Sampo Terho

EU ei voi olla veroparatiisi omille työntekijöilleen

  • EU ei voi olla veroparatiisi omille työntekijöilleen

Brexit uhkaa nostaa useiden EU-maiden jäsenmaksuja. Siniset kannattavat EU:lle tiukkaa talouskuuria, jollaisen jäsenmaatkin ovat viime vuosina läpikäyneet. Ensimmäinen säästökohde pitäisi olla hallinto.

Olemme taannoin ehdottaneet mm. Alueiden komitean lakkauttamista (linkki). Toisekseen EU:n omien työntekijöiden verotus on saatava kohtuulliselle tasolle, ettei jäsenmaiden kansalaisia tarvitse verottaa entistäkin kohtuuttomammin. Euroopan unionin instituutiot eivät saa olla veroparatiiseja omille työntekijöilleen.

EU-instituutioiden työntekijät ovat pääosin kokonaan vapautettuja kansallisista tuloveroista. EU-byrokraatit maksavat varsin runsaista palkoistaan ainoastaan EU:lle hyvin pieniä yhteisöveroja, keskimäärin noin 12-25%. Lisäksi merkittävä osa tulosta on kokonaan verovapaata ja erilaisia lisiä maksetaan avokätisesti esimerkiksi puolisosta ja lapsista.

Erityisen selkeä epäkohta on, että suurin osa EU-instituutioissa työskentelevistä saa palkkansa päälle verottomasti 16 prosentin ns. ulkomaalaisuuslisän, mikä siis jo monen työntekijän osalta riittää kokonaan palauttamaan maksetut verot.

Tästä esimerkkinä tutulta, Euroopan parlamentissakin työskennelleeltä virkamieheltä, saamani palkkakuitti. Siitä ilmenee, kuinka EU maksaa työntekijälleen tuloveroa korkeammat verottomat lisät, jolloin töitä siis käytännössä tehdään maksamatta ollenkaan veroja. Kuva palkkakuitista on julkaistu virkamiehen luvalla.

Euroopan unionin byrokraatteja suositaan monenlaisilla muillakin erivapauksilla, joista tavalliset veroja maksavat kansalaiset voivat jäsenmaissa vain unelmoida. EU-byrokraatit voivat esimerkiksi usein ostaa auton, huonekaluja ja kodinkoneita ilman arvonlisäveroa.

Nykytilanne on kohtuuton. EU:n työntekijöille on asetettava vero, joka on vertailukelpoinen länsimaisten jäsenmaiden tuloverotuksen kanssa. Työntekijöiden tulonmuodostuksen on oltava selkeämpää ja etujen ja tulojen kasvun suhteessa jäsenmaiden taloustilanteeseen. Kun jäsenmaat säästävät, EU ei voi kasvattaa omia menojaan tai työntekijöiden palkkoja.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Oli asiallinen kirjoitus. Verovapaus vain joillekuille on todella mahdoton perustella. Jos nämä ansiot laitetaan verolle niin pelkään, että bruttopalkkoja vain nostetaan vastaavasti.

PS. Blogin kuvassa oleva palkkalaskelma ei kuitenkaan ole oikean oloinen. Neljän tonnin palkkaa ei EUn virastoissa saa kuin sihteerit ja vahtimestarit. Ja ehkä autonkuljettajat myös niin vähän.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No voihan tuo palkkalaskelma olla sihteerin tai vahtimestarin. Virkamiehiä kun ovat...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Ensimmäinen säästökohde pitäisi olla hallinto."

Tänne EU-Suomeen nykyinen hallitus ( ml. Sininen tulevaisuus) kaavailee lisää hallintoa maakunnallisten itsehallintoalueiden muodossa.

P.S. On puhdasta jeesustelua vaatia verovapaan EU-rälssin verollepanoa. Ei tule tapahtumaan edes viimeisinä päivinä ennen EU:n hajoamista.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Voihan sitä höpöttää kaikesta kivasta samaan aikaan kun oma puolue tekee tihutöitä köyhemmälle väeestölle.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

4. Väitteesi perustuu täydelliseen tietämättömyyteen. Taidat toistaa sitä, mitä "isot pojat puhuvat."

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sinisen tulevaisuuden narrativiivi on se että vain hallituksessa voi vaikuttaa.

Vaikuttakaa ja hoitakaa asia pois kuleksimasta vielä kun ehditte. Mitä sitä turhia blogailemaan kun voisi toimia.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sampo, se Sinisten 30-päivän-avaus-per-päivä -kampanja meni jo. Mitä jäi kampanjastanne käteen: ei mitään - paitsi Liike Nyt! Toiset ne suunnittelee; ja toiset ne ideoi ja toteuttaa!

Sampo: kotkat eivät pyydystä kärpäsiä! Vanha antiikin sanonta - ja hyvä edelleen.

---

Sampo, palautapa mieleesi Macronin puolen vuoden takaiset visiot:

IS Julkaistu: 26.9.2017 (19:36)

"RANSKA Ranskan presidentti Emmanuel Macron tarjosi kunnianhimoisen vision EU:n tulevaisuudesta puheessaan tiistaina.

Emmanuel Macron vaati EU-mailta aiempaa läheisempää yhteistyötä puolustuksessa ja siirtolaisuudessa sekä Euroalueelle omaa budjettia ja EU:n yhteistä valtiovarainministeriä.

Presidentti ehdotti myös EU:n omien nopean toiminnan joukkojen perustamista vuoteen 2020 mennessä. Macronin mukaan joukot voisivat toimia kansallisten armeijoiden kumppaneina niissä maissa, jotka haluavat osallistua toimintaan.

Macron visioi EU:n tulevaisuutta puolitoista tuntia kestäneessä puheessaan Sorbonnen yliopistossa. Maratonpuheessa hän kävi läpi liki kaikki mahdolliset asiat puolustuksesta maahanmuuttoon ja maatalouspolitiikasta talouteen sekä verotukseen. Osin aiheet olivat samoja, joita hän esitti jo presidentinvaalikampanjassaan alkukesästä.

– Ainoa keino varmistaa tiemme tulevaisuudessa on jälleenrakentaa Eurooppa itsenäiseksi, yhtenäiseksi ja demokraattiseksi, Macron julisti opiskelijoille.

– Ensi vuosikymmenen alkuun mennessä Euroopalla täytyy olla yhteiset nopean toiminnan joukot, jolla on yhteinen budjetti ja ohjeistus toimintaa varten.

Macron ehdottaa EU:n komission koon pienentämistä 15 komissaariin. Nykyisin jokaisella 28 jäsenmaalla on komissaarin paikka.

Macron haluaisi myös nähdä ylikansallisten ehdokaslistojen tulevan käyttöön EU-parlamentin vaaleissa. Ranskan presidentin mukaan puolet europarlamentin jäsenistä voitaisiin valita tällaisilta yleiseurooppalaisilta listoilta.

Britannian EU-eron Macron nosti esiin vasta puheensa loppupuolella. Hän viittaisi neuvottelujen olevan kesken, muta arveli, että muutaman vuoden kuluttua Britannia voisi jälleen löytää paikkansa uudistuneesta ja yksinkertaisemmasta Euroopan unionista." (IS-Reuters-STT)

Lähde:

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005384142.html

--

Sampo, jos teet näitä "seuraavan-30-päivän" -avauksia, niin ihan ensiksi voisit ottaa kantaa, mitä Siniset ovat mieltä EU:n yhteisestä valtiovarainministeristä?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sampo, tarkennan vielä edellistä kysymystäni:

- -"Orpon mukaan euro-alueen budjettiin olisi löydettävissä ratkaisu esimerkiksi sitä kautta, että EU-budjetissa olisi oma menoluokkansa euroalueelle." - -

– Ettei tulisi erillistä omaa instituutiota ja budjettia euromaille, hän sanoo. Lähde alla:

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005384719....

---

Sampo, näinkö on ajateltu kuten Orpo edellä kertoo? Voisitko avata tätä "oma menoluokka euroalueelle" -ajattelua meille ihan tavallisille kansalaisille, ettei sitä tuoda jälleen jo valmiiksi päätettynä asiana eduskunnan "päätettäväksi"?

Onko EU:n yksittäiset jäsenvaltiot tulevaisuudessa monenkertaisessa ja päällekkäisessä kirjanpidossa EU:ssa ja oman valtionsa kirjanpidossa? Siis samoin kuten on suunniteltu nyt maakuntahallinnossakin ns. maakunnan "suoran valinnan palvelujen" kohdalla?

Sampo, selvityksiä kaivataan em. asioita ENNEN KUIN niistä tehdään valtiollisia päätöksiä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Edelliseen liittyen

Hallituksen esitys HE 16/2018 vp

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi:

- -"57 §.Maakunnan liikelaitoksen tuottamien suoran valinnan palvelujen kirjanpidollinen eriyttäminen.

Pykälän tarkoituksena on mahdollistaa maakunnan omien valinnanvapauspalveluiden tuotannon vertailtavuus ja taloudellinen läpinäkyvyys suhteessa yksityisten palvelutuottajien tuotantoon. Maakunnan edellytetään 16 §:n nojalla tuottavan suoran valinnan palveluja omana toimintanaan maakuntalain 52 §:ssä tarkoitetun liikelaitoksen palveluina. Suoran valinnan palveluilla tarkoitetaan lain 2 §:n 1 momentin 7 ja 8 kohdan mukaisesti sosiaali- ja terveyskeskusten ja suun hoidon yksiköiden tuottamia palveluja. Maakunta päättää tarkemmin suoran valinnan palvelujen tuottamisen hallinnollisesta muodosta. Maakunta voi tuottaa suoran valinnan palveluja osana järjestämislain 22 §:ssä tarkoitettua sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tuottamisesta vastaavaa maakunnan liikelaitosta, tai perustaa tuottamista varten erillisen liikelaitoksen tai liikelaitoksia." - -

Lähde alla:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Minulta harvinainen suosittelu Siniruiskukkapuolueen jäsenelle!

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Onko tämä Suomen sote- ja maakuntahallintouudistus rakenteeltaan jo alunperin suunniteltu sellaiseksi, että sillä voidaan pilotoida Suomen avulla tulevaa EU:n syventyvän integraation mallia? Ja näin se on sovittu tehtäväksi vielä ilman EU-notifikaatiota?

Ollaanko nyt pilotoimassa EU-integraatioon syventyvien maiden yhteinen hallintojärjestelmämalli, jossa on yhtä aikaa ja päällekkäin kunkin yksittäisen EU-valtion ns. "oma" budjetti ja kirjanpito; ja uutena maakuntahallinnon eli EU:n budjetti- ja kirjanpitotaso?

Onko hintana EU:n omista nopean toiminnan joukoista se, että kaikki niihin mukaan lähtevät EU-maat suostuvat EU:n yhteiseen valtiovarainministeriin, EU:n yhteiseen budjettiin ja em. päällekkäisiin kirjanpitojärjestelmiin? Jos näin on, eikö se ole liian korkea hinta itsenäisyytemme menetyksestä?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sampo, EU:n ns. Valkoisen kirjan viisi skenaariota täältä:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-385_fi.htm

---

Mikä näistä viidestä EU-skenaariosta Suomen tulee valita? Vai ei mitään niistä? Mikä on Sinisten kanta niihin?

Käyttäjän kiravuo kuva
Timo Kiravuo

Olenko ainoa, jonka mielestä tässä kirjoituksessa ei ole päätä eikä häntää? Ymmärrän että kateellisiin pystyy vetoamaan kertomalla että joku jossain saa jotain verotta, mutta jos palkat maksaa EU ja verot maksettaisi EU:lle verotus vain työllistäisi palkanlaskijoita ja nostaisi kokonaiskustannuksia. Voinhan minäkin poimia lompakostani ne setelit, joissa on parillinen sarjanumero ja siirtää ne toiseen taskuun, mutta ei se nyt mitään muuta.

Pikaisesti googlasin että EU:n keskusdirektoriaatissa on suuruusluokkaa 50 000 virkamiestä ja EU:ssa n. 500 miljoonaa asukasta. Tuo on naurettavan pieni määrä, suhteena sama kuin Suomea pyöritettäisi 500 virkamiehen voimin (sinänsä ei hassumpi idea). Palkat ja edut ovat hyvät, koska tuonne halutaan parhaat ihmiset töihin. Luuleeko joku, että EU toimisi paremmin jos maksettaisi niin huonoja palkkoja, että kukaan kyvykäs ei halua hommiin?

Finnwatch taannoin esitti että suomalaisten eläkerahastojen pitäisi muuttaa sijoitusjärjestelyjänsä niin, että ne maksaisivat brittisijoituksistansa veroja Iso-Britanniaan ihan vain koska veroja pitää maksaa. Pidin tätä älyttömyyden ja verokateuden huipentumana, mutta nyt näemmä kunnianarvoisan ministerin ajatukset juoksivat kärkeen.

Timo Kiravuo

Reijo Heikkilä

Hallinto. Nimenomaan hallinto. TS. Virkakoneisto. Valtava koneisto, isopalkkaisia virkoja. Kun tavalliselta kansalta otetaan toistumiseen, milloin mistäkin,niin eikö jo voitais välilä kurkistaa tähän valtavaan herrakoneistoonkin,sieltä jos jostakin saadaan säästöjä. Vai onko niin, että kansalaisten palkoista päättää tämä koneisto, saako se palkaa ollenkaan,ja ajetaanko haalariväeltä ammattiliitot nurin, ja laitetaan kaikkialle haalariporukalle paikallinen sopiminen, malliin, tule meille töihin, minä en voi maksaa kuin 5 euroa tunnille, tätäkö ajetaan nyt Suomeen.? Vähän on nyt Suomen alas ajotunnelmaa ilmassa... mutta herrakoneisto ei kajoa omiin palkkoihin. Eikö jonku vieran tahon kuuluisi säädellä myös herrakoneiston palkkatasotkin, vai voiko ne loputtomiin pätää itse mista pakoistaan, palkojen suuruus, MIKSI.?etuudet jne. Se on ihmetouhua. Ja nyt. Peilit käteen, ja katsokaa naamaanne oikein kunnolla ja pitkään.!

Reijo Heikkilä

Koko eu, on täysin tarpeeton, kallis koneisto. Ainoa asia, jolla oltais pärjätty, eli yhteinen puolustus. Ei mitään muuta, koko eu, se on täysin tarpeeton höpö höpö koneisto. Kaikki maat on niin erilaisia, jokainen maa olisi päättänyt ihan itse oman maansa asioista. Jokainen näkee, ja tajuaa kun katselee ympärilleen vähän vaikka kauemmas, että pieleen on mennyt jotain, ja todella paljon. Euroopassa on todella vakava tilanne päällä, se on eu,n itse aiheuttama, jos sytyttäjät ei sammuta,ollaan todella hukassa. Tuli on irti. Jospa sen sammuttaa ne, jotka sytyttivätkin.!

Reijo Heikkilä

Minä olen seurannut tätä eu,n kehitystä, ja se taitaa mennä näin.

Yhä tiiviimpää yhteistyötä. Yhteisiä virkoja,yhteinen valtiovaraministeri, yhteinen ulkoministeri, yhteinen presidentti, jne.

Tämähän olisi hyvä idea, tällä tavalla saadaan aitoja säästöjä.

Jos kerran halutaan olla tiivis yhteinen koneisto, samassa nipussa, yhteinen budjettikin jne. Niin, se tarkoittaisi automaatisesti sitä, että paljon jäisi virkoja pois. Jokaisesta eu, maasta jäisi todella paljon virkoja pois.

Presidenttikin voisi olla vuorollaan virassa, jokaisesta eu, maasta, vaikka vuoden kerrallaan, ja taas uusi kierros. . Tämä olisi sitä tiivistä yhteistyötä. Ei suinkaan tällaista nykyistä väkimäärää sitten enään tarvittais.

Yksi, yhteinen hallitus, jossa jokaisesta eu, maasta vain muutama henkilö.

Kuullostaisiko tämä tiiviiltä yhteistyöltä. ?

Yhteinen hallitus mahtuisi pieneen saliin.

Kun rahaa tässä kyllä säästyisi.

Toimituksen poiminnat