Sampo Terho

EU:n perussopimusten muutokset hyväksyttävä kansanäänestyksellä

Sininen tulevaisuus on Suomen uudistaja. Olemme luvanneet tämän kevään aikana julkaista ohjelmiamme ja tehdä aatteemme suomalaisille tutuksi. Julkaisemme siksi 3.3. alkaen 30 päivän ajan joka päivä uuden Sinisen aloitteen, joka tekisi Suomesta paremman paikan meille kaikille.

EU:n tulevaisuudesta keskustellaan nyt läpi Euroopan. Villejäkin visioita liittovaltiokehityksen edistämisestä on esitetty. Monet mullistavat uudistukset kuitenkin vaatisivat muutoksia EU:n perussopimuksiin.

Suomalaisilla täytyy olla sananvaltaa siihen, hyväksyvätkö he EU:n perussopimuksissa tehtyjä muutoksia. On tärkeää, että suomalaiset pääsevät ottamaan kantaa muutoksiin, joilla mahdollisesti siirretään valtaa EU-tasolle ja jotka kaventavat kansallista itsemääräämisoikeutta.

Siniset vastustavat vallansiirtoa Brysseliin. Haluamme ylläpitää itsenäisten jäsenmaiden unionia. Edellytämme siksi, että vallansiirrolla ja kansallisen itsemääräämisoikeuden rajoittamisella täytyy olla kansalaisten antama hyväksyntä. Näin ollen Sinisten linja on, että mahdollisilla tulevilla perussopimusmuutoksilla on oltava suomalaisten tuki, jota mitataan neuvoa-antavalla kansanäänestyksellä.

Kansanäänestykset edistäisivät EU:sta ja sen tulevaisuudesta käytävää kansalaiskeskustelua ja järjestelmän syvällisempää ymmärtämistä. Suomi on kansanvalta ja myös EU-jäsenyytemme on perustuttava tälle. Sinisten mielestä EU kaipaa lisää avoimuutta ja demokratiaa – tätä edistääksemme ehdotimme sunnuntaina myös, että jatkossa Suomen komissaarivalinnasta päätettäisiin eduskunnassa.

Mm. Tanskassa, Irlannissa ja Ranskassa on järjestetty kansanäänestyksiä perussopimusmuutoksista. Irlanti kuuluisasti torjui ensin Lissabonin sopimuksen vuonna 2008, mutta hyväksyi sen seuraavana vuonna muutamin muutoksin.

Suomen hallitusohjelma linjaa, ettei Suomi tällä vaalikaudella kannata EU:n perussopimusten avaamista. Se on hyvä linjaus, mutta saattaa muuttua tulevien hallitusten myötä. EU ei voi selvitä, jos sillä ei ole kansalaisten tukea. Tämä tuli selväksi Brexit-äänestyksessä.

Sininen tulevaisuus on eturyhmistä vapaa ja vastustamme puoluepolitikointia. Kuuntelemme kansalaisia yli puoluerajojen ja viemme eteenpäin kaikkia hyviä ajatuksia, joita meille ehdotetaan. Voit jättää oman ideasi täältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Näiden blogien perusteella Sampo (tai hänen avustajansa) on aloittanut viimeisen yrityksen nostaa smurffien kannatusta.

Sellaista vauhtia näitä uusia avauksia tulee.

Et jos nämä eivät auta ja gallup-kannatus ei nouse seuraavan puolen vuoden sisällä, niin ei auta kuin loikata kokoomukseen?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Entä sitten jos kansanäänestysten tulokset eivät vastaakaan blogistin arvomaailmaa, käykö samalla tavalla kuin Perussuomalaisen puolueen jäsenäänestyksen suhteen?

Demokratian vastaisesti toimineet sinisetkö oikeasti haluaisivat lisätä demokratiaa? Kuka tällaiseen uskoo?

Blogien sijasta Terho voisi alkaa tekemään vaikka lapsille iltasatuja, heitä on paljon helpompi huijata kerta toisensa perään, kuin aikuisia äänestäjiä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Sampo, sinulla on vain yksi mahdollisuus osoittaa että tarkoitat mitä kirjoitat.
Tiedät tasan tarkkaan että Kokoomus ja Keskustapuolue eivät koskaan tule tällaista kansanääänestystä järjestämään. Eivät myöskään SDP tai Vihreät.
Osoittaaksesi että olet tosissasi etkä vain kalastele EU-vastaisten ääniä, edustamasi ryhmän tulee välittönmästi asettaa tämä ehto nykyisille hallituspuolueille ja mikäli he eivät tätä hyväksy, sinun tulee ilmoittaa että edustamasi ryhmä ei enää tue nykyistä hallitusta.
Muussa tapauksessa olet tyhjän jorisija.

Sinänsä huomasin jo kirjoituksessasi ehdollisuuden. Otsikossa kirjoitat että "on hyväksyttävä kansanäänestyksellä".
Tekstin neljännessä kappaleessa olet jo pehmentänyt tuon "neuvoa antavaksi kansanäänestykseksi".

Eli ehdit saman kirjoituksen aikana jo kääntää takin?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sanoista tekoihin, Sampo, muuten tärkeätkin asiat muuttuvat sanahelinäksi...

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Hämmentää - yli puoluerajojen - "rajoitta" mutta miten sijoittaa varteenotettavaksi ryhmäksi uskottavalla tavalla jos "kaikki kelpaa kaikilta" kun asia-t ovat hyviä jopa toteuttamiskelpoisia. Onko poliittisia kavereita ?

No,mihin sitten tarvitaan niin puolueita kuin poliittisia ryhmiä " omalla tavallaan kuin erään Paten kansalais"puolue" - ilman mitään minkäänlaisia etujärjestöjä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Huono idea. Suomen järjestelmässä kansanedustajilla on riittävä mandaatti päättää maan asioista. Kansanäänestykset ovat huonoa sirkusta, johan se Britanniassakin on nähty.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

No entä Sveitsissä?
Siellä tuntuu toimivan hyvin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Muistakin tuo kun seuraavan kerran valitat asiasta jota kansanedustajat ovat mandaatillaan hoitaneet!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Juurihan viittasit kintaalla kansalaisaloitteille. Nyt taas kelpaa kansan mielipide.

Ei tule mittään tuosta touhustasi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset