Sampo Terho

Hieno olympiaperinne jatkuu ja uudistuu

Olin viime viikon urheiluministerin roolissa seuraamassa Pyeongchangin talviolympialaisia. Ohjelmassa oli mm. jääkiekkoa, hiihtoa, yhdistettyä, lumilautailua, pikaluistelua ja taitoluistelua. Lisäksi matkan aikana tapasin muiden maiden urheiluministereitä, kansainvälisiä urheilujohtajia ja myös suomalaisia urheilijoita, valmentajia ja huoltojoukkoja. Minulla oli kunnia olla todistamassa itse useita hienoja suomalaishetkiä, kuten Iivo Niskasen upeaa kultahiihtoa kuninkuusmatkalta ja naisleijonien voitokasta pronssipeliä.

Olympialaisten mielekkyydestä on käyty yhteiskunnallista keskustelua, osin hyvin kriittistäkin. Se on sinänsä paikallaan. Kisat ovat nykyään hyvin kalliit järjestää. Näissäkin kisoissa monet kisapaikat oli rakennettu miltei tyhjästä ja osa rakennuksista jää kisojen jälkeen tyhjilleen kasvamaan ruohoa, osa jopa puretaan. Lisäksi joissain lajeissa katsojamäärät jäivät vähäisiksi. Esimerkiksi jääkiekon puoliväliottelu Suomi-Kanada -ottelu pelattiin melko tyhjille katsomoille.

Jotta olympialaisten uskottavuus ja kunnioitettavuus säilyvät, tulevaisuuden olympialaiset tulisi järjestää entistä kestävämmin ja kustannustehokkaammin. Olympialaisten volyymit ovat valtavat: joukkueiden, kisaturistien ja järjestäjien lisäksi jo pelkästään toimittajiakin tuli myös näihin kisoihin noin 13 000, joten tyhjästä kaikkea infrastruktuuria ja kisatekniikkaa ei kannata vain poliittisista syistä rakentaa. Kestävän kehityksen tukeminen tulee olla myös Suomen vahva linja kansainvälisissä neuvottelupöydissä.

Yksi ratkaisu olisi, että olympialaiset voitaisiin järjestää useammalla paikkakunnalla, mahdollisesti myös useammassa valtiossa. Näin vastuu jakaantuisi ja kukin valtio voisi hyödyntää omia lajivahvuuksiaan. Näin esimerkiksi Suomi voisi järjestää olympialaiset yhdessä Norjan kanssa. Suomessa on mahdollista ilman suuria investointeja järjestää esimerkiksi hiihdot ja jääkiekot, Norjassa alppilajit.

Suomalaisten menestyksestä muutama huomio. Ensinnäkin Suomi kasvatti mitalisaalistaan yhdellä kaksiin edellisiin talviolympialaisiin verrattuna. Toiseksi huomioitavaa on se, että kuudesta mitalista viisi tuli naisurheilijoilta. Naisten urheilu on tunnustettava suomalaisten kansainväliseksi vahvuudeksi.

Huippusuoritukset ovat äärimmäisen merkityksellisiä myös koko suomalaiselle liikunnalle. Huippu-urheilijat ovat tärkeitä esikuvia etenkin lapsille ja nuorille. Urheilulla on myös merkitystä kansallista yhteenkuuluvuutta luovana voimana.

Ikimuistoiset suomalaiset urheiluhetket yhdistävät meitä kaikkia ja herättävät meissä ylpeyttä omasta maastamme. Mitalihetkistä nauttiminen, yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuus ovat tärkeä osa urheilua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

No, entä miten kävi mittelössä Arhinmäen ennätyksen kanssa?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ai ennätys. Montako kantajaa se Arhinmäen tulos olikaan? Ei taida ottelijalla olla muistikuvaa itsellään ?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Luulin perinteellä tarkoitettavan että urheiluministeri vetää perseet olalle ja sammuu baariin. Mutta ilmeisesti tämä jäi vain uhoksi, vai jäikö?

Öhö-öhö, vedetään kännit, öhö-öhö snorrk.
http://www.iltalehti.fi/pyeongchangin-olympialaise...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Nyt kotiin selviämään! Paljon parempi on käyttää suomalaisten verorahoja Puolan ja Kreikan teiden kunnostukseen kuin ministerien kännireissuihin kaukomaille.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olisipa kiinnostavaa nähdä kustannusvertailu "Arhinmäki Sotshissa" suhteessa "tiekilometrin perusparannus Etelä-Balkanilla".

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Huippusuoritukset ovat äärimmäisen merkityksellisiä myös koko suomalaiselle liikunnalle. Huippu-urheilijat ovat tärkeitä esikuvia etenkin lapsille ja nuorille.»

Toisissa uutisissa: "Tutkimus: Liika kilpailu koululiikunnassa ja urheiluseuroissa saa nuoret lopettamaan liikkumisen" (Yle 20.2.2018.

Kysymykseksi tuleekin, ovatko olympialaiset tärkeämpiä kuin kansanterveys?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Entä millainen esikuva etenkin lapsille ja nuorille on urheiluministeri, joka lupaa vetää arhinmäet?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo on sellaista joviaalia lupsakkuutta. Johannes Virolainen sanoi juovansa Kyllikin kanssa pullon Viskiä, jos Viipuri palautetaan Suomelle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Virolainen taisikin olla maitomiehiä. Niinistö muuten lohkaisi äsken lentokentällä Terholle lopetettuaan puheensa ja oli Terhon vuoro että kun on selvinnyt tänne.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #12

Presidentin heitto oli ns. päivän paras. Ensin kauniit ja kannustavat sanat urheilijoille, sitten veikeä viittaus ministerin ehkä hiukan harkitsemattomaan lupaukseen. Sauli se ossaa!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sitä samaa joviaalia lupsakkuutta kuin mitä esimerkiksi Hakkarainen esitti eduskunnan pikkujoulujuhlissa.

Vaikea keksiä muuta maata jossa ministeri kehuisi julkisesti vetävänsä perseet työmatkallaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Erona saattaa olla se, että Hakkarainen ilmoittaisi julkisuudessa, ettei missään nimessä vedä lärvejä ja sitten vetää ne. Terhon kohdalla lienee päinvastoin.

Muistan muuten kuinka Tanskan pääministeri Anker Jörgensen ilmoitti TV-haastattelussa, kun reportteri kysyi häneltä miten hän nyt aikoo rentoutua vaikeiden hallitusneuvottelujen jälkeen, että "menen kotiin ja juon seitsemän paukkua konjakkia!" Silloin 70-luvulla minulle tuli mieleeni, että suomalainen ministeri ei moista tohtisi sanoa.

Winston Churchill puolestaan kehui ennen 90-vuotis synttäreitään, että "Minä olen kuluttanut enemmän Whiskyä ja sikareita kuin ne ovat kuluttaneet minua!"

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Entä mitä jää urheilu- ja mediahistoriaan sekä varsinkin kansanperinteeseen poliitikko Paavo Arhinmäestä?

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Ihan asiallinen kirjoitus! Kaikkea ei tarvitse katsoa värillisten lasien läpi. Vaikka olenkin matemaatikko ja tosikko voin joskus ottaa huulenheiton huulenheittona! Kyllä suomalaiset nuoremme tarvitsevat näitä urheilullisia esikuvia varmasti enemmän kuin hevimuusikoita ym. poppareita!

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kommenttien 1, 2 ja 5 kirjoittajat pulpahtavat esiin kuin korkki... kertomaan yksinkertaisuuksiaan aina kun persu tai sininen kirjottaa vaikka kuinka asiaan.

Ei kannata jatkaa inttämisketjulla juupas eipäs... tässä vain tavoittelin samaa alatasoa... vaikeaksi osoittauatui,,, mutta onnistuin. Eihän fiksut tämmöisiä tänne kehtaa edes nakkella ((((

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Miksi sairaat jätetään hoitamatta ja rahaa syydetään kilpaurheiluun?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Koska sairaiden hoitamisesta ei kukaan politiikko pääse kaukomaille veronmaksajien kustannuksella kehumaan kaljatuopin ääressä, miten nyt vedetään kännni päälle?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... olympialaiset tulisi järjestää entistä kestävämmin ja kustannustehokkaammin --- olympialaiset voitaisiin järjestää useammalla paikkakunnalla, mahdollisesti myös useammassa valtiossa."

- Siitäs näette lukijat ja kommentoijat, että urheiluministerillä on aivan todellisia visioita! Olympiakisoja kykenevät nykyisellään järjestämään vain suuret ja vauraat maat, mistä liiankin hyvänä esimerkkinä ovat Pekingin kesäkisat v. 2008 - ja saman kaupungin talviolympialaiset v. 2022.

Vaikkapa Salpausselän hiihtoviikonlopulle tiettynä vuonna X voitaisiin myöntää olympiastatus. Tietenkään Lahteen ei tuolloin tarvitsisi rakentaa kymmenien miljoonien kelkkarataa tai lumilautailun edellyttämää jättiläismäistä puuhamaata, koska hiihtolajeille riittäisivät maastoladut ja normaali kisakeskus. Kukin kilpailu suksittaisiin kuitenkin KOK:n virallistamana olympiastarttina, ja palkinnoiksi jaettaisiin oikeita mitaleita "firman logolla", siis olympiarengas-designilla. Voittajan kunniaksi kajahtaisi Maam... korjaan: asianmukainen kansallishymni.

Kun hiihdot olisi hiihdelty ja Suomi kuitannut kunnian erinomaisista järjestelyistä, voisi esimerkiksi Sveitsi kevväämmällä toteuttaa omana osuutenaan kelkkailu- ja curling-olympialaiset. St. Moritzin kisoista (1948) on ehtinyt kulua vielä kauemmin kuin Helsingin olympialaisista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vesijärvelle voisi kolata curling-radat ja miksei kelkkailu voisi tapahtua Lahden suurmäestä alas? Joko vain laskeutumisrinnettä pitkin tai parhaassa tapauksessa hyppytornista.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olympiacurlingia Vesijärvellä? Mahtaisiko tuo mennä komiteaherroille läpi? Tätä kuvaparia yhdistää toki jää, mutta vain se:

https://www.ess.fi/incoming/img2431962/4wumzj/ALTE...

http://www.sportschau.de/olympia/sportarten/curlin...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #17

Siinä kun länsinaapuri hytisee keltaisissa t-paidoissaan, Suomen curling-joukkue laskettelee voitosta voittoon Reiman pilkkihaalareissa kansainvälisen median ihastellessa suomalaisten maan- ja käytännönläheisiä kisa-asuja.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jää tuosta Koreoiden "olympiakuherruksesta" sitten mitään jäljelle, niin kyllähän on pakko sanoa, että ei kerrassaan ole mitään muuta inhimillisen toiminnan aluetta, jolla maailman kansakunnat, kansalaiset ja heidän tajunnan emootiofokuksensa kohdistuisi yhteen ja samaan tapahtumakokonaisuuteen niin positiivisessa ja makroyhteisöllisessä hengessä, kuin OYMPIAKISOISSA!

Jos olympialaisia ei olisi, olisi maailma paljon köyhempi, paljon kansainvälistä yhteiseloa ja "saman kollektiivisen tajunnanpläjäyksen" kokemista jäisi paitsi.

Kerrassaan mahtava idea toteuttaa neljän (käytännössä kahden vuoden: kesä/talvi) vuoden välein tällainen "kokoontumisajo".

Eläköön Olympialaiset!

Kiva, että meillä on ministereitä, jotka osaavat ja haluavat ja pystyvät eläytymään mukaan tällaiseen määräaikaishuumaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ministerillähän on paljon asiaa tekstissään.

" Toiseksi huomioitavaa on se, että kuudesta mitalista viisi tuli naisurheilijoilta. Naisten urheilu on tunnustettava suomalaisten kansainväliseksi vahvuudeksi."
Eikö kuitenkin tasa-arvolla ratsastavan Suomen urheiluministerin tulisi korostaa tasa-arvoista urheilua ilman sukupuolittumista, asettaa siis sellainen tavoitteeksi? Urheilua ilman turhia heikomman sukupuolen sarjoja.

Useat kommentoijat ovat takertuneet "arhinmäkien" tekemiseen. Ajoittain raittiina ihmnisenä minä en mitenkään moiti Arhinmäkeä, kun hän toimi maassa maan tavalla ja antoi kisoissa kaikkensa. Vaan nyt sitten on ilmeisestikin urheiluministerin poliittisen lupauksen ja sen täyttämisen välillä ristiriitaa, jos ehkä korealainen kulttuuri ei olisi arvostanut ministerin suoraan pullon suusta juotua soju-huikkaakaan, vaikka olisi mennyt pohjia myöten?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Korealaiset ovat kyllä aika paljon suomalaisten kaltaisia ryyppäjiä osittain. On ainoa Aasian maa, jossa olen havainnut vastaavanlaista riidan haastamista ja kännitappelua kuin Suomessa. Muualla alkoholi vaikuttaa aasialaisiin juojiin vain rentouttaen tai väsyttäen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sittenpä "arhinmäkien" tekeminen olisi ollut soveliasta.
Sivumennen sanottuna olen kuullut toisenkäden tietoina, että korealaiset pitävät suomalaisia etäisinä sukulaisinaan, enempi siis kuin ruotsalaisia. Olemme kuulemma lähteneet länteen siitä mistä he itään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset