Sampo Terho

Siniset ajavat käänteistä tuloveroa

Sininen tulevaisuus on Suomen uudistaja. Olemme luvanneet tämän kevään aikana julkaista ohjelmiamme ja tehdä aatteemme suomalaisille tutuksi. Julkaisemme siksi 3.3. alkaen 30 päivän ajan joka päivä uuden Sinisen aloitteen, joka tekisi Suomesta paremman paikan meille kaikille.

Sosiaaliturvan uudistamispaineet ovat kovat. Suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä on palvellut pitkään ja sinnikkäästi läpi nousukausien ja lamojen pääpiirteittäin samanlaisena.

Sitä maailmaa ei enää ole, jossa töihin mentiin suoraan koulun penkiltä ja töissä oltiin tasaisesti 40 tuntia viikossa 40 vuoden ajan, kunnes eläkepäivien autuus koitti. Voimakas uudistuminen on käynyt välttämättömäksi.

Sinisen tulevaisuuden ratkaisu työn murrokseen on käänteinen tulovero, jossa sosiaaliturva vähenee palkkatulojen kasvaessa. Sosiaaliturva vähenee palkan noustessa niin, että lisäpalkasta käteen jää aina enemmän rahaa kuin mitä pelkkä sosiaaliturva takaisi.  Tulojen kasvaessa saavutetaan palkkatulotaso, jossa sosiaaliturvaa ei enää makseta, vaan ihminen saa normaalisti palkkaa ja maksaa tuloveroja.

Idea on yksinkertainen ja sen toteuttaminen pitää olla myös yksinkertaista.  Aukaisen ideaa esimerkin kautta.

Taina Taiteilija: Tainan taideprojekti loppuu. Taina alkaa etsiä uusia projekteja ja työtilaisuuksia. Käänteisen tuloveron ansiosta Tainalla on taattu tulotaso, perustuki, jonka valtio takaa. Perustuessa on yhdistetty monet eri etuudet. Tämä helpottaa Tainan elämää projektien välissä, koska hänen ei tarvitse hakea montaa eri tukea ja tulotaso on ennakoitava.

Jonkin ajan kuluttua Tainalle tarjotaan uutta työtä, joka työllistää häntä 15 tuntia viikossa 2 kuukauden ajan. Aikaisemmin Taina olisi epäröinyt lyhyen työpätkän ottamista, koska palkkakuittien, työtodistusten ja työttömyysajan ilmoituksen kanssa operoiminen on puuduttavaa, turhauttavaa ja ahdistavaa.

Käänteisen tuloveron ansiosta Taina tietää, että kun palkanmaksu koittaa, hänen tulonsa ovat korkeammat kuin mitä ne olisivat olleet vähemmillä työtunneilla. Hän ei maksa veroja, vaan palkan päälle hän saa kuukausittain perustukea.

Myöhemmin Taina valitaan uuteen projektiin työntekijäksi, jolloin hänen tulonsa kasvavat entisestään. Nyt Tainalle ei enää makseta perustukea.

Sinisille käänteisen tuloveron idea on pohja, jolle uusi perusturva rakentuu. Perustukeen yhdistetään asumistuki, peruspäiväraha, työmarkkinatuki sekä osin toimeentulotuki. Perustuki vastaa nykyisiä tukitasoja ja sen päälle on mahdollista saada ansiosidonnaista päivärahaa, joka samalla nykymallisena laajennetaan koskemaan kaikkia palkansaajia riippumatta kassajäsenyyksistä. Työn vastaanottamisesta tulee helppoa ja se kannattaa aina.

Sattumoisin myös OECD:n tällä viikolla julkaisemassa maaraportissa Suomelle suositeltiin sosiaaliturvan uudistamista. Maaraportissa vertailtiin kaikille maksettavaa perustuloa ja Iso-Britanniassa lanseerattua Universal Credit –tyylistä yleisturvaa. Siniset ovat OECD:n maaraportin kanssa samoilla linjoilla, emme kannata kaikille maksettavaa perustuloa. Se on liian kallis ratkaisu.

Sosiaaliturvajärjestelmän uudistaminen tulee olemaan yksi Suomen vaikeimmista, mutta tärkeimmistä uudistuksista koskaan. Tärkeintä on muistaa, keitä varten uudistuksia tehdään: ei järjestelmiä, vaan ihmisiä. Sinisten käänteinen tuloveromalli on Suomen ihmislähtöisen uudistamisen kivijalka.

Sininen tulevaisuus on eturyhmistä vapaa ja vastustamme puoluepolitikointia. Kuuntelemme kansalaisia yli puoluerajojen ja viemme eteenpäin kaikkia hyviä ajatuksia, joita meille ehdotetaan. Voit jättää oman ideasi täältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Heh että ihan perustulon ovat keksineet uudestaan. Itsestään selvää on miettiä, että kannattaako sitä maksaa 100k vuodessa tienaavalle, mutta toisaalta ei ole merkitystä vaikka maksettaisikin, koska valtionveroa maksavat tuon perustulon kuitenkin itse maksavat.

Mitään uutta tässä ei ole.

Ihan oikea asia kylläkin.

Jos te siniset haluatte edes muutaman äänen saada tulevissa eduskuntavaaleissa, niin kaatakaa tuo sotemaku vielä kun voitte. Vai onko ainoa MIES hallituksessa Elina Lepomäki?

"Tärkeintä on muistaa, keitä varten uudistuksia tehdään: ei järjestelmiä, vaan ihmisiä."

Miten sä voit kirjoittaa noin ja silti antaa täyden tuen sotemakulle, jonka tiedät 100% varmasti olevan ihmisille huono ja ainoa kenelle hyvä on terveysalan yksityiset sijoittajat.

Teidät tullaan muistamaan puolueena, joka yhdessä kepun ja kokoomuksen kanssa tuhosi Suomen terveydenhuollon, pilasi huippuluokan koulutuksen, edisti eu liittovaltiokehitystä ja lisäsi yhteisvastuuta europankkien veloista.

Mutta hyvä, että kannatatte nyt oikeata asiaa edes tässä yhdessä asiassa.

Käyttäjän teuvomast kuva
Teuvo Mast

Terholta pelkkää puhetta ei anna aihetta tän pitempään virteen . terv tepivaari

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tämähän on yksi Osmo Soininvaaran ajatuksista (eikä edes Soininvaaran oma ajatus) 90-luvulta, negatiivinen tulovero. Tutkimisen arvoinen malli, mutta ei kyllä anna aihetta lähteä puoluekartalta häviävän puolueen kelkkaan.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Voi, voi tuota imagon luomisen sietämätöntä keveyttä Sampo Terholta ja sinisiltä -

"Sininen tulevaisuus on eturyhmistä vapaa ja vastustamme puoluepolitikointia. Kuuntelemme kansalaisia yli puoluerajojen ja viemme eteenpäin kaikkia hyviä ajatuksia, joita meille ehdotetaan... pälä pälä..."

Otetaanpas tuon päälle kuitenkin hetki tästä maailmasta, sinisistä ja Sampo Terhosta ihan Hirvimäen itsensä kertomana -

https://www.youtube.com/watch?v=cmniKFWytuY&t=10s

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kannatettava ajatus sinisillä. Jos Suomessa jo olisi käänteinen tulovero, vasemmisto vastustaisi sen korvaamista nykyturvalla, vaikka sitä ehdottamassa olisi vihreiden Osmo Soininvaara. Kokoomuskin pitäisi sitä liian kalliina.

Nykyiseen universaaliin sos.turvaan globalisaation oloissa Suomella ei ole varaa. Rikkaille sosiaaliturvan ja ilmaisten etujen jakaminen on ugandalaista yhteiskuntapolitiikkaa.

Paikallaan polkevan palkkatason ja alenevien tulojen oloissa on hyvinvointia pakko jakaa alapäähän paljon ketterämmin kuin nyt tapahtuu.

Nythän meillä on tilanne, että vasen laita haluaa säilyttää mieluummin edut kuin hyvinvointivaltion.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kahdet työmarkkinat/halpatyövoimaa ."Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamista"!

Voi sen suoraankin sanoa . Kun kertoo miten me veronmaksajat hyödymme tuosta?

Sote-uudistuksen vaiettu seuraus:
Kymmenet tuhannet joutuvat työttömäksi!
Lauantai 17.2.2018
IL
Sote- ja maakunta-uudistus johtaa julkisen alan työpaikkojen verilöylyyn. Saneeraus alkaa, kun uudet maakunnat luopuvat lähivuosina kannattamattomasta perusterveydenhuollosta ja siirtävät sen suurille työterveysfirmoille.

25.7-17
– Hallitus työntää kepin kanssa työttömiä työpaikkoihin, joita ei enää ole olemassakaan.
- Suomesta on vuoden 1987 jälkeen kadonnut yli 600 000 työpaikkaa, joihin riittää pelkkä perusasteen koulutus. Samalla työpaikat ovat keskittyneet muutamaan kasvukeskukseen.

Työllisten ja työpaikkojen määrän ja rakenteen kehitystä on selvittänyt tilastotutkija Pekka Myrskylä Katoavat työpaikat -tutkimuksessaan.

Neukuissa jo "kokeiltiin" tuota.Valtio maksoi palkan ja lykkäs Limpun kainaloon.Meillä sen maksaa jo kela työttömille ja limpun saa Hurstin leipäjonosta.

Pekka Pylkkönen

Yksi iso kieroja insentiivejä luonut ajattelutapa on ollut se että eri syistä ihmisille on pitänyt jostakin syystä maksaa eri verran sosiaalitukea. Sairaus, opiskelu, työttömyys, kotivanhemmuus ja mitä näitä nyt onkaan. Kaikissa näissä tuen määrä on erilainen. Miksi?

Insentiivien pitäisi ohjata ihmisiä oikeaan suuntaan tai olla ohjaamatta lainkaan. Nyt insentiivit ovat pervoimmat mahdolliset. Esimerkiksi opiskelija voi korottaa tukitasoaan radikaalisti menemällä lääkäriin välittämään masennusta. Samalla opintopistevaatimuksetkin poistuvat. Tätä moni ainakin yliopistossa hyödynsi ahkerasti.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuo on tosiaan nykyisen tukijärjestelmän paha ongelma. Se pakottaa tukea tarvitsevan ihmisen käyttämään aikaansa ja energiaansa järjestelmän kanssa temppuilemiseen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Sinisille käänteisen tuloveron idea on pohja, jolle uusi perusturva rakentuu."
"Siniset ovat OECD:n maaraportin kanssa samoilla linjoilla, emme kannata kaikille maksettavaa perustuloa."

Kirjoituksesta kannattaa huomata nuo kaksi lausetta. Useimmat muutkin tätä perustuloa eri muunnelmineen kannattaneet puolueet lähtevät juuri noista lähtökohdista.

Ideanahan on, että perustulo korvaa puuttuvaa muuta tuloa. Se pitää siis huolen siitä, että muiden tulojen vähentyessä ei putoa täysin tulottomaksi. Kun tulosta maksetaan veroa, tulottomuudesta maksetaan käänteistä veroa, siis saadaan.

Eikä tarkoitus todellakaan ole, että jokaiselle maksettaisiin aluksi käteen perustulo verottomana ja vain muista tuloista maksettaisiin veroa. Tosin käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että perustulo rinnastetaan kaikkeen muuhun tuloon ja sitäkin verotetaan. Jos henkilö on täysin pelkän perustulon varassa, veroprosentti on nolla. Tulojen lisääntyessä perustulosta osa verotetaan pois ja jossain vaiheessa perustulon osuus käteen jäävästä tulosta on nolla. On makuasia, miten tämä laskennallisesti toteutetaan.

Siinä mielessä tämä siis ei ole mikään uusi avaus. Mutta hyvä huomata, että siniset on vahvasti itse perustuloajatuksen kannalla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Siniset ovat siis tulleet samalle kannalle kuin minä.

Hyvä.

Se on kyllä fiksua politiikkaa,
mutta en mene takuuseen siitä
että sillä saa ääniä eduskuntavaaleissa.

Valitettavasti ääniä saadakseen pitäisi esittää jotain populääriä ja typerää.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Tämä sopii kyllä ihan hyvin kuvaan, kun olette nyt kaapannut perussuomalaisten äänestäjien vallan käyttämällä sitä täysin päinvastaiseen tarkoitukseen, kun millä olette vallan, eli äänet saanut.

Näin sanoi Timo Soini perustulosta viime eduskuntavaalien alla:
"Työn kautta, perustulo on kannustinloukku. Moraalisesti ihmisen pitäisi yrittää elää työllä ja antaa yhteiskunnalle oman panoksensa"
http://kioski.yle.fi/omat/nain-puolueet-vastasivat...

Aika moinen suunnan muutos, sillä Te ehdotatte nyt vielä siis huomattavasti suurempaa perustuloa, koska siihen sisältyy myös asumistuet jne. Eli puhutaan 1000-1500e/kk tasosta.

Eipä siinä, mielestäni tuo on kyl oikeasti hyvä ajatus, mutta aika suuressa ristiriidassa siihen, millä olette äänenne saanut.

Miten tässä Teidän mallissa aluekohtaisesti erotellaan tuen suuruus, vai saako kaikki saman, asuinpaikasta riippumatta?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Siniset voisi ensin perustella nämä asiat:
A)-Miksi 200 000 (-17) työttömältä jotka saa toimeentulotukea leikataan:
Peruspäiväraha,
työmarkkinatuki,
asumistuki,
lapsilisät ym.kelan etuudet pois Toimeentulotuesta?
-Otetaan tulona huomioon.
Myös Perustulo 560e ,jos on kokeilussa?

B) Miksi he ei saa muita Kelan etuuksia kuten rikkaat,hyvätuloiset ja ansiotuloja saavat saa tulojensa päälle.
Kaikki etuudet mihin kulloinkin on oikeutettu?

C).Kun palkasta pidätetään verot n.30%+ALV 24% .Lisäksi työttömyysvakuutusmaksu joka tilistä ,niin mihin heidän verot käytetään kun ne ei riitä edm.työttömyysturvaan kun joutuu työttömäksi?

D) Työttömyysrahasto tilittää palkansaajilta kerätyistä työttömyysturvamaksuista Kelaan josta kela maksaa peruspäivärahan? Irtisanottu työtön maksaa toiseen kertaan veroa siitä 20%?

Monta kymmentä miljardia on työttömiltä viety toimeentulotuessa -93-18 josta on leikattu muut etuudet pois ja toimeentulotuen (peruspäivärahan)he ovat itse jo maksaneet työssä ollessaan.

Olisko jo aika puhua asioista niiden oikeilla nimillä?
Aho/Viinasen -94 ehdot toimeentulotukeen? Siihen tilapäiseen/toisaikaiseen tukeen joka työttömillä on ollut jo 24vuotta "toisaikaisena"?
Ja vain siksi kun tuessa on ne vähentävät ehdot.(jolla on hyvä kiristää ilmaistöihin)

Toisaikainen tuki se oli tilapäiseen hetkelliseen tuen tarpeeseen ennen -94 .

Kun pitkäaikaistyöttömyys ei ole laskenut ,ei myöskään palkallinen työ lisääntynyt (toimeentulo ja asumistuen määristä nähden)
Perusteleppa miten työttömyys on työttömien syy ja millä oikeudella heille ei kuulu yhdenvertaisesti kaikki kelan etuudet kuten muillekkin .

JK.
Eli ihan "Suomennettuna":
Miksi esim.Optiomiljonääri joka elää pääomatuloilla ja on alle eläkeikäinen vaikka 30v saa nytkin koko aika kelasta "PERUSTUKEA" useampia päällekkäinkin jopa 12x vuodessa Nordean seinästä ilman ehtoja.Kuten monet ,monet muutkin .
Ja jos osaa oikein viksu olla saa vielä takuueläkkeenkin verovaroista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lähes 1 miljardin laskun menoista kuittasi valtio, joten maanviljelijöiden eläkkeet ovat pitkälti verorahojen varassa.
TS
+maataloustuet ym.muut tuet+ Kelan etuudet .

Toimeentulotukia maksettiin Suomessa yhteensä 745 miljoonan euroa.
YLE
Ei muita tukia?

Sama verokirstu mistä kumpikin maksetaan .

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset