Sampo Terho

Pohjoismainen yhteistyö on myös maahanmuuton osalta järkevää

Pohjoismaat ovat Suomelle keskeinen arvoyhteisö ja viiteryhmä. Viime aikoina eri Pohjoismaista tulleista avauksista olen huomannut, että meillä on nyt mahdollisuus rakentaa kunnianhimoista yhteistyötä pohjoismaisen maahanmuuttopolitiikan osalta.

Mikään puolue tai maa ei voi yksin kääntää koko Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikan suuntaa, mutta se on mahdollista ennakkoluulottomalla yhteistyöllä. Pohjoismaiden kannat olivat maahanmuuton suhteen pitkään hajallaan, mutta tämä on muuttumassa nopeasti. Viimeksi Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen osoitti visionääristä otetta hahmotellessaan EU:lle järkevää ja kestävää maahanmuuttopolitiikkaa, jossa turvapaikanhakijat koottaisiin pakolaisleireille johonkin EU:n ulkopuoliseen Euroopan maahan.

Olen itse jo aikaisemmin esittänyt Sinisten puheenjohtajana, että turvapaikkahakemusten käsittely on siirrettävä EU-alueen ulkopuolelle. Tämä olisi paras keino torjua turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöä. Näin toimimalla vapautuisi huomattavasti resursseja todellisten hädänalaisten auttamiseen.

Lisäksi esimerkiksi Tanskan sosiaalidemokraatit ovat jo aikaisemmin ehdottaneetturvapaikkahakemusten käsittelyn siirtämistä EU:n ulkopuolelle. Ruotsin Kokoomus vaati taannoin, ettei turvapaikkaa voisi hakea yksittäisestä EU-maasta, vaan esimerkiksi EU:n rajojen ulkopuolisilla pakolaisleireillä. Myös Ruotsin pääministeri (sosiaalidemokraatti) Stefan Löfvenkin on todennut, että Ruotsi on ottanut liikaa turvapaikanhakijoita ja linjaa pitää kiristää. Myös Norjassa maahanmuuttopolitiikkaa on tiukennettu viime vuosina tuntuvasti.

On huomionarvoista, että järkevän maahanmuuttopolitiikan ajamisesta on Pohjolassa tullut niin oikeiston kuin vasemmiston asia. Jos toimimme maahanmuuttopolitiikassa järkevästi ja yhdessä, niin uskon, ettei maahanmuuton tarvitse olla jatkuvan poliittisen konfliktin aihe, vaan ongelmat tälläkin politiikan alalla ovat ratkaistavissa. Muutos parempaan vaatii kuitenkin rohkeutta uudenlaiseen ajatteluun, yhteistyötä ja käytännön tekoja.

Siniset tukee voimakkaasti sitä, että pohjoismainen vuoropuhelu ja yhteistyö maahanmuuttopolitiikassa tiivistyvät. Jos emme ole aktiivisia ja ennakkoluulottomia, Suomi saattaa tällä politiikan alalla olla ajautumassa pohjoismaisessa yhteistyössä ulkokehälle. Meidän olisikin otettava rohkeasti oma paikkamme osana pohjoismaista perhettämme ja olla tasavertaisena perheenjäsenenä ajamassa järkevää maahanmuuttopolitiikka koko Eurooppaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Kauan kesti järjen valon syttyminen.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"Näin toimimalla vapautuisi huomattavasti resursseja todellisten hädänalaisten auttamiseen."

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Perussuomalais...

"Jos sanon henkilökohtaisen mielipiteeni, valtion tehtäviin ei kuulu veronmaksajien maksamien varojen siirtäminen toisen valtion ja sen kansalaisten hyväksi"

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Suomessa ei voi äänestää sen puolesta, että kehitysapu ja ilmastorahoitus lopetetaan. Yksikään puolue ei aja tällaista. Perussuomalaisillakin on se satoja miljoonia maksava mallinsa, löytyy heidän varjobudjetistaan. Cotonoun sopimus on rajoitteena, siihen pitää Suomen saada EU:lta vapautus/poikkeus, kuten monessa asiassa usealla EU-maalla on poikkeuksia ja erivapauksia, esim. Britannialla on/oli paljon, kuten Tanskalla ja Irlannilla. Tai erota EU:sta.

EU-maat vuosia sitten ovat "sitoutuneet" saavuttamaan 0,7 %:n tason tiettyyn vuoteen mennessä, uusille jäsenmaille oli vähän pienempi prosenttitavoite. Tavoitevuosi meni jo, mutta sitä aina siirretään, kun suurin osa ei ole saavuttanut tavoitetta ajoissa. Tähän EU-sitoumukseenkin usein viitataan Suomessa, miksi pitäisi lisätä menoja.

Järkevät maat eivät ota edes vastaan turvapaikkahakemuksia ja kiintiöpakolaisia, eivätkä maksa YHTÄÄN kehitysapua tai edes humanitaarista apua YK:n järjestöille tai suoraan. Tällainen Suomea rikkaampi maa on Singapore. Kyse ei ole mistään joko–tai-kysymyksestä. Molemmat voidaan lopettaa.

Ei tarvitse miettiä, minne leirejä perustetaan ja paljonko tuolle maalle täytyy maksaa lahjuksia ja korvauksia, jos turvapaikanhakumahdollisuutta ei ole kuten Singaporessa. Turkilla on varauma sopimuksessa, että vain eurooppalaisista maista peräisin oleva voi hakea turvapaikkaa Turkista.

Terholta pitää tietenkin tiedustella, miksi hallitus rikkoi hallitusohjelmaansa lisäämällä kehitysrahoitusta äskeisessä lisäbudjetissa.

Kielikokeilu on saatu estettyä:
https://yle.fi/uutiset/3-10245417

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Ilmainen vinkki. Ensi kerran kun yrität kerätä pisteet peesaamalla perussuomalaisia, peesaa edes sen verran nopeasti ettei puuha näytä täysin naurettavalta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Eivät Terhon ja Halla-ahon ajatukset ennen viime kesää millaan lailla merkittävästi eronneet toisistaan.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Pohjoismainen yhteistyö:

Näin Norjassa: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005708567.html

Näin Tanskassa: https://yle.fi/uutiset/3-10232677

Entäpä Ruotsissa? Myös Ruotsin pääministeri (sosiaalidemokraatti) Stefan Löfvenkin on todennut, että Ruotsi on ottanut liikaa turvapaikanhakijoita ja linjaa pitää kiristää. lähde: Sampo Terho

Suomessa: lässyn lässyn...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Terholta oli päässyt hallitusohjelma kokonaan unohduksiin, siellä näitä kiristyksiä perussuomalaisten toimesta vaadittiin, olihan Halla-aho tuon ohjelman takana.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Jos nyt saisi pari ääntä vanhan kaverini Jussin joukoilta niin jauhanpa vähän schaissea....

Olet aika väsähtänyt takoja

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset