Sampo Terho

Yrittäjien ennakkoverottamisesta on siirryttävä tuloksen verottamiseen

Sininen tulevaisuus on Suomen uudistaja. Olemme luvanneet tämän kevään aikana julkaista ohjelmiamme ja tehdä aatteemme suomalaisille tutuksi. Julkaisemme siksi 3.3. alkaen 30 päivän ajan joka päivä uuden Sinisen aloitteen, joka tekisi Suomesta paremman paikan meille kaikille.

Yrittäjät maksavat tällä hetkellä veronsa ennakkoveroina. Vuoden alussa arvioidaan seuravan vuoden aikana saatava tulo ja tämän pohjalta lasketaan vuoden aikana maksuun pantavan veron määrä.

Yrittäjä sitten maksaa kuukausittain tasasuuruisen määrän veroja, jotta vuoden arvioitu vero tulee maksetuksi. Jos arvioitu tulo kasvaa tai pienenee, tämä ilmoitetaan verottajalle, joka hyväksyy muutoksen ja lähettää uusilla summilla korjatut laskut tuleville kuukausille.

Maksutapa on joustava kuin neuvostoliittolainen kuminauha.

Monella toimialalla liiketoiminta on erittäin syklistä. Joillain toimialoilla se on erittäin vaikeasti ennakoitavaa. Joskus se on molempia. Hyvistä kesälomailmoista hyötyvä optimistinen matkailuyrittäjä ehtii maksaa heinäkuuhun asti arvioitua suurempaa veroa ennen kuin vuoden tulosta voi edes arvioida.

Sininen tulevaisuus esittää, että ennakkoverotuksesta on luovuttava ja on siirryttävä tuloksesta verottamiseen. Kirjanpito on yrityksissä jo reaaliaikaista. Valtion on myös aika siirtyä 2000-luvulle.

Ennakkoveron perintä voi jopa vaarantaa yrityksen toimeentulon. Jos sesonki ei ole alkanut eikä kassassa ole rahaa, mutta verot tulevat maksuun, niin on otettava lainaa. Onko pienyrittäjän tehtävä lainata rahaa valtion kassaan?

Ennakkoverotus vaarantaa myös yrityksen kasvun, kun investointeihin tarvittu raha on valtion kirstussa väärin arvioidun ennakkoveron takia.

Yrittäjä kantaa liiketoiminnassaan yrittäjäriskin. Nykyisessä tavassa yrittäjä kantaa riskiä myös valtion puolesta. Se ei ole oikein. Sitä paitsi veron arviointi on usein vaikeaa. Esimerkiksi vuonna 2015 yli 80.000 yritystä maksoi ennakkoa väärän summan.

Jos yrittäjän arvio ei osu oikeaan ja hän maksaa veroja liian vähän, mätkyissä viivästyskorko on 7%. Jos veroa on maksettu liikaa, verottaja taas maksaa korkoa 0,5%. Tämä on kohtuuton epäsuhta.

Vuonna 2019 käyttöönotettava reaaliaikainen tulorekisteri on oikea ratkaisu palkansaajille. Nyt tarvitaan samanlaista myös yrityksille.

Sininen tulevaisuus on eturyhmistä vapaa ja vastustamme puoluepolitikointia. Kuuntelemme kansalaisia yli puoluerajojen ja viemme eteenpäin kaikkia hyviä ajatuksia, joita meille ehdotetaan. Voit jättää oman ideasi täältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen
Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ehdotus ei ole käytäntöön toteutettavissa. Ensinnäkin vastaan tulee krijanpitolain ja asetuksen säännökset. Käteistapahtumien kirjaaminen päiväkohtaisesti ja muiden kuukausikohtaisesti. Lisäksi on huomioitava yritysten käyttävän suuressa määrin kirjanpitotoimistojen palveluja, joten palvelun hintataso kyllä pmppaisi huomattavasti jos joka kuukausi pitäisi tehdä tuloslaskelma mahdollisine tilinpäätösvienteineen, jolloin vasta olisi käytettävissä kulloisenkin ajankohdan yrityksen tulos. Siis veronalainen tulo.

Yrityksillä on tilinpäätöksissä erilaisia tuloksen vähentäviä tekijöitä, kuten esim. poistot ja muut mahdolliset varaukset. Myös jaettavien yritystulojen kohdalla tulisi vastaan ongelmia. Entäpäs millä tavalla tuo tulos sitten ilmoitettaisiin verottajalle? Ja kuukausittain. Paljonko siniset ovat lisäämässä verohallinnon henkilöstön määrää?

Tämä nyt noin alkupaloina sinisten haaveista siirtyä yritysten tuloksen verottamiseen. Kysykäähän yrityksiltä minkälaisen vastaanoton tulisitte ohjelmavaatimuksellenne saamaan. Luulen että vastaus ei puoluettanne miellytä. Mutta saahan sitä kaikenlaista hurjaakin esittää, kun maksajaksi suunnittelee yrittäjää ja yritystä.

Johan nyt on ennakkoveroon mahdollista saada muutosta hakemuksesta, niin alennusta kuin korotustakin yrityksen omaan arvioon perustuen.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/199713...
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971339

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/ilmoitta...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Juuri näin Sirpa.
Itselläni ei ole koskaan ollut pienintäkään ongelmaa halutessani muuttaa ennakkoveron määrää, se on niinä kertoina ollut ilmoitusasia ja sen on saanut vaikka nolliin jos vuosi näyttää siltä.

"Mätkyistäkään" ei tarvitse maksaa 7 prosentin korkoa kun täydentää vaadittavan veron ajoissa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sampolla ja sinisillä taitaa rumasti sanottuna olla tarve heitellä ilmoille näin hallituskauden lopulla mitä tahansa hyvältä kuullostavia ajatuksia joilla voisivat saada äänestäjiä. Ajatuksen totetuttamiskelpoisuudesta viis. Vaikka heidän narratiivinsä viime kesän jälkeen on ollut että "vain hallituksessa voi vaikuttaa".

Vaikuttaisi eikä kirjoittaisi tänne näitä haikuja tai voivotteluja siitä, että hallituksessa kokoomusta pitää koko ajan vahtia että pitäisivät sovitusta kiinni.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

PK-sektorilla on hyvin yleinen käytäntö laskea kuukausikohtainen tulos jo nykyään. Se ei ole aivan "oikea", koska esimerkiksi varasto-ostoja ei pitäisi kirjata kassavirtaperiaatteelka kyseisen kuukauden tulosta rasittamaan. Mutta kun kyse on pienimuotoisesta toiminnasta, tämä on helppo tapa käytännössä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Laittaisit pk- ja suuret yritykset arilaisen kirjanpitolain ja asetuksen alaiseksi sekä velvoittaisit erilaiseen yritystulon verotusperusteisiin? Johan tuo on käytännössä nyt mahdollista pk-yrityksillä ilmoittaa tulonsa niin hyvin todellisia tuloja vastaaviksi ennakkoverotusta varten kuin haluaa. Mikä on siis ongelma nykyiseen käytäntöön? En ymmärrä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Eihän se lopulliseen verotukseen vaikuta, vaikka ne tulokset laskettaisiin kuukausittain miten tahansa. Koko vuoden kohdalla (tai siis tilikauden kohdalla) kaikki firmat noudattavat samaa tuloslaskentatapaa verottajaa varten.

Käytännössä on mahdollista hakea muutosta ennakkoveromäärään, kun haun hyvin perustellen tekee, mutta tuo riesa jäisi pois. Ja verotus menisi automaattisesti "oikein" yrityksen kulloisenkin kassavirtatilanteen kannalta. Ongelma on nyt se, että monilla yrityksillä ei ole varaa eikä edes rahaa maksaa niitä ennakkoveroja ja yrittäjän pitää pystyä keskittymään omaan osaamisalueeseensa eikä pähkäillä viikkotolkulla tilikirjansa parissa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #9

Mielestäni olet pahasti hakoteillä miten käytännössä sinisten utopisten ehdotus voitaisiin toteuttaa. Mutta pidä se, jos haluat. Eipäs ole minulta pois.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Ei ole ei, ja mielipiteesi voit toki esittää vapaasti. Totuus on kuitenkin se, että kuukausikohtainen tulos saadaan nykyään helposti aikaiseksi ja siitä maksettavat verot ovat vain prosenttilaskua sitten. Korostan, että tätä systeemiä tulisi ennen kaikkea soveltaa pieniin yrityksiin, joilla kassavirran hallinta on oleellisin ongelma.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #11

No ei ihan kuukausikohtaista tulosta, mutta kuukausikohtainen tulo. Siis se, mikä toimii arvonlisäveronkin perusteena. Alvit joutuu muutenkin maksamaan kuukausittain, joten jos siinä yhteydessä maksaisi ennakkoja jonkun tuloon verrannollisen laskukaavan mukaan, se ei työmäärää kauheasti muuttaisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Myös kuukausikohtaista tulosta seurataan monissa firmoissa. ALV-tilityksissä ei ole oikeastaan minkäänlaista yhteyttä yhtiön tulokseen. Tappiollisistakin myynneistä maksetaan ALV yhtä lailla.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #19

#18 Näin on, siis Alvin osalta. Sen laskemisessa on huomattavasti vähemmän liikkuvia osia kuin tuloksen laskennassa. Siinäkin osa pienimmistä yrittäjistä on neljännesvuosi- tai jopa vuositilityksissä ja heillä tämä Sinisten malli muuttaisi toimintaa verottajan suuntaan todella huomattavasti.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Sinisten ehdotus kuulostaa mikroyrittäjien byrokratiataakkaa lisäävältä. Ennakkoverojen muuttaminen on pieni liike, jokakuukautinen verotukseen asti sopiva tuloslaskelma ei taas monille mikroyrittäjille ole läpihuutojuttu. Sitten pitäisi taas tasata jotenkin, jos laskuttaa alkuvuoden projektin elokuussa ja loppuvuodeksi ei saakaan enää myyntiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No voihan niitä ennakkoveroja perustellusti muuttaa myös uudessakin systeemissä, jos niin halutaan. Tai periaatteena voisi olla, että yrittäjä saa vapaasti valita menevätkö verot automaattisesti tuloslaskelman mukaan vai ennalta määrätyn harkitun ennakkoveron suuruisena.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mikko Kokko, olen samaa mieltä kanssasi:

Katsoin Sampo Terhon 10.7.2014 puheenvuoroa "Kansanvallan halveksuntaa europarlamentissa" -kirjoitusta, ja ajattelen, että kyllä noista ajoista Sampo on joutunut paljon antamaan omista periaatteistaan periksi pysyäkseen hallituksessa.

Näin kirjoitti Sampo vielä kesällä 2014:

"Europarlamentin suurissa, federalistissa ryhmissä ei kerta kaikkiaan hyväksytä, että demokratiassa voi tulla tuloksia, joita itse ei toivottu. Yhteisiä pelisääntöjä rikkomalla ollaan silmää räpäyttämättä valmiita juonittelemaan takaisin se, mikä kansanvaalissa menetettiin. Vanhat puolueet haluavat päättää kuka on kelvollinen vastuutehtäviin europarlamentissa kansan antamista äänistä riippumatta.

EU:ssa on toki täysin normaalia ajaa federalistista visiota kansanvallan ohi, kuten esimerkiksi EU:n perustuslakia runnottaessa nähtiin. Mutta sitä federalistit eivät tunnu ymmärtävän, että kiertäessään demokraattisia pelisääntöjä he häpäisevät parlamentin tavalla, joka tahraa pysyvästi EU:n maineen.

Joka kerta kun jäsenmaihin lähtee kansalaisille viesti, että teidän äänenne on jälleen tehty tyhjäksi, on EU:n asema entistä heikompi. Tätä viestiä federalistit lähettävät parhaansa mukaan vuodesta toiseen: meidän tahtomme on laki, sinun äänesi muodollisuus.

Ja tätä tehdessään he luulevat vahvistavansa asemaansa, mutta todellisuudessa he kaivavat unelmiensa ja koko EU:n hautaa."

http://sampoterho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/171794-...

---

Koiran virka, koiraveron arvoinen... Kaikenlaista sitä tulee pohtineeksi: mikä mahtaa olla suomalaisen politiikan ja poliitikon arvostus... Jospa sopeutumiseläkkeet pitäisi sitoa politiikan arvostukseen... Nykyinen suunta molemmissa osoittaisi kaakkoon...

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Jotain on lauottava jos jokin menis maaliin ......

Sellainen olo tulee tästä "joka päivä joku idea projektista"

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tero, ei huono, että ideoita on, mutta jos maalia siirretään aina tarpeen mukaan, niin se on jo huonompi juttu...

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Liika ideointi ei johda mihinkään jos tarkoituksena ei edes ole saada niitä eteenpäin vaan pysyä otsikoissa....

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mikäli istuu hallituksessa niin siellä on kyllä tehokkaampiakin keinoja vaikuttaa lainsäädäntöön kuin kirjoittaa blokeja. Sinisten Lindströmmi täällä yrittää selitellä tekojaan parhain päin onnistumatta siinä, yhtä tyhjää tarjoaa Terho joka ei käytä vaikutusvaltaansa kuin höpinään mitä pitäisi tehdä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset