Sampo Terho

Vanhat puolueet eivät EU:ssa kerää luottamuspääomaa vaan luovutuspääomaa

Koko Suomen EU-jäsenyyden ajan vanhat puolueet ovat noudattaneet EU-linjaa, jossa Suomi luopuu omasta kannastaan, jos sitä ei riittävän vahvasti tueta muiden maiden taholta. Antautumislinjaa on perusteltu sillä, että myöntyväisyys kerää Suomelle luottamuspääomaa, jota voidaan sitten myöhemmin hyödyntää. Tällä erikoisella logiikalla siis omista tavoitteistaan luopuminen ylläpitää Suomen vaikutusvaltaa EU:ssa.

Tämä jees-miesten EU-linja on järjenvastainen. Suomi ei kerää luottamuspääomaa, vaan luovutuspääomaa. On käsittämätöntä, että Suomen aseman kuvitellaan EU:ssa sitä mukaa aina vahvistuvan, kun annamme kannoistamme periksi. Toki tämä ajatusmalli on tehnyt vanhojen puolueiden elämän helpommaksi: poliittiset tappiot eivät EU-neuvotteluissa oikeastaan ole edes mahdollisia, kun mitä useammassa asiassa luovuttaa, sitä vaikutusvaltaisemmaksi tulee.

EU:n myötäilijät uskovat, että luovuttamiset kerryttävät jonkinlaista tulevissa neuvotteluissa tarvittavaa kuvitteellista valuuttaa, joka kertyy sitten antautumisten myötä jollekin ihmeelliselle henkiselle tilille. Minulla on uutinen myötäilijöille. Luovuttaminen ei ole valuuttaa, se on luovuttamista.

Jokainen luovutus on menetetty vaikutusmahdollisuus, ei vaikutusvallan ylläpitämistä tai parantamista. Kukaan ei EU:ssa ruksi Excel-taulukkoon kiitollisuudella Suomen antautumisia, jotka sitten voisi myöhemmin rahastaa kun joku ihmeellinen tosipaikka koittaa.

Minulla on myös kysymys myötäilijöille. Mikä on se tilanne, jossa Suomi vihdoin sitten käyttää tätä mielikuvitusvaluuttaansa? Olemme yli 20 vuotta keränneet luovutuspääomaa, mutta tähän saakka ei ole koskaan sellaista tilannetta tullut, että Suomi olisi asettunut EU:n edessä poikkiteloin käyttämään kertynyttä vaikutusvaltaansa. Milloin se tilanne tulee, onko sellaista ylipäänsä?

Suomi on EU-taipaleensa ajan ollut heikkoitsetuntoinen mallioppilas, joka on ennemmin hakenut muiden hyväksyntää kuin ajanut kansallista etuaan. Nyt on aika kasvaa aikuiseksi EU-jäseneksi.

Sinisen EU-linjan perusta on Suomen kansallisen edun puolustaminen. Näin tekevät kaikki muutkin EU-maat, mutta yksikään muu maa ei tee sitä meidän puolestamme. Siniset ei vanhojen puolueiden tapaan usko, että Suomi tulee vaikuttavammaksi jättämällä vaikuttamatta. Vaikutusvaltaa pitää käyttää jokaisessa asiassa juuri niin paljon kuin sitä on.

Käytännössä Siniset haluaa Suomen muuttavan EU-linjaansa siten, että Suomi uskaltaa käyttää vaikutusvaltaansa myös silloin, jos muut jäsenmaat eivät tue meitä – siis vaikka yksin, jos kysymys on yksimielisyyttä vaativista asioista. Tämä on se muutos, jota Suomen EU-politiikka eniten tarvitsee saadakseen aikaan todellisia tuloksia eikä kuvitteellisia luottamuspääomia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen
Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Mitenkäs se sinisten hallitustyöskentely tässä valossa näyttäytyy, onko vaikutusvaltaa ja uskalletaanko sitä käyttää kansan hyväksi? Olisi Sote-maakuntahimmeli teon alla ja käytännön valmistelutkin jo ihmeellisen pitkällä, vaikka lait puuttuvatkin. Vai kerätäänkö vain luottamuspääomaa? Kovin oli kummallinen viime kesän hallituspiruetti.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Muistathan kysyä lupa ensin niiltä vanhoilta puolueilta....

Kuten tähänkin asti

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heh todella hauskaa esille tuomista EU-politiikasta ja sinisten vaikuttamisesta hallitustyöskentelyssä. "Sinisen EU-linjan perusta on Suomen kansallisen edun puolustaminen. Näin tekevät kaikki muutkin EU-maat, mutta yksikään muu maa ei tee sitä meidän puolestamme. Siniset ei vanhojen puolueiden tapaan usko, että Suomi tulee vaikuttavammaksi jättämällä vaikuttamatta. Vaikutusvaltaa pitää käyttää jokaisessa asiassa juuri niin paljon kuin sitä on."

Milloin näemme sinisten vaikutusvallan käyttämisen Sipilän hallituksessa? Nimittäin ainoa keino jolla tuon osoitatte on hallituksesta poistuminen, sillä niin keskusta kuin kokoomus näyttävät vievän puoluettanne kuin kuoriämpäriä. Kas se kollegiaalinen päätösten tekeminen, jossa Sipilällä on se viimeinen sana sanottavana. Kuten tuo meppien lisäämisen hyväksyminen viimeksi osoitti. Mitään merkitystähän ei ole kirjata pöytäkirjaan eriävää mielipidettä. Se on kuin tuuleen huutelisi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Hollannin ja Ranskan vaaleissa pelättiin äärioikeiston esiinmarssia, mutta maltilliset ja EU-myönteiset voittivat. Viime vuonna Hollanti ja Saksa rajoittivat turkkilaispoliitkkojen kampanjointia maissaan, mikä kirvoitti Erdoganilta natsikommentteja. Lasken sen imarteluksi. Moukan moite on paras kiitos.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Miten muka Suomen "kansallinen etu" on ristiriidassa EU:n tavoitteiden kanssa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Joidenkin mielestä ei ole Suomen etu maksaa muiden EU-maiden velkoja ja elämistä jota yhteisvastuun ja solidaarisuuden nimissä meille myydään.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sampo, kun olet julkaissut 3.4. mennessä joka päivä yhden Sinisten uuden tai uusvanhan avauksen, mitä sitten?

Miten aiot(te) ne 30 avausta toteuttaa? Tai miten aiot(te) niitä edistää? Avausten lisäksi haluaisimme jo malttamattomina kuulla, millä työkaluilla Siniset pääsevät avaustensa ohjaksiin? Nykyhallituksessako?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Mulle oot Petturi.
Pysy siellä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Onkos sulla aukko käytöksessäsi, Pollari?

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

Eikö tämä sama logiikka toimi hallituksen sisällä? Sinisethän voisivat asettua poikkiteloin ja uhata kaataa sote- ja maakuntauudistuksen, jos hallitus ei EU:ssa omaksu tiukkaa linjaa esimerkiksi EU-parlamentin paikkajaon uudistuksessa.

Vai keräävätkö siniset luottamuspääomaa todella kovia koitoksia varten?

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Ainakin maakuntia on noin 13 liikaa. PS voisi käydä ajamaan taksilain tiukennuksia, Berner ja hallitus kun päättivät tuhota toimivan järjestelmän, tosin kannattanee odottaa että laki tulee voimaan ja lieveilmiöt alkavat ennen kuin nostaa asian framille.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Tuskin niitä lieveilmiöitä ilmaantuu enempää kuin nytkään. Taidankin alkaa taksiyrittäjäksi ja tienaamaan eläkkeen päälle vähän riksaa....

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho Vastaus kommenttiin #13

Oliko Timo väärässä silloin, kun hän vielä ilmoitti vastustavansa taksiliikenteen vapauttamista?

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001161261.html?n...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #14

Kyllä minun mielestä oli. On niitä kuule muitakin asioita, missä en ole Timon kanssa samaa mieltä. Pitäähän ihmisellä olla omiakin mielipiteitä ja ajatuksia. En minä ollut kaikessa Vennamonkaan kanssa samaa mieltä, mutta silti minä häntä kannatin loppuun asti..Monessa asiassa olen sinunkin kanssa samaa mieltä ja joissain taas en...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset