Sampo Terho

Tekoja, tuloksia ja toivoa

Suomessa on yritetty toteuttaa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta viimeiset 13 vuotta. Yrittämässä ovat käyneet kaikki puolueet monenlaisissa kokoonpanoissa. Nyt näyttää siltä, että viimein tulee valmista. Nykyinen hallitus saa suuren tavoitteensa, sote- ja maakuntauudistuksen valmiiksi, vaikka työtä se vielä vaatii.

 

Olen erittäin tyytyväinen. Ensinnäkin siksi, että maassa pystytään tekemään tarvittavia rakenteellisia uudistuksia. Toiseksi iloitsen siitä, että johtamani puolue – Sininen tulevaisuus – on ollut alusta saakka aktiivisesti mukana tässä välttämättömässä uudistustyössä.

 

Viime metreillä kaikki vastustajat ovat koonneet voimansa yhteen. Media on antanut palstakilometreittäin tilaa oppositiopoliitikoille ja kriitikoille; ylipäänsä kaikille, joilla on edes puolikas kielteinen sana uudistuksesta sanottavanaan. Eduskunnassa oppositio tekee kaikkensa uudistuksen kaatamiseksi, koska on heille noloa, että hallitus onnistuu uudistuksessa, jossa he itse surkeasti epäonnistuivat.

 

Mutta esteet ylitetään. Sinisistä tämän maan uudistaminen ei jää kiinni. Me haluamme turvata ihmisten palvelut ja parantaa niitä. Sosiaali- ja terveysmenojen kasvaessa kunnat eivät enää kykene yksin vastaamaan palveluista. Siksi tarvitaan ne kuuluisat leveämmät hartiat. Kun meillä tällä hetkellä on lähes 300 sote-palveluiden järjestäjää, jatkossa niitä on 18.

 

Me haluamme palveluille vahvan julkisen järjestäjän ja siihen rinnalle vastuulliset yksityiset toimijat, joiden arvoihin kuuluu suomalaisista huolehtiminen ja vastuullinen yrittäjyys. Meille on ollut tärkeää taata myös pienille toimijoille mahdollisuudet päästä palveluiden tuottajiksi.

 

On esitetty pelottelua, että sote-uudistus johtaisi vain leikkauksiin. Tämä on turha pelko. Uudistuksen tavoite ei ole menojen alentaminen vaan kustannusten kasvun kohtuullistaminen. Menot nousevat uudistuksesta huolimatta, mutta eivät yhtä rajusti kuin nykymenolla.

 

Onko tämä valmistelemamme uudistus täydellinen? Ei, mutta se on paras mahdollinen. Tulevina vuosina järjestelmää hiotaan edelleen, kuten aina ennenkin.

 

Meille Sinisille on tärkeää ihmisten yhdenvertaisuus. Vähäosaiset ja pienituloiset jäävät Suomessa useammin vaille kaipaamiaan palveluita kuin muissa Pohjoismaissa. Hyvätuloiset kyllä pärjäävät nykyäänkin, mutta vähävaraisilla tekee monesti tiukkaa. Erityisen paljon ongelmia on perustason hoidossa – siis suomeksi sanottuna kunnallisessa terveydenhuollossa.

 

Sote-uudistuksen myötä myös vähävaraisille tulee mahdollisuus valita haluamansa laadukkaat palvelut. Asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti ovat tarpeellisia työkaluja, jotka parantavat erityisesti iäkkäiden ja vammaisten itsemääräämisoikeutta. Uudistus edistää valtavasti eri väestöryhmien yhdenvertaisuutta.

 

Me Siniset olemme myös koko valmistelutyön ajan edellyttäneet sitä, että palvelujen mahdolliset asiakasmaksut pysyvät kohtuullisina. Maksuille onkin hyvä säätää kohtuullinen enimmäismäärä.

 

Maakunnissa uudistuksessa edetään jo kovalla vauhdilla, tuhannet ihmiset tekevät hartiavoimin hienoa työtä asian eteen. Maakunnissa suurin huoli on tällä hetkellä itse asiassa se, että eduskunta ei jostain syystä kykenisikään tekemään päätöksiä. Kentällä ei toivota maakunta- ja sote-uudistuksen kaatumista. Jos sote-uudistus kaatuisi, se käynnistäisi kunnissa sote-palveluiden hallitsemattoman ulkoistamiskierteen. Paluuta nykyiseen ei ole, eikä sitä edes haluta.

 

Emmekä halua me Sinisetkään. Uudistus tulee, jonot lyhenevät, kansalaisoikeudet paranevat, hallinto yksinkertaistuu ja tehokkuus paranee. Hallitusohjelman keskeisimmät asiat ovat työllisyystavoite ja sote-uudistus, ja molemmat toteutuvat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Valtionvarainministeri Orpo twiittasi näin:

"Pev:n mukaan valinnanvapaus voidaan toteuttaa ja sen ydin säilyy. Aikataulua katsottava, rahoituksessa vastuullinen linja. Perehdytään huolella, hallitus antaa vastauksensa ja eduskunnassa tehdään muutokset. Paljon työtä vaatii, mutta näyttäisi että ratkaisu voidaan löytää."

Eli suomeksi: hallitus ei kaadu, sotejuna jatkaa puksutteluaan ja hillotolppalaiset voivat henkäistä syvään, hilloa riittää vaaleihin asti. Sehän sinisillä se suurin huoli oli, jos kokoomus kaataa hallituksen?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ai miten niin? Kepulaisten huolet tuskin ovat yhtään sen pienemmät. Ministerinjakkarat lähtevät joka iililtä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

No on ne kepulaisten huolet vähän pienemmät, ei niitä sukupuutto uhkaa. Vielä ainakaan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #6

Keskustalainen tuo leivän pöytään ja ruista ja vehnää on jälleen kasvamassa.
Maaseudun tressitön elämä tuo hyvän jatkuvuuden elämään joten ei sukupuutto uhkaa ole.

Juha Hämäläinen

Niin Sampo, on hyvä toivoa onnistunutta uudistusta. Mutta oltuani ikäni yritysten palveluksessa Suomessa ja maailmalla opin, ettei mikään raha ole koskaan yrityksille tarpeeksi. Siksi en ymmärrä miten kansalaiselle kaatuvat kustannukset voisivat pysyä ajan kanssa tasolla, johon tavallisella pulliaisella varaa.

Näenkin tässä uudistuksessa tavoitteena olevan valtion ja kuntien terveydenhuoltomenojen jäädyttämisen kuten jo asian ilmaisit kauniimmin.

Pöljäkin tajuaa, että yksityinen sektori tulee nostamaan veloituksiaan tasatahtiin ja nuo korotukset maksaa pääosiltaan potilas.

Kustannustasosta kertoo jotain tuore esimerkki. Iäkäs äitini kompuroi kotonaan ja kaatui kyljelleen. Vein hänet samantien Mehiläiseen. Ranteen murtuma löytyi röntgenissä ja käteen laitettiin tuki viideksi viikoksi.

Kokonaishoitoaika oli reilun tunnin ja
kokonaiskustannus kontrolleineen oli noin 1.000€ Kelan korvauksen jälkeen. 1.400€ bruttoeläkkeellä ei siis kannata paljon kaatuilla. Jää muuten leivättömän pöydän ääreen.

Miten sote hoitaa kroonisesti sairaat, se vasta askarruttaakin. En ole yhtään huolissani flunssapotilaista, jotka hakevat lääkäriltä sairaslomaa.

Aavistan tämän kokonaisuuden johtavan nykyistäkin pahempaan ikärasismiin hoidoissa ja hoitobudjeteissa. Eutanasian laillistaminen toki helpottaa tilannetta hieman.

Eutanasian laillistaminen olisikin pitänyt liittää sote-uudistukseen sen keskeisenä osana niin tulevaisuus ei näyttäisi niin synkältä. Tieto siitä, että pääsee täältä pois, kun sairaudet jäytävät ja rahat loppuvat, helpottaa suuresti.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

On ilo lukea kommenttejasi. Ei mitään linkkejä jonkun "viisaan" sanomaan. Selkeästi omaaa ajatuksenjuopksua loogisesti.

Kun sotejuna lähti väärille raiteille, niin vastassa onPönttövuoren tunneli, joka onkin yllättäen muurattu umpeen.

Kun olisivat ensin tutkineet ne asiakasvirrat. Mistä tulevat, paljonko tulee, miksi tulee ja minne päätyy, niin ehkä ratkaisumalli olisi ollut toisenmoinen. Ministeri Soinille annoin avaimet käteen, kun takapesät oli täynnä, mutta ehkä isäntä oli jo niin täynnä ministeriyttään, ettei ymmärtänyt lukemansa.

Mikä nyt eteen Suomen kansalle. Nykyisiä vallanpitäjiä ei tohdi valita uudelleen, oppositio on täysin mahdoton ajatus. Pitääkö asettaa se ainoansa uusien tulokkaiden haaviin. Saas nähdä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Käyntimaksu lääkärissä yksityisellä tai julkisella voi olla esim. 25€ kummallakin. Todellinen kustannus julkisella on vaikkapa 70€, Yksityinen laskuttaa käynnistä 200€ maakuntahallintoa, jonka tietysti viime kädessä maksaa veronmaksaja.

Tästä on kysymys.....

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Minä olin ymmärtävinäni että se kilpailutus pitää ne maakuntahallinnolta laskutettavat hinnat kohtuullisina. Eikös se koko juju pitänyt olla siinä. Tarjousten perusteella ja kunnallinen palveluntuottaja ,joka ilmeisesti mielestäsi on hurjan paljon halvempi, on siellä kilpailussa mukana.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Heittämäni luvut olivat suoraan verrannollisia Hetemäen vastaaviin. Toki mittakaavassa on eroa. Tuo kilpailutus on sitten toinen juttu. Pelkkä salassapito velvollisuus on yksi akilleen kantapäistä. Normaali yrityslainsäädäntö ei yksinkertaisesti päde soten yhteydessä. Palvelun tarjoajalle on asetettava riittävät sanktiot, jotta homma pysyisi kuosissa.

Caruna lieneevaroittava esimerkki, miten voi käydä jos ei olla tarkkana tai asiakirjat sekä sopimukset aidosti julkisia.

Pekka Pylkkönen

Oikeassa elämässä tällä hetkellä yksityinen on vain halvempi kuin julkinen. Perusterveydenhuollon lääkärikäynti terkkarissa maksaa esimerkiksi Vantaalla 115€ ja Mehiläisellä noin 70€. Halvimmillaan ketjuihin pääsee noin 40€:lla.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Pekka täällä Kaarinassa 20,90 ensimmäiset kolme kertaa. Sen jälkeen ilmainen. Yksityisellä jotain 75€ laaki.

Mulle tuli paha haava polven alapuolelle muutama vuosi sitten. Tulehtui pirulainen niin, että luu paistoi. Viikon ajan kävin kolme kertaa vrk saamassa penisiliiniä suoraan suoneen. Haavahoitaja, erikoistunut oli päiväkäynneillä lähes aina tsekkaamaassa tilanteen. Eikä maksanut mitään kuin tuon lääkärimaksun yhdeltä kerralta. Hoitajakäynnit on aina ilmaisia. Samaten labra. Oikeassa elämässä, joku k......aa siellä Vantaalla.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #12

Kysypä kunnalta paljon sen käynnin kokonaiskustannus on. Vai eikö veronmaksajan raha ole rahaa ollenkaan?

Keskimäärin perusterveydenhuollon lääkärikäynti Suomessa maksaa 90,70€. Eli todennäköisesti Kaarinassakin yksityinen on halvempi.

Edit. Itse asiassa luku oli vuodelta 2014. Eli eiköhän nyt olla jo keskimäärin yli sadan euron.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #15

Kilautan huomenna kaverille. taatusti on kalliimpi kuin 20,90 ja ilmaiskierrokset päälle. Ajatusmallisi on hiukan kierteellä. Jos Vantaalla yksityinen on halvimmillaan 40€ ei se kyllä kannattavaa liiketoimintaa voi olla ellei kyseessä ole poppamies, joka kananluita heittämällä tekee diagnoosin.

Toisaalta elämme hyvinvointiyhteiskunnassa (toistaisekai) ja sen yksi perustehtävistä on taata jokaiselle edulliset ja hyvät terveyspalvelut. Eikö vain? Julkisten varojen käyttö lienee täten perusteltavissa. Juuri tässä logiikkasi hiukan ontuu.

Tietysti toinen vaihtoehto on se että parempituloiset maksavat tuon runsaan satkun omasta pussistaan ja pienituloiset eläkeläiset saavat kompensaationa sossusta saman summan. Toki niskalaukaus saunan takana varattomille sairaille tulisi edullisemmaksi, mutta se ei ole eettisesti ihan sopivaa.

Eli joku k......aa Vantaalla edelleen.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #17

Esimerkiksi Perusterveys tarjoaa lääkärikäyntiä jossa ensin tavataan sairaanhoitaja 33€ omavastuuhintaan. Päälle kustannuksiksi kelalta tulee se reilu kymppi. Eli kokonaiskustannus hoitajan ja lääkärin peruskäynnistä on sen reilu 40€.

Homma perustuu tehokkuuteen jota on pakko olla mikäli haluaa pärjätä kilpaillulla markkinalla. Terveyskeskusten ei ole tähän tarvinnut lähteä mukaan, eikä työntekijöillä siihen olisi motivaatiotakaan koska paremmasta tuloksesta ei saa mitään itselle kuitenkaan.

Niin ne vain Sari sairaanhoitajatkin juoksevat rahan perässä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #23

Jeps, myönnän sen, että monilla orgnisaatioilla on taipumus vinoutua, kun hallintohimmelit on mitoitettu ylisuuriksi. Tämä on valitettavasti nähty myös yksityisissä yrityksissä. Markkinointi, tuotanto ja tuotekehitys eivät ole niin olennaisia. Pääasia on, että hallinoidaan.

Tehokkuuden tavoittelu esim. terveydenhuollossa ei välttämättä ole hyvä asia. Siinä on aina se riski, että laatu laskee tai tulokseen pyritään muilla vippaskonsteilla. Voiton maksimointi tuntuu hiukan vieraalta sote palvelujen yhteydessä.

Sovitaanko, että kirjoitat aiheesta tehokkuus/hintalaatu suhde vaikka oman blogin ja jatketaan siellä. On hiukan epäkunnioittavaa, että täällä Terhon blogissa keskustelemme hiukan aiheen ulkopuolisia juttuja, jooko?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #28

Nähdäkseni laatu ja tehokkuus kulkevat käsi kädessä. Asiat pyritään tekemään kerralla huolellisesti ja loppuun saakka, jotta niihin ei tarvitse palata.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #31

Kuten volkkarien pakokaasupäästöjen tapauksessa. Huolellisesti suunniteltu ja kustannustehokas......

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #32

Koska Mengele työskenteli julkisella sektorilla, myös kaikki Suomen tämän päivän julkisen sektorin lääkärit ovat natsihirviöitä?

Siis miten volkkarin päästöhuijaus liittyy asiaan?

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #23

Julkisen terveydenhoidon on pakko tarjota päivystystä 24/7 (yhtä laajaa valmiutta läpi vuorokauden ei ole), mikä nostaa perusterveydenhoidon hintaa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #29

Päivystys on hinnoiteltu erikseen. Nyt oli kyse perusterveydenhuollon lääkärikäynnistä ilman päivystysluonnetta. Pääkaupunkiseudullakin ympärivuorokautinen päivystys on sairaalapäivystystä, ei terkkarin päivystystä.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #30

Kustannus on epäsuora ja liittyy lähinnä rekrytointiin ja työvuorojen vaihtuvuuteen(julkisella huonommat työajat).

http://espoo04.hosting.documenta.fi/kokous/2013287... [yhteenveto]

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #15

Juma kun tuli toisto. En osaa oikein näpytellä tätä uutta tietsikkaa

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #15

Kilautan huomenna kaverille. taatusti on kalliim on tää nyt perhana

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Hallitukselle se, että jotain yritetään tarpeeksi kovasti, riittää ilmeisesti oikeuttamaan tavoitteen ja kumoamaan asiantuntijoidenkin vasta-argumentit.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Teette uudistusta yksityisille terveysfirmoille kokoomuksen talutusnuorassa.

Jos säästöjä ei tule, miksi ette lisänneet julkisen terveydenhuollon resursseja jonojen vähentämiseksi?

Millä te saatte lääkärit muuttamaan pienemmille paikkakunnille yksityisissäkään terveyskeskuksissa, jos julkinenkin joutuu nostamaan palkkoja reilustikin saadakseen työntekijän?

Jos kilpailua halusitte halventaakseen palvelua, miksette vaan perusta toista julkista palvelua kilpailuttamaan edellistä?

Sellainen tunne on, että kokoomus, keskusta ja siniset antavat verorahat sijoittajien voittojen lisäämiseksi.

Paras mahdollinenkin voi olla huono, jos teillä on ollut vain huonompia vaihtoehtoja.

Epädemokraattisesti junttaatte soten ja valinnanvapauden kiireessä minimihallituksella saavuttaaksenne jotain "kehuttavaa", koska seuraavissa vaaleissa teillä ei välttämättä ole yhtä paljon valtaa.

Ette ole yhtään miettineet miten hallitus nähdään ja muistetaan?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Jan Vapaavuori ei anna armoa.

"Minusta on olennaista mieltää, että huonoa uudistusta ei saa paremmaksi aikataulua rukkaamalla. Kun puhutaan teknisistä kysymyksistä, kuten aikatauluista, niin fokus on väärissä asioissa. Huonosta uudistuksesta ei saa hyvää antamalla sille lisäaikaa. Tämä on surullista, kun tehdään kuitenkin maan historian suurinta hallintouudistusta. Yhdessä vaiheessa ei puhuttu muusta kuin valinnanvapaudesta ja nyt ei tunnuta enää puhuvan mistään muusta kuin aikatauluista. Tämä kaikki peittää alleen sen, että uudistuksessa on valtava määrä erilaisia valuvikoja eikä tämä hienosäädöllä kelvolliseksi minun mielestäni tule."

https://yle.fi/uutiset/3-10235174

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Aikanaan vaalirahvaallekin valkenee, että sote-uudistuksen takana olikin vain verovaroin maksettavien palvelujen yksityistäminen.

Yksityisyritykset tuottavat sote-palveluja aluksi näytön vuoksi halvalla, mutta sen jälkeen, kuten aina ennenkin, ahneus iskee, ja palvelujen hintoja aletaan hinaamaan ylöspäin.
Myöhemmin ihmetellään, kuinka tässä näin kävi, kun vähävaraisille ei olekaan juuri mitään palveluja.
Jo pääministerin tausta paljastaa spekulatiivisen toimintamallin.
Viite:
https://seura.fi/asiat/seuran-selvitys-juha-sipila...

Juha Hämäläinen

#13. Juuri noin on käynyt muualla maailmalla. Julkisen terveydenhoidon puuttuminen tai sen alasajo johtaa yksityisten palveluiden pakkokäyttöön ja maksujen jatkuvaan nousuun.

Työskentelin pitkään firmassa, jolla oli suuri joukko työntekijöitä Intiassa useissa toimistoissa. Kysyin miksi nämä kauttaaltaan korkeasti koulutetut olivat valinneet firmamme työpaikakseen, vaikka moni muu työnantaja olisi maksanut enemmän.

Yleisin vastaus oli, että valinta perustui siihen, että firmamme työntekijän koko perhe isovanhemmat mukaanlukien saivat ilmaisen terveydenhoidon, johon heillä ei ikinä olisi muuten ollut varaa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kovasta ilmatilan hallinnasta huolimatta siniset näyttää olevan prosenttiliike. Seuraavat vaalit -tulivat ne ajallaan tai aiemmin- abortoi siniset.

ps. Juudas on raamatullinen henkilö.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Kuinkahan hyvin uudessa himmelissä hoidetaan nykyisen Valviran hommat kun valvonta menee maakuntien vastuulle ja kaikenmailman yksityiset toimijat häärää markkinoilla.....

veikkaan että potilasturvallisuus, potilaan oikeudet heikkenevät ja virheet hoitotyössä kasvavat

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Sinisten kannatus jotain 1% tai alle. Kaunis joutsenlaulu Sampon johtamalle ”puolueelle”. Valta turmelee....heitä poika voltti.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Tämä on suoraan sanoen pelottavaa. Ottakaa nyt järki käteen ja miettikää. Tuntuu että nyt ollaan inhimillisen käyttäytymisen typerimmässä peruskuvassa, ei voi millään antaa periksi ja kuunnella muita. Tunnettu asia on että valta juovuttaa, Sampon tapauksessa kannattaa nauttia niistä viimeisistä hetkistä ministerinä.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Luulen, että Sote saadaan kaadettua sitten myöhemminkin, kun sen kanssa on ensin eletty semmoiset 10-20 vuotta. Tarvitsee vain tehdä reipas päätös ja elää läpi seuraukset.

Oikeastaan ainoa asia, joka voi estää soten jatkumisen maailman tappiin, on täydellisen ja taiturillisen mediahallinnan satunnainen ja tilapäinen menetys. Jos hallinta säilyy, ppuutteista ja vääristymistä ei vain kerrota, paineiden annetaan nousta ja joko ajaudutaan jonkinlaiseen kansannousuun tai kivikovaan teknofasismiin. Jälkimmäisen on tukeuduttava Euroopan laajuiseen painekattilateknologiaan ja nopeisiin mellakkajoukkojen siirtoihin rajojen yli, koska ristiriita ideologian ja todellisuuden välillä kasvaa suureksi.

Oikeastaan haluaisinkin juuri tuon kaltaista draamaa tulevaisuudessa. Siinä mielessä siniset ovat minun puolueeni. Heidän jalanjäljissään kukkii anarkia!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tämä Sinisten opportunismi on kyllä jo huvittavaa katsottavaa. Kun viime aikoina Sotesta on väännetty, niin Siniset ovat olleet hipi hiljaa ja katsoneet mihin homma kääntyy. Juuri mitään ei olla sanottu ja Terhokin esim tänne laittamassaan vappupuheessaan ei puhunut siitä sanaakaan.

Vaikuttaa selvältä, että Siniset odotti perustuslakivaliokunnan lausuntoa. Mikäli se olisi heilahtanut toiseen suuntaan, niin samaan suuntaan olisi heilahtanut sinisetkin.

On aika koomista, että hiljaisuuden jälkeen heti perustuslakivaliokunnan odotettua positiivisemman lausunnon perään sekä Terho että Elo kirjoittavat tänne Sinisistä asian suurina voittajina.

Vaikuttaa siltä, että puoli valitaan todennäköisen voittajan mukaan. Näin tullee linja heilumaan vastedeskin olemassaolosta taistellessa.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Ministeri Terholle. Samantapainen malli, mitä nyt ajatte, ei toiminut Ruotsissa. Miksi se toimisi sen paremmin täällä? Etenkin, kun kuta- ja aluehallinto olisi meillä selvästi Ruotsia pöhöttyneempi.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

On herttaisen yhdentekevää, tuotetaanko terveyspalvelut julkisin tai yksityisin toimijoin. Ainoastaan kustannustaso ja laatu merkitsevät.

Poliitikoille - taustastaan riippumatta - asetan seuraavan haasteen, painottuen ikäihmisten tilanteeseen Suomessa vuonna 2018:

- Poliitikot rakastavat viljellä termejä kuten "maksukatto". Sehän näyttää paperilla ja juhlapuheissa niin kovin humaanilta ja kauniilta. Mutta mitä maksukattoon EI sisälly, ja minkälaiset seuraukset siitä ovat esimerkiksi perintä- ja ulosottokontekstissa vanhuksille?

Saa nähdä, onko yhdelläkään poliitikolla selkärankaa saati kykyä puuttua tähän.

-Eppäilen kovast'.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ja toisaalta on herttaisen yhdentekevää, mitä täällä blogeissa paasataan, kunhan jollain olisi se pieni pala järkeä päässä taas vaalipäivänä, eikä äänestäisi kokoomusta, keskustaa, persuja ja sinisiä.

Sitten on edes pieni mahdollisuus.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki
Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Juuri noita ei varmaan kukaan äänestäkään mutta siitä tulisi pitää huoli ettei vain kukaan äänestäisi vihreitä, demareita eikä kommunisteja, ruotsalaisiahan ei varmaan kukaan enää muistakaan.

Toimituksen poiminnat