Ansiosidonnainen kuuluu kaikille

Siniset teki muutama viikko sitten avauksen, jossa vaadimme nykymuotoisen ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista kaikille työssäoloehdot täyttäville työttömille. Tämä on äärimmäisen hyvin perusteltu ehdotus, joka edistäisi yhteiskuntamme reiluutta.

Työttömyyskassat saavat noin 95 % rahoituksestaan kansalaisilta ja yrityksiltä pakolla kerättävistä veroista ja työttömyysvakuutusmaksuista. Vain noin 5 % kassojen rahoituksesta tulee vapaaehtoisista jäsenmaksuista. Kuitenkaan jos kansalainen ei syystä tai toisesta ole liittynyt mihinkään liittoon tai kassaan, niin häneltä jää koko ansiosidonnainen työttömyysturva saamatta, vaikka hän on osallistunut 95 % osalta sen rahoittamiseen.

Aloite on herättänyt paljon keskustelua, pääosin kannatusta mutta myös vastustusta. Sinisten ministeri Pirkko Mattila asetti lisäksi selvitysmiehen keräämään tietoa siitä, miten ansiosidonnainen voitaisiin parhaiten ulottaa kaikille.

Hämmästelen vastustavien puheenvuorojen omituisia perusteluja. Argumentit eivät niinkään ole kohdistettu itse esityksen sisältöön vaan pikemminkin muihin seikkoihin. Erityisesti SAK:n taholta on esitetty erilaisia umpisurkeita vasta-argumentteja, jotka voi tiivistää SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutolan 9.3. Ylelle antamaan kommenttiin:

”Koemme tämän hyökkäykseksi ay-liikettä kohtaan.”

Ymmärrän kyllä, että ainakin osa ay-liikettä on käyttänyt ansiosidonnaista eräänlaisena sisäänheittotuotteena jäseneksi liittymiseen. Ansiosidonnaisen rahoituksen nykytila on kuitenkin yksiselitteisesti epäoikeudenmukainen, joten sitä on mahdotonta puolustaa. On kohtuutonta, että SAK:n johtajat haluavat estää työttömien etuuksia parantavan uudistuksen, koska kuvittelevat uudistuksen heikentävän järjestönsä asemaa. Väkisinkin herää kysymys, onko SAK ensisijaisesti kiinnostunut työttömien eduista vai valta-asemastaan?

Silti tämäkin SAK:n huoli on järjenvastainen. Ammattiliittoon kuuluminen ei nytkään ole välttämätöntä ansiosidonnaista saadakseen, vaan pelkkä työttömyyskassaan kuuluminen riittää. Yhteys ansiosidonnaisen ja ay-liikkeen välillä on siis jo katkaistu, eikä tämä uudistus muuttaisi nykytilaa siltä osin mitenkään.

Esityksemme on siis yksiselitteisesti hyvä. Siniset jatkaa uudistuksen ajamista etujärjestöjen mahdollisesta vastustuksesta huolimatta.

sampoterho
Sininen tulevaisuus Helsinki

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri ja Helsingin kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu