Sampo Terho

Käynnistän selvityksen opintotuen oppimateriaalilisästä

Kansalaisaloite toisen asteen maksuttomuudesta on saavuttanut 50 000 allekirjoittajan rajan ja etenee eduskuntaan. Onnittelut opiskelijajärjestöille, jotka ovat aktiivisesti edistäneet kansalaisaloitetta!

Toisen asteen opintojen kustannuksista ei saa tulla kenellekään este edetä opinnoissa. Oppimateriaalit lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä mahdollinen kannettavan tietokoneen hankinta maksavat monen perheen mittapuulla paljon. On arvioitu, että lukio-opintojen välittömät kustannukset ovat keskimäärin 2500 euroa, ammatillisessa koulutuksessa 100–780 euroa.

Ongelma on siis todellinen, ja siihen täytyy puuttua. Päätöksentekijöiden tärkeimpiä tehtäviä on luoda Suomeen mahdollisuuksien tasa-arvo, jossa jokaiselle nuorelle taataan mahdollisuus kouluttautua ja hyödyntää lahjakkuuksiaan. On kansakunnan etu, ettei kenenkään lahjakkuus mene hukkaan rahapulan takia.

Silti uudistuksia tehtäessä on tärkeää aina huomioida myös kustannukset veronmaksajalle. Maksuton toinen aste kaikille maksaisi eduskunnan tietopalvelun arvion mukaan 80–95 miljoonaa euroa vuosittain.

Maksuton toinen aste olisi tärkeä uudistus ensisijaisesti heikoimmassa asemassa olevien perheiden nuorille. Useimmille perheille kustannukset eivät ole ylitsepääsemätön ongelma. Opetushallituksen selvityksessä 65 prosenttia lukiolaisista pitää lukionkäynnin kustannuksia kohtuullisina eikä koe, että heillä tai heidän perheillään olisi vaikeuksia toimeentulossa. Lopuilla 35 prosentilla lukiolaisista tai heidän perheistään on taloudellisia vaikeuksia.

Ensivaiheen toimenpiteenä meidän tulee kohdentaa resurssit hyvätuloisten perheiden sijaan näille vähävaraisten perheiden opiskelijoille. Olen opintotuesta vastaavana ministerinä ryhtynyt selvittämään ministeriössä, voisiko toiseen asteen opintotukeen lisätä oppimateriaalilisän, joka kohdistuisi heikommin toimeentulevien perheiden nuorille. Tällä tavoin mahdollisuuksien tasa-arvoa voitaisiin ylläpitää mahdollisimman pienellä julkisten menojen kasvulla.

Opintotuen uudistusten lisäksi voidaan tehdä muitakin toimia, jotka tekevät toisen asteen koulutuksesta edullisempaa nuorille. Siniset ovat jo aiemmin esittäneet lukio-ohjelmassaan, että ylioppilaskirjoitukset tulisi muuttaa maksuttomiksi. Maksullisuus ei kannusta kokeiden määrän lisäämiseen tai jakamiseen useammalle kirjoituskerralle, mikä heikentää vähävaraisten perheiden nuorten osallistumismahdollisuuksia.

Lisäksi digitalisaatiota on hyödynnettävä voimakkaammin oppimateriaalikustannusten keventämiseksi. Kuntien yhteistyön avulla ja sopivilla avoimilla lisensseillä digitaalisten oppimateriaalien hinnat pystytään painamaan niin alas, että toisen asteen opiskelijoiden kustannukset helpottavat myös tätä kautta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Toni Rintala

"Maksuton toinen aste kaikille maksaisi eduskunnan tietopalvelun arvion mukaan 80–95 miljoonaa euroa vuosittain."

Päädyn samaan summaan. Se maksaisi yhteiskunnalle vain 90 miljoonaa vuodessa? Pikku summa. Maasta karkotettavien poislennätykset maksaa saman verran ja kohta ne on tehty.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Mietin juuri aamulla samaa, että miksi kukaan ei ole ehdottanut materiaalimaksujen sitomista opintotukeen. Hienoa, että tätä vaihtoehtoa tutkitaan. Yksi malli voisi olla, että opintotukea saaville korvattaisiin materiaalit kuitteja vastaan tai muuten tarjottaisiin ne ilmaiseksi sen sijaan, että maksettaisiin jokin lisäsumma opintotukea.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ei hassumpia ajatuksia. Mitä konkreettista sitten tuosta syntyy on se tärkeämpi asia.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Lukiossa ollaan näköjään aivan tieteenteon terävimmässä kärjessä, kun oppikirjat pitää laittaa uusiksi lähes vuosittain.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Onko hallituksessa kaksi kouluministeriä?
Vai on Grahn-Laasonen saanut uuden pestin?

Vai liekö peräti populismin huippu Sampolta?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Helpottaisi ehkä tuskaasi jos jaksaisit lukea tekstin mutta tietenkin on makeampaa ensin rouhasta niin että tuntuu ja sitten vasta perehtyä aiheeseen.

"Olen opintotuesta vastaavana ministerinä ryhtynyt selvittämään ministeriössä, voisiko toiseen asteen opintotukeen lisätä oppimateriaalilisän, joka kohdistuisi heikommin toimeentulevien perheiden nuorille. Tällä tavoin mahdollisuuksien tasa-arvoa voitaisiin ylläpitää mahdollisimman pienellä julkisten menojen kasvulla."

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

No niinpä olisi. Pyytelen anteeksi kömmähdystä.

Käyttäjän AnjaJantti kuva
Anja Jantti

On tämä Suomi kummallinen maa, missä polkupyörä pitää aina keksiä uudelleen ja uudelleen. Pääkaupungin oppikouluissa oli vapaaoppilaspaikkoja aikoinaan vähävaraisille ja vielä 1970-luvulla Kauppakorkeassakin opiskeluvälinestipendejä ahkerille. Mutta Suomessa kouluruokailu, lapsilisät ja tarhapaikatkin voitaisiin säätää maksullisiksi tulojen mukaan. Näin on tehty jo mm. Englannissa ja Kanadan länsirannikolla. Siinähän valtion tulonsiirrot kohdentuisivat oikein myös. Mutta Sampo Terho on oikealla asialla, sillä eihän lahjakkuus ja kyky ole suoraan verrannollinen papan lompakkoon.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Näin toki saadaan kaikille, myös niille jotka muutenkin elävät "papan lompakolla" ilmaiset kirjat. Heille jotka niitä eivät tarvitse.
Jokin järjestelmä täytyy olla että kenelläkään ei koulu jää rahanpuutteesta kiinni.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset