valmentajien puute vaikuttaa. Resepti maailmanluokan pelaajiin sekä omatuotannon rakenteiden perusteisiin on laadukkaassa junnutyössä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Miksi pitäisi? Kilpaurheilun tavoitehan ON OLLA PARAS JOSSAKIN TYHJÄNPÄIVÄISESSÄ.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Tuolla ajatuksella kaikki mikä ei suoranaisesti tue ihmisen perustarpeita on turhaa. Onko kilpaurheilu sen turhempaa kuin nettifoorumille kirjoittelu?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Lukutaito heikkoa. Luki PARAS.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala Vastaus kommenttiin #7

En oikein usko. Mitä vikaa on olla paras? Kilvoittelu siitä kuka on paras, on järjestäytyneen yhteiskunnan ensimmäisiä tavoitteita. Vai mistä luulet Daavidin ja Goljatin tarinan lähteneen? Miksi muistamme vielä tarinat lännen sankareista? Miksi pidämme Monetia parempana taiteilijana kuin naapurin harrastelijaa? Miksi Pele vielä tänäkin päivänä on suurempi kuin Litmanen?

Me ihmiset tuppaamme välittämään siitä kuka on paras. Voimme toki väitellä siitä, onko tässä parhaamman etsimisessä mieltä. En ole varma onko. Mutta yhtä kaikki, silti me kollektiivisesti etsimmme sitä parasta.

Siinä onkin se ero maalaajan ja taiteilijan välillä. Ero liikkujan ja urheilijan välillä. Ero soittajan ja muusikon välillä. Jos olet valmis poistamaan kilpaurheilun sinun pitää olla myös valmis poistamaan kaikki subjektiivinen nautinto. Oletko valmis siihen?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #13

Oli: paras TYHJÄNPÄIVÄISESSÄ...

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala Vastaus kommenttiin #15

Pitäisi ymmärtää paremmin eikä lähteä ruotimaan asioita alustalla missä ymmärrys on: populismi

Jätän tämän keskustelun tähän.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #13

Ministeri Terhon olisi ollut syytä matkustaa Hyrynsalmelle parhaillaankäytäviin umpihankipotkupallon mestaruuskilpailuihin, niin ehkä tukirahaa alkaisi tulemaan näillekin suomalaisille osanottajille.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Ainoastaan kuntoliikunta on ihmisille tärkeää ja sitä pitää tukea kaikin keinoin. Joku jalkapallo, jääkiekko ja ns. yleisurheilu on ihna hanurista, joita ei missään nimessä valtion pidä rahallisesti tukea. Mitä merkitystä on sillä, että joku joukkuea voittaa jonkun muun joukkueen? Näitä pelejä ja otteluita on pelattu koko maailman sivu, eikä niillä ole ollut kerrassaan mitään merkitystä maapallolla. Jos joku haluaa harrastaa näitä pelejä, maksakoon itse lajinsa.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Aika tietämätön historiasta pitää olla, jos ei ymmärrä urheilun (sekä taiteen) yhteiskunnallista merkitystä. Helpoimpana esimerkkinä: https://en.m.wikipedia.org/wiki/1968_Olympics_Blac...

Liikunta on kansanterveydellinen asia johon ehdottomasti pitää panostaa. Kilpaurheilu on kulttuuria johon jokainen meistä voi osallistua. Joku saa nautinnon kuunnellessa musiikkia,toinen katsoessaan maalausta, kolmas jännittäessään suoritusta. Kuka meistä on sanomaan mikä on toista arvokkaampi?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Sotket huippu-urheilun, mikä on sairaanoloista bisnestä ja toisaalta eritäin tärkeän asian: kuntoilun.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala Vastaus kommenttiin #8

En sotke kumpaakaan. Itse et ymmärrä kilpaurheilua etkä näköjään myöskään sen historiallista merkitystä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Muistellaanpa taas mitä Tahko Pihkala puheli aikanaan.
- Kun radalla 15 miestä juoksee 10 000 metriä kilpaa ja 15 000 istuu katsomossa, pitäisi olla päin vastoin.

Sama sopii jalkapalloon.

Wiki
https://fi.wikipedia.org/wiki/Lauri_Pihkala

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ensin pitää saada muutettua Suomen potkupallo jalkapalloksi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ensinnäkin, mitä on ns. huippu-urheilun historia?

Se oli sotataitojen harjoittelua. Antiikin ajan urheilijat treenasivat ollakseen parhaita mahdollisia sotilaita. Lajitkin tukivat taistelutantereen tarpeita. Antiikissa ei juostu 3000 esteitä eivätkä naiset hypänneet seivästä. Tarve loi urheilun eikä urheilu tarvetta.

Miten tämä liittyy jalkapalloon? Ei mitenkään.

Sen sijaan Sampon kumppaneineen tulee vakavasti pohtia, mitä suomalaisille pojille tapahtuu, kun he tulevat viidentoista ikään?

Siihen saakka suomalaispojat pistävät kampoihin tasapuolisesti italialaisille, brasseille ja saksalaisille. Siis maille, joilla on kaikilla runsas maailmanmestaruushistoria jalkapallossa. Menkää vaikka katsomaan hesa-Cupin matseja.

http://www.helsinkicup.fi/en/tournament+info/helsi...

Kun ikää alkaa karttumaan, suomalaisten joukkueiden taso laskee kuin lehmän häntä, kunnes miehissä ollaan sitten FIFA rankingin sijalla sata jotain.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jalkapallon_maailman...

Ei vika ole juniorivalmennuksessa.

Suomalaispojat ovat maailman aatelia kaiken maailman temppukisoissa, meillä on maailman parhaat jalkapallohallit ja kuplat talvitreenejä silmällä pitäen, jokainen halukas poika ja tyttö löytää joukkueen missä pelata.

Mutta, kun tulee tuo maaginen 15v. täyteen, niin poikien/miesten taso muuhun maailmaan verrattuna romahtaa. Kun tuohon ongelmaan löytyy vastaus, Suomen jalkapallo on pelastettu.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

En malta olla kommentoimatta tätä viestiä, koska arvostan asiallista lähestymistapaasi. Toki samalla ymmärrän että blogisti hakee helppoa näkyvyyttä avauksellaan ja tämänkaltainen populismi tulisi jättää huomiotta. Meillä on ihmisiä jotka blogin aiheeseen voisivat sanoa jotain merkittävää, mutta he eivät tällä foorumilla ole.

Kuitenkin.

Katsot asiaa väärästä suunnasta. Se miksi romahdus tapahtuu n. 15 vuotiaana johtuu nimenomaan valmennuksesta. Ei ole mitään syytä miksi härmäläinen nuorimies ei voi pärjätä ikäistensä parissa maailmalla. Jalkapallo on puhdasverinen pallopeli jossa jokainen voi pärjätä. Jos joku maa/seura tuottaa enemmän huippuluokan pelaajia kuin muut ,kyse kääntyy syyhyn miksi? Poikkeuksetta taustalta löytyy vahva nuorisotyö sekä valmennus jo junnuista lähtien.

Esim. Metz academy (ja nyt puhutaan ranskalaisten heikosta joukkueesta) valmentaa nuoriaan ammattitaitoisesti jo 8 vuotiaasta lähtien. Ulkomailta tulevat lupaukset otetaan kiinni jo ennen 13 ikävuotta.

15 vuoteen saakka mennään ns. 'tuurilla'. Kun sattuu hyvä ikäpolvi niin voidaan jopa poikien peleissä taistella vastaan. Kun vastaan tulee muu kuin lahjakkuus (eli järjestelmällinen harjoittelu oikealla tavalla) ero repeää.

Juniorityö on kautta historian ollut määräävä tekiä urheilumenestyksessä. Toki suomalainen jalkapallo voi olla historian ensimmäinen joukkuelaji missä tämä ei päde.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#10

>Miten tämä liittyy jalkapalloon? .....

ooo

No vois se sillä lailla liittyä, että peli kuulema keksittiin jossakin vankilassa.
Pallona oli pääkallo.

Jukka Vuorinen

Tuskinpa meikäläinenkään sitä viisasten kiveä löytää, mutta sanotaan nyt lyhykäisyydessään näin: junnuille kannustusta ja kannustavaa treeniä, sitten kun varttuvat aikuisikään niin taidot ovat jo hallussa, maajoukkueen valmentaja ei enää opeta pelaajille taitoja vaan on hengenluoja. Maajoukkueen peräsimessä on nähty jos jotain ulkomaan ihmeitä, antaa niiden nyt olla ja suodaan Kanervalle työrauha, hillitty hieno herrasmies ja varmasti on myös pelaajien mieleinen.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

No nyt on siniset ministerit keksineet keinon erottua puoluekartalla; työministeri Linström twiittaailee jatkuvasti jääkiekosta ja nyt Terho blogailee jalkapallosta.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Vastaus on helppo.

Jalkopallon harrastajiksi on saatava nykyistä huomattavasti aikaisemmin, huomattavasti suurempi osuus ikäluokasta. Tämä mahdollistaa lajivaatimusten suhteen lahjakkaiden yksilöiden seulomisen laajemmasta populaatiosta. Lisäksi, yleistä sitoutuneisuutta päämäärätietoiseen ja ammattimaiseen harjoitteluun on alettava vaatia jo 10-vuotiailta lapsilta.

Suomen jalkapallon tason nostaminen voidaan tehdä pääasiassa vain muiden lajien kustannuksella. Kaikkea ei voi saada.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Jalkapallo saa jo nyt liikaa huomiota muihin lajeihin verrattuna.

– "Lisäksi, yleistä sitoutuneisuutta päämäärätietoiseen ja ammattimaiseen harjoitteluun on alettava vaatia jo 10-vuotiailta lapsilta."

Huh huh, kauhea ajatus. Jos se tuota vaatii, on parempi, jos ei pärjätä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Olen seurannut tiiviisti suomalaisen koripallon nousua likelle Euroopan ja maailmankin huippua, vähän osallistunutkin takavuosina, siellä vastaus oli/on aika yksinkertainen:

Osaava valmentaja nimettiin kaikkien maajoukkueiden päävalmentajaksi, nuorista miesten edustusjoukkueeseen. Liitto antoi resursseja, luottoa ja aika lailla vapaat kädet mutta pysyi urheilullisen osaamisen puolelta taka-alalla ja johtoon hankittiin talousosaamista jokun presidentin puolison pj-kauden jälkeen. Koska maajoukkueiden pelitapa on sama kaikilla tasoilla, on helppo nostaa junnu miesten joukkueeseen. Tulokset ovat kymmenessä vuodessa hämmentävän hyviä, miesten maajoukkue nousi "kolmosdivarista" EM-kisojen vakiokävijäksi ja yksilöitä on noussut Euroopan koviin sarjoihin. Markkasen lisäksi lähitulevaisuudessa NBA:ssa voi pelata useampi suomalainen.

Palloliitto on lyönyt päätään seinään niin kauan, että en ole varma onko se edes oikea taho jota konsultoida. Jos minä olisi ministeri, konsultoisin coach Dettmania.

Jouni Ikonen

potkupallo,hollywoodia,samaan kategoriaan smurffien (lue siniset) kanssa.ei voi mtenkään käyttää etuliitettä huippu.

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

Suomen ongelma on se, että täällä on liikaa suomalaisten haukkujia ja epäonnistumisen toivomista. Muualla maailmassa hehkutetaan voittoa, meillä reilua peliä. Muualla maailmassa nostetaan voittajat jumaliksi, täällä haukutaan, kun ne ei voittanut tarpeeksi hyvin. Ja jos 100 kertaa voittaa ja kerran välillä häviää, niin aina muistellaan sitä hävimistä: "Taas se hävisi!".
Meillä on häviämisen kulttuuri. Me emme ole valloittajakansa! Me olemme puolueeton kansa.
Onneksi nyt hiljalleen on saatu jääkiekon lisäksi koripalloon ja lentopalloon sisua.
Asenteiden pitää muuttua ja kansallinen ylpeys nostaa esiin joka lajissa!

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Totta. Kansa joka vieläkin osaa ulkoa -95 vuoden voittolaulun vieraalla kielellä ja kansa joka massoittain lähtee katsomaan yli kaksikymmentä vuotta vanhasta mestaruudesta kertovaa elokuvaa ei arvosta voittajia.

Maa jossa Lasse Viren on kansallissankari ja Paavo Nurmi melkein jumala?

Luetko edes mitä kirjoitit? Jos jotain, me rakastamme voittajia ja urheilua.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Maa jossa Lasse Viren on kansallissankari ja Paavo Nurmi melkein jumala?2

Molempien taustalla laittomat aineet. :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #24

Fake news.

Viren turvautui ilmeisesti verensiirtoihin, mutta Nurmi pärjäsi ammattimaiselle harjoittelulla, mitä hänen aikanaan paheksuttiin.

Kummankaan taustalta ei löydy ” laittomia aineita”.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #28

Verensiirroistakaan ei ole todisteita. Ainakin 1972 Viren oli huippukunnossa sen verran pysyvästi, että montakohan kertaa se veri vaihdettiin?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #43

Verensiirrossa ei kenenkään verta vaihdeta vaan henkilölle annetaan lisää verta punasolupusseina.

Punasolujen elinikä ja verensiirron vaikutusaika on yli kolme kuukautta, joten yhdellä verensiirrolla saattaa selvitä koko kauden ajan.

Kyseessä ei ole mikään rakettitiede.

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

"Maa jossa Lasse Viren on kansallissankari ja Paavo Nurmi melkein jumala?"

Viren ja Nurmi on jo 100 vuotta sitten. Silloin oli suomalaisuus ja suomalainen sisu nosteessa.

"Luetko edes mitä kirjoitit? Jos jotain, me rakastamme voittajia ja urheilua."

Reilu peli ja suomalaisten urheilijoiden mollaaminen on kyllä yleisempää.. "taas se hävisi" - Moni urheilija on ihmetellyt näitä otsikoita!

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

"Kansa" on monikäyttöinen sana. Jokainen, joka siihen vetoaa, tietää, ettei ole mitään yhtenäistä "kansaa"!

Vaikka suomalaisten sanotaan olevan urheiluhulluja, se ei ole totta. Osa voi olla, mutta ei likikään kaikki. Pelataan mielikuvilla. Kukin omista lähtökohdistaan.

Olisi sinällään mielenkiintoista, jos jokin luotettava tutkimusinstituutio selvittäisi, kuinka paljon kilpaurheilun merkitystä liioitellaan.

Jollain Markkasella ja hänen työskentelyllään toisella mantereella ei ole isolle osalle "kansaa"(suomalaisista) mitään merkitystä.

Tämän blogin avaajalle lienee tuttu Marxin arvio uskonnon roolista. Se sopii sovellettuna urheiluunkin. Sampo uskoo/tietää, että urheilu on huumetta kansalle.

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala Vastaus kommenttiin #46

"Olisi sinällään mielenkiintoista, jos jokin luotettava tutkimusinstituutio selvittäisi, kuinka paljon kilpaurheilun merkitystä liioitellaan."

Miten tuota voisi tutkia?
Vaatisi kymmenien vuosien seurannan..

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Olen yllättäin vähän samaa mieltä Rintalan kanssa mutta:

En muista yhtään karsintaa johon potk... eiku jalkapallojoukkue ei olisi lähtenyt täynnä toivoa: "No nyt tuli vähän paha arpaonni mutta pienellä säkällä ja voittamalla kotimatsit kyllä selvitään" tai "unelmalohko, pahus kun hävittiin kualalumpurille kotona mutta jos Portugali vieraissa voitetaan niin..."

Palloliiton suurin ansio ja itse asiassa hämmästyttävä suoritus on se, että suomalaiset edelleen tuntuvat uskovan "huuhkajiinsa" vaikka pataan tulee aina. Mutta kun seuraavalla kerralla sitten.

Kori- ja lentopallo ovat palloilulajeista molemmat top 3:ssa maailmalla ja osoituksia siitä, että tekemällä asiat oikein saadaan tuloksia kovassa kilpailussa. Niissäkin on pienet harrastajamäärät, junnuilla ei ole ammattimaista valmennusta ja osa jättää kesken 15-vuotiaana. Itse luen blogista ja kommenteista lähinnä tekosyitä sille, misi Suomi ei pärjää jalkapallossa kun samat lainalaisuudet koskevat muita kilpailtuja lajeja joissa Suomi pärjää.

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

Pärjätäänhän me rallissa, hiihdossa, ampumahiihdossa, painissa,.. ja kaikissa pohjanmaalaisten harrastamissa lajeissa!

"jalkapallojoukkue ei olisi lähtenyt täynnä toivoa"

Toki, mutta media on etsinyt vikoja, kaivanut matoja ja uutisoinut epäonnistumisista isoin otsikoin!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #31

Median vika, hah-haah.

Miten median pitäisi käsitellä jotain, sanotaan nyt, tasapeliä Liechtensteinia vastaan karsinnoissa? "Hyvä jätkät, hieno suoritus"?
Tosiasia on että Suomen jalkapallo kyntää pohjamudissa mihin tahansa verrokkimaahan verrattuna eikä se ole median vika.

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala Vastaus kommenttiin #35

"eikä se ole median vika."

Joo, ei ole median vika yksin. Kuten sanoin, vika on suomalaisia haukkuvien. Media vain yksi osa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kuten on havaittu, niin maajoukkueen vienti maailman tasolle on toivotonta käytetyillä tiekartoilla.

Kun nyt maakuntajärjestelmä käynnistyy, voidaan koko kehitystie nähdä uudenlaisena. Maan sisäinen toiminta keskittyy siin maakunnittain. Kukin maakunta asettaa oman joukkueensa valtakunnan korkeimpaan sarjaan. Harvaanasutut maakunnat saavat oikeuden muodostaa unionin. Tiedän, tiedän tosiaan että se on vaikeeaa joillekin seuroille ja maakunnillekin. Tässäkin pätee kuitenkin se suurempien hartioiden luonnonlaki.

Edelläkuvatulla järjestelyllä saadaan kohtuullisella ajalla joukkue nousemaan Eurooppaliigaan ja siitä eteenpäin maailmanliigaan. Kun edelleen mennään jokin aika eteenpäin, voidaan jo pohtia maajoukkueen menestyksen nostamista top 10 joukkoon ja ylemmäksikin.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Ei mitenkään naapurit onaika päiviä sitten jalkapallossa karanneet liian kauas terv tepivaari

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Kertoo ihmisestä paljon.... potkia nahkakuulaa kahden tolpan väliin ... ja tämä kertoo Sampo Terhosta paljon...älä yritä !

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

Onhan tästä vähättelykulttuurista tutkimuksiakin:

"urheilijoita trivialisoidaan kiinnittämällä huomio epäonnistumisiin ja vähättelemällä saavutuksia."

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ups, linkki unohtui.
Tutkimuksia?

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

"Ups, linkki unohtui."

En uskaltanu laittaa, ku ne kaikki vähättelemistutkimukset koski naisurheilijoita.

Sain jo varoituksen ylläpidolta, että mitään kansanryhmää ei saa "kiusata".

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #49

No minäpä autan sinua. Googlasit siis yhden yli 10 vuotta vanhan gradun josta irroitit yhden lauseen ja kerroit että on niitä tutkimuksia.

https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/1234567...

Ja sitten vetoat ylläpitoon?

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala Vastaus kommenttiin #53

"josta irroitit yhden lauseen ja kerroit että on niitä tutkimuksia."

Tuo oli esimerkkini. Näin on tutkittu.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tähän ei ilmeisesti uskalla sanoa mitään maahanmuuttajista?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Itse ainakin uskallan.

Maahanmuuttajat ja ulkomailta Suomeen palkatut huippu-urheilijat vääristävät kuvan suomalaisesta huippu-urheilusta.

Suomen kansan reaktioista mahdolliseen kansainväliseen menestykseen voi kuitenkin helposti aistia urheiluun liittyvän nationalismin merkityksen erityisesti yksittäisen urheilijan kohdalla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Onko sinulla Pekka antaa esimerkkiä "ulkomailta Suomeen palkatusta huippu-urheilijasta joka vääristää kuvan suomalaisesta huippu-urheilusta?"

Edes yksi?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #36

Esimerkiksi Suomessa koripalloa huipputasolla pelaavissa joukkueissamme parhaat pelaajat ovat ulkomaalaisia ammattiurheilijoita.

Sama koskee lentopalloa erityisesti naisjoukkueissamme.

Jalkapallossakin tärkeät maalintekijät ovat ulkomailta palkattuja ammattiurheilijoita ainakin Veikkausliigassa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #38

Parhaat korisammattilaisemme ovat nyt Vilppaassa pelaava Teemu Rannikko, uransa pelaajana jo lopettanut Hanno Möttölä sekä ulkomailla pelaavat suomalaiset Sasu Salin, Petteri Koponen ja Lauri Markkanen. Lasketaan mukaan pitkin hampain myös Suomessa syntynyt UU/Korhaiden kasvatti Junnu Lee. Maajoukkueessa pelaa kahden passin Eric Murphy sekä suomalaistunut Jamar Wilson, mutta ehdottomasti Suomen parhaat koripalloilijat ja maajoukkueen runko ovat "kantasuomalaisia".

Korisliigaa on vaikea kutsua huippu-urheiluksi tai ainakaan "suomalaisen huippu-urheilun kuvaksi".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #39

Tarkoitan , että erittäin merkittävät kotimaisen tason kohottajat ja yleisömagneetit ovat ulkomaalaisia ja monien pienten paikkakuntien joukkueiden perusrunko koostuukin ulkomaalaisista ammattiurheilijoista.

P.S. Kauhajoella tai Lapualla tummapintaista koripalloilijaa pidetään huippu-urheilijana, jos hän on jatkuvasti joukkueensa kantava voima.

Kaikki on suhteellista.

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala Vastaus kommenttiin #40

Suomessakin on monissa lajeissa laittomia "herrasmiessääntöjä" ulkomaalaispelaajien määrien rajoittamiseksi.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Ei suomen jalkapallon, sen enempää minkään muunkaan lajin PIDÄ saavuttaa mitään tiettyä tasoa. Suomi on jo 100 v. vakiintunut demokratia emmekä tarvitse mitään "kansallisia ylpeydenaiheita" minkään urheilun saralta. Olemme kulttuurievoluutiossa ohittaneeet tämän "paavonurmi juoksi suomen maailmankartalle" vaiheen.

Ei SUOMI ole koskaan voittanut mitään. Vain urheilijat ovat voittaneet. Emme ole maana voittaneet yhtään jääkiekon maailmanmestaruutta.

Urheilu tulisi riisua tästä nationalismista ja esim olympialaisiin voisivat osallistua urheilijat itsenään ja joukkueet voisivat edustaa jotain muuta kuin maatansa mistä ovat kotoisin, esim seurojaan, joissa voisi olla samassa joukkueessa useita kansallisuuksia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Hannes Kolehmainen juoksi Suomen maailmankartalle jo ennen maamme itsenäistymistä Tukholman olympialaisissa vuonna 1912 edustaessaan Suomen suuriruhtinaskuntaa.

Olympialaisissa voisi tietysti olla monikansallisia Coca cola- ja Shell- joukkueita useampiakin, mutta samalla olympialaiset voisi lopettaa.

Urheilussa merkittävä käyttövoima on ollut ja tulee olemaan nationalismi eivätkä suinkaan kansainväliset suuryhtiöt

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Anteeksi tietämättömyyteni. Käytin Paavo Nurmea kun niin usein sanotaan hänen juosseen suomen maailmankartalle.

Yritykseni oli sanoa että Suomen politiikoilla voisi olla muutakin tekemistä kuin miettiä kuinka saataisiin joku potkupallo maailman huipulle. Kohta pidetään varmaan kriisipalaveri mäkihypyn tilasta, osallistujia aina Presidentistä lähtien.

Mulla ei olisi mitään sitä vastaan että urheilu erotettaisiin valtioista ja joukkueita lähettäisi vaikka nämä suuryritykset (ilman julkista tukea). No olympialaiset toki vois sit nimetä muulla tavoin.

Valtioiden olisi syytä keskittyä huippu-urheilun tukemisen sijaan kansanterveyteen ja kuntoliikuntaan.

Ei tarvitsii täälläkään kiivailla Norjalaisten menestyksestä ja doping tuomioista.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi Vastaus kommenttiin #59

Perustelun Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon blogin kirjoittamiseen voi löytää juuri nyt pinnalla olevasta Saksan SPD:n puheenjohtaja Martin Schulzin esiin manaamasta EU:n liittovaltiosta?

Sininen Terho ymmärtää, kuten muutkin, että Euroopan liittovaltio merkitsisi nykymuotoisen nationalistisen urheiluhulluuden loppua myös Suomessa.

Enää "Huuhkajia" ei näkyisi kuin luonnossa ja "Susijengikin" pyöriskelisi vain metsissä. United States of Europa (USE) lähettäisi suurkisoihin vain yhden joukkueen niin jalkapallossa, jääkiekossa, koripallossa jne.
Aivan niin kuin tekee USA nykyään.

Noissa joukkueissa ei olisi montakaan suomalaista urheilijaa edustettuna.
Ehkä eniten jääkiekossa. Olihan NL:n "punakoneessakin" joskus joku latvialainen Helmuts Balderis mukana. USE:n jalkapallojoukkue muistuttaisi aika pitkälti FC Bayern Münchenin joukkuetta.

Jos liittovaltio joskus toteutuisi kepun myötävaikutuksella, katastrofissa parasta olisi se, että päästäisiin eroon nationalistisesta urheiluvuohotuksesta.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #61

No ei niin paljon pahaa ettei jotain hyvääkin.

Mua on aina kiinnostanut et miks esim Briteillä on yhteinen yleisurheilujoukkue mutta esim jalkapallossa niin Englannilla, Skoteilla ja muilla Britteihin kuuluvilla on omat joukkueet?

Miks Collin McRay ajoi Scottina eikä brittinä, samoin Coulthard?

Käyttäjän juhawelling kuva
Juha Welling

Muistan omasta nuoruudesta useita hyvin lahjakkaita pelaajia, jotka jättivät lajin kokonaan koska se vei kaiken vapaa-ajan. Mielestäni heiltä odotettiin ihan liian isoja päätöksiä 15-vuotiaina. Pelaamisen ilo katosi liialliseen harjoitteluun yhden lajin parissa.
Tätä asiaa kannattaisi kysyä niiltä joita asia koskee, eli 15-v junnuilta jotka ovat aikeissa lopettaa lajin. Heillä voisi olla myös hyviä ajatuksia, mitä voitaisiin tehdä toisin. Ja yhtälailla heillä, jotka pelaavat innolla. Mistä heidän peli-ilo kumpuaa?

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Pitäisi vain saada onnistuminen eli pääsy arvokisoihin. Luulen että siitä tulisi paljon nostetta ja positiivista kierrettä.Kyllä Islannin taso on saavutettavissa.

Toki realisti tulee olla ja ymmärtää kuinka kilpailtu laji maailmalla jalkapalloilu on.

Käyttäjän HarriMulari kuva
Harri Mulari

Suomifutiksessa ei tosiaan vielä ole ollut Zlatan-ilmiötä, mutta varmasti tulee. Terhon europarlamenttiin aikoinaan nostanut Jussi Halla-ahohan on sanonut kaikenalaista puhtaan rasistista esimerkiksi Ranskan maajoukkuejalkapallosta. Tavan valkoinen ranskalainen ei voi samaistua vieraspelaajiin ja sitä rataa.

http://www.halla-aho.com/scripta/guestbook/vierask...

Käyttäjän IlkkaVuori kuva
Ilkka Vuori

Ei mitenkään: suomaalaiset ovat kankeita paksujalkoja - jalkapalloilijapojan pitää olla linnunluinen neitimäinen hippiäinen. Jääkiekko sopii siksi suomaalaiselle.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Suomen lähitulevaisuuden ainoa tie osallistua jalkapallon arvokisoihin on järjestää ne kisat. Joko yksin tai kimpassa Ruotsin kanssa. Muuten voimme hyvin jatkaa rinnakkaiseloa Färsaarten ja Andorran tasolla.

Aki Rytkönen

Ei tää ole mitään ydinfysiikkaa. Alle 10v lähtien valmennus kuntoon ja siitä eteenpäin aletaan karsia pois ne jotka viikonloppuisin käy mieluummin kaljalla kuin että treenais omin päin

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset