Sampo Terho

EU viimeisellä rannalla

Suuresti kunnioittamani Harvardin yliopiston historian sekä Harvard Business Schoolin professori Niall Ferguson lateli maanantaina The Times -lehden kolumnissaan tähän asti realistisimman kuvauksen Euroopan unionia koettelevasta pakolaiskriisistä. Suosittelen lukemaan alkuperäisen kirjoituksen, mutta yksinkertaistaen Fergusonin ajatukset ovat seuraavat:

  • Tulevaisuuden historioitsijat tulevat näkemään vuoden 2015 pakolaiskriisin sytykkeenä koko Euroopan unionin hajoamiselle. Brexit tullaan tulevaisuudessa näkemään ainoastaan yhtenä ensimmäisistä oireista kohti kiihtyvää hajoamiskehitystä.
  • Perinteisten puolueiden yritys yhdistää hyvinvointivaltio ja avoimet rajat on tuomittu epäonnistumaan. Maahanmuutto vähentää yhteiskuntien solidaarisuutta ja tekee korkeisiin veroihin ja tulonsiirtoihin perustuvista järjestelmistä tulevaisuudessa mahdottomia.
  • Eurooppalaiset työmarkkinat eivät ole onnistuneet työllistämään maahanmuuttajia, ja maahantulijoiden määrä, etenkin Afrikasta, tulee väestönkehityksellisistä syistä kasvamaan massiivisesti tulevaisuudessa.
  • Siirtolaisuutta Euroopassa ja Yhdysvalloissa ei voi verrata keskenään. Eurooppa ei ole sulatusuuni vaan siirtolaisuus sirpaloittaa ja hajottaa sitä. Fergusonin sanoin kyse on fuusion sijaan fissiosta.

Tämän kehityskulun päässä on hyvin erilainen Eurooppa, jossa Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen asema olisi nykyistä paljon heikompi. Fergusonin ennustus on synkkä ja silti realistinen – mutta myös vältettävissä.

Kuten me Siniset toistuvasti olemme ehdottaneet, on luotava järjestelmä, jossa koko turvapaikkaprosessi siirretään EU:n ulkopuolelle. Tämä olisi paras keino torjua turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöä. Näin toimimalla vapautuisi myös huomattavasti resursseja todellisten hädänalaisten auttamiseen.

Mahdotonta, on meille toistuvasti väitetty, mutta järki saattaa silti vihdoin olla voittamassa. Vastikään vuodettujen asiakirjojen mukaan EU:ssa on nyt suunnitteilla tämän suuntainen ratkaisu, jossa turvapaikkahakemukset käsiteltäisiin esimerkiksi Pohjois-Afrikkaan perustettavissa käsittelykeskuksissa. Tätä ajatusta Suomenkin kannattaa tukea voimakkaasti!

Maahanmuutto on tällä hetkellä keskeisin eurooppalainen poliittinen teema, suoranainen kohtalonkysymys hallituksille muun muassa Italiassa ja Saksassa. Jos EU-maiden valtapuolueet eivät suostu järkeistämään vanhentunutta maahanmuuttopolitiikkaansa, äänestäjät korvaavat heidät (hyvästä syystä) sellaisilla, jotka suostuvat.

Euroopassa onkin noussut esiin uudistusmielisiä johtajia, jotka ymmärtävät, mihin maahanmuuttokriisi voi johtaa. Saksan Horst Seehofer, Itävallan Liittokansleri Sebastian Kurz ja Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen ovat hyviä esimerkkejä.

Nyt on korkea aika käydä toimeen. EU on viimeisellä rannalla, jolla unionin tulevaisuus voidaan pelastaa. Tai paremminkin EU:n on vaikutettava viimeisellä rannalla, jolla unioni voidaan pelastaa. Tuo ranta on Pohjois-Afrikassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

"Nyt on korkea aika käydä toimeen".

Jännä lause näin hallituskauden loppupuolella.

Ilkka Huotari

" jossa turvapaikkahakemukset käsiteltäisiin esimerkiksi Pohjois-Afrikkaan perustettavissa käsittelykeskuksissa. Tätä ajatusta Suomenkin kannattaa tukea voimakkaasti!"

Kyllä kyllä, mutta mitäs jos hakijoita siellä on miljoonia tai satoja miljoonia?

Tällaiset keskukset tuskin tulevat toimimaan, halukkaita Eurooppaan lähtijöitä tulee olemaan liikaa. Ja mitä ajattelit tehdä niille, jotka lähtevät Eurooppaan joka tapauksessa, vaikka saisivat tällaisesta tp-keskuksesta hylsyn?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se voi olla melko hankalaa sanoa noille Pohjois-Afrikan maille, että tänne nyt tulee palautuskeskus, eikö vaan?

Siellä ei ole kauheasti asiasta innostuttu, eikö olekin ihme?

Persujen ja sinisten on helppo sanoa, että perustetaan palautuskeskus jonnekin.

Koskaan ei vaan puhuta siitä, että ei sen perustaminen mene kuin strömsöössä, vai ajatteliko joku vallata jonkun alueen Afrikasta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Maailmasta löytyy varmasti joku ihmisoikeuksia polkeva diktatuuri joka ottaa mielellään leirin alueelleen "pientä" rahallista korvausta ja vaikutusvaltaa vastaan.

Sitten kun sellainen on perustettu, nämä voivat ryhtyä möykkäämään miten meidän pitää lopettaa rahan lappaaminen leireille kun omissakin köyhissä on tekemistä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Se, jos mikä on varmaa, että löytyy. Lähi-itä ja Afrikka ovat täynnä maailman rikkaimpia diktaattoreita.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ei persuilla tai sinisillä ole sanan sijaa. Hollanti, Itävalta ja muu eurooppa päättää että keskukset perustetaan. Suomen hallitus peesaa Saksaa kuten aina ennekin.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

# 6
Peesaa Saksan linjaa, vaikka Saksan linja on kohta Perussuomalaisten linja, eli haluavat itse päättää, ketä rajan yli kävelee ja ketä ei?

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

#3
Tämä on siis myös Sipilän edustama linja tällä hetkellä, kun Perussuomalaisten uusi normaali on tähän johtanut.

Tarkemmin kun luen, niin Ritala ei ole taaskaan lukenut varmaan koko juttua, kun puhuu jostain itävallan ehdottamasta palautuskeskuksesta..

Sinisistä en tiedä, mut Persut ei tarvitsisi mitään palautuskeskuksia, sillä tänne ei ylipäätään pääsisi rajan yli ketään joka vaatisi palautusta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kyllä Siniset on viimeisellä rannalla. Ja samalla hillotolppanne.

Ymmärrän kyllä, että asialla ja aasilla voi ratsastaa vaikka kolmilla rattailla, mutta sitä en ymmärrä, että juuri tällaisen kriittisen, mutta täysin oikeutetun asian esittäminen jonkun "rasistisen" puolueen esittämänä johti jopa siihen, ettei nyt hallituskumppaninne voi olla yhteistyössä tuon toisen samoilla linjoilla jo ennen Sinisten uluostuloa esittämän kanssa.

On totta, että ympäri euroopan pakolaisvyöry on huomioitu yhä kriittisemmin aina Saksaa myöten ja vasta nyt siihen aletaan herätä. Näköjään myös hallituskelpoisen Sinisten mukaan.

Sen enempää Sinisten viimeistä rantaa lainaamatta, niin lainaan tuota typerintä kommenttia blogista joka kertoo enemmän, kuin tarpeeksi, eli "jolla unioni voidaan pelastaa".

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Asiaa Sampo kirjoitat. Hyvä.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Ehdotuksenne on yhtä tyhjän kanssa ellette julkista sitä jossain muualla kuin omilla sivuillanne, blogeissanne ja periaateohjelmassanne.

Olette kansanedustajia, käyttäkää mediaa!

Hallituskumppaninne, varsinkaan kokoomus, ei varmaan pitäisi tempauksesta, minkä takia en usko, että olisitte tätä hallitukselle ehdottaneet.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Tässäpä meillä puoluejohtaja, jolla on arvot paikallaan:-(

Hänen käsityksensä uudistusmielisistä johtajista - Seehofer, Kurz ja Rasmussen - on melkoinen, kun vertailee sitä miehen puheisiin viime kesän erokahinoissa? Eikös ne orvot arvot olleet perusteluina silloin, kun hillotolppia lunastettiin?

Turkiksille on käsittelykeskuksia ja teuraseläimille on käsittelykeskuksia, mutta että tämä sininen (paleltunutko?) johtaja esittää niitä myös ihmisille - huh!

Nyt alkaa valjeta meille muillekin, mihin perustuu hänen aikaisemmin kirjoittamansa näkemykset "eurooppalaisen rodun" mm. kaukaasialaisten tulevasta kohtalosta? Ei hän ole yhtään edistyksellisempi tai suvaitsevampi kuin entisen puolueensa nykyinen puheenjohtajakaan. Kokoomus ja kepu nyt vain tarvitsivat nämä reppanat pitämään hallituksensa kasassa tekemänsä lehmänkaupan toteuttamiseksi.

Yleisellä tasolla voi todeta, että harvoin rasisti vuosien myötä muuttuu suvaitsevammaksi. Kun pintaa hieman rapsuttaa, niin siellähän se vanha aatu piileskelee!

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

"Yleisellä tasolla voi todeta, että harvoin rasisti vuosien myötä muuttuu suvaitsevammaksi. Kun pintaa hieman rapsuttaa, niin siellähän se vanha aatu piileskelee!"

Näin on näreet. RKP on ajanut "germaanisen valtiasrodun" etua jo yli sata vuotta perustuslainkin vastaisesti. Eikä hellitä, ellei puoluetta lopeteta.

Odotan Matti Kourin aktivoitumista asiassa. Jos vaikka kerran päivässä jollakin palstalla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Oxfordin yliopiston asiantuntijat ovat olleet jo vuosien ajan sitä mieltä, että EU:n ulkorajat on suljettava päättävästi ja turvapaikkaprosessi on käytävä hakijan ollessa vielä YK:n järjestämillä pakolaisleireillä.

Afrikan väestönkasvu ei anna muuta mahdollisuutta järjestää asaa toisin eikä missään nimessä anna mahdollisuutta rajojen laittomiin ylityksiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos EU pitää pelastaa niin että turvapaikanhakijat suljetaan Afrikan keskitysleireille, niin parempi niin, kuin että koko EU muuttuu nationalististen populististen ääriliikkeiden temmellyskentäksi.

Ei se tietenkään ole mitään kivaa että EU joutuu näin myymään omat arvonsa, arvot joiden perustalle se on rakentunut, kun muiden kuin eurooppalaisten ihmisarvoa ei tunnusteta.

Jos pitää valita joko rasistinen Eurooppa, tai ei Eurooppaa, niin tietenkin valinta pitää silloin tehdä kahdesta pahasta. Valitsen kuitenkin rasistinen Eurooppa, vaihtoehdon, koska Euroopan hajotessa syntyisi kuitenkin vain kimppu pieniä rasistisia ksnsallisvaltioita, mikä ei olisi ainakaan rasistista Eurooppaa parempi vaihtoehto.

Ajatus siitä että Trumpin ja Orbanin tapaiset tyypit ottavat vallan käsiinsä kaikkialla, pannen demokratian piippuhyllylle, on todella pelottava ja kaikki muut vaihtoehdot on parempia.

Ajatukseni voisin kiteyttää vaikka niin, että mikäli Suomessa Antti Rinne ei kansalle kelpaa ja pitää valita joku populisti, niin mieluimmin tietenkin joku sellainen populisti kuin Sampo Terho, eikä mikään ääripopulisti.

Sampolla on paljon hyviä ajatuksia asioista, vaikka en kaikkea mitä hän sanoo toki allekirjoita.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kokeile nyt ymmärtää ettei keskitysleiri ole sellainen, josta vapaasti voi lähtä poiskin. Ja voisit samalla ymmärtää ettei Eurooppa kestä rajatonta kansainvaellusta pitkällä tähtäimellä kovinkaan kauan sortumatta sisällissotiin sun muuhun "hauskaan". Bye bye EU ja sitä rataa - ja vain koska EU sähläsi totaalisesti "muita parempien" ihmisten hurratessa taustalla. Ja tilastojen valossa nämä "muita paremmat" ihmiset mm. muuttavat keskimäärin yhtä lailla mikäli oman lähiympäristön väestö muuttuu liian ulkomaalaiseksi - todistaen täysin että tuo oman moraalin ja paremmuuden ulkopinta on juuri sitä... pelkkää maskia, ehkä jopa itselleenkin. Jotain rajoja täytyy olla tai tulee hyvin suuria vaikeuksia, ja kuka nyt ehdoin tahdoin haluaa vaikeuksia..

Olen kokeillut samaa jo vuosia tolkuttaa eri keskusteluissa kuten monet monet muutkin. Jos todella haluatte Trumpit ja Orbanit valtaan joka puolelle, EU:n kaatumaan ja vahvistaa mm. Venäjän asemaa, niin tuette vain mahdollisimman suurta maahanmuuttoa. Hyvin olette onnistuneet. Toivottavasti olette ylpeitä.

Seuraavaksi piakkoin tulevissa vaaleissa Ruotsissa Ruotsidemokraatit on suurin puolue (vaikuttaa varsin mahdolliselta). Ja sitten taas täälläkin kauhistellaan kuten ennenkin ja natsi sitä ja natsi tätä syytökset täyttävät somen. Vihavainen heittää jotain semihauskaa ilman perusteluita, ja Ritala sanoo ettei Ruotsin vaaleillakaan ole mitään merkitystä sun muuta normaaliaan, ja sama mielipuolinen tanssi jatkuu.

***********************************************
Kirjoituksestasi tajusi sen verran että ehkä olet hieman päätymässä realistisemmalle kannalle - vaikka edelleen näet rasisteja about joka toisessa ihmisessä. Kehitys joskus on hidasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kirjoituksestasi tajusi sen verran että ehkä olet hieman päätymässä realistisemmalle kannalle - vaikka edelleen näet rasisteja about joka toisessa ihmisessä. Kehitys joskus on hidasta."

Jos tajusit kirjoituksestani jotain, niin se osoittaa että olet kehittymässä, mutta olet edelleen sitä mieltä että rasismi pitää hyväksyä, kuten senkin että ihmiset ovat rasisteja.

Hyvä on, jos ihmiset on rasisteja, niin sitä saavat mitä tilaavat, eli saavat sitten Halla-ahoja, Trumppeja, Persuja ja ruotsidemokraatteja.

Sanot että minun pitäisi muuttua rasistiksi, jotta rasismilta vältyttäisiin.
Onhan siinä jotain logiikkaa. Kuinkahan moni persu on jo pelkästään tämän logiikan perusteella persupuolueen jäsen ja kannattaja.

No, minä taidan silti pysyä suviksena, joskin jossain vaiheessa, kun fasismi vahvistuu, lakkaan oman turvallisuuteni takia julkaisemasta omia käsityksiäni.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #20

Niin paljon epäloogisia väitteitä. Kokeilen pilkkoa tekstisi osiin ja vastailla.
------------------------------------------------------------------

"Jos tajusit kirjoituksestani jotain, niin se osoittaa että olet kehittymässä"

Miten ihanaa. On aina kiva mikäli olen kehittymässä - taantuminen kuulostaa perin ikävältä.

*************************************************

"olet edelleen sitä mieltä että rasismi pitää hyväksyä, kuten senkin että ihmiset ovat rasisteja."

En käsittääkseni ole sitä mieltä. Perusteluita tuossa ei ollut lainkaan - ainoastaan oma (väärä) mielipiteesi. Missä vaiheessa koko elämäni aikana olen ollut rasismin puolesta? Ei tule mieleen.
**************************************************

"Sanot että minun pitäisi muuttua rasistiksi, jotta rasismilta vältyttäisiin."

En sano. Sitä todellakaan en sano. Sinun kannattaisi olla realistisempi. Maapallo ilman rajoja voi olla mahdollista joskus 500 vuoden päästä vaikka, kun olemme asuttaneet muitakin planeettoja/kuita - olettaen ettemme tuhoa toisiamme vaikka ydinsodilla tai vastaavaa. Ehkä. Nyt se ei ole sinne päinkään realistista. Se että ihminen ei kannata rajatonta maapalloa tällä hetkellä ei tee hänestä rasistia. Se että ihminen ei kannata ylisuuria maahanmuuttolukuja ei tee kenestäkään rasistia. En ymmärrä tuollaista logiikkaasi, koska liian suuret maahanmuuttoluvut aiheuttavat kiistatta suuria ongelmia. Jos en halua ylisuuria ongelmia, niin olen jotenkin rasisti - täysin järjetöntä logiikkaa. En voi käsittää miksi olisit aidosti tuota mieltä.

**********************************************************

"minä taidan silti pysyä suviksena"

Ihan vapaasti, se on oikeutesi - tosin en ole varma mikä oma määrityksesi "suviksesta" on.

*************************************************************

"kun fasismi vahvistuu, lakkaan oman turvallisuuteni takia julkaisemasta omia käsityksiäni."

No on sinulla skenaarioita. Kannattaa sitten suosia jotain vastarintajärjestöä mikäli oma maakin on vallattu hmm.. fasistejen toimesta. Oletan että ne tulevat Venäjältä ja sen varjolla että sanovat olevansa "antifasisteja" ;) Ns. "antifasistien" ja fasistien toimet usein vaikuttavat melko samanlaisilta. Johan Bäckman lienee Suomen tunnetuin antifasisti - ehkä voit kysellä häneltä neuvoja miten fasisteja vastaan tulee toimia ;)

Toivon että viime kappaleen hymiöistä ymmärsit että tuo oli osin huumoria - osin taas ei.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #22

"Jos en halua ylisuuria ongelmia, niin olen rasisti - täysin järjetöntä logiikkaa. En voi käsittää miksi olisit aidosti tuota mieltä."

Ylisuuret ongelmat johtuvat rasismista. Rasismille pitää siis sinun mielestäsi antaa periksi, jotta vältyttäisiin niiltä ylisuurilta ongelmilta.

Tässä siis tiivistetty käsitykseni siitä miten ajattelusi kulkee.

Minun mielestäni Suomen hallitus, samoin kuten muut Euroopan hallitukset ovat tarpeeksi rasistisia ja etsivät koko ajan keinoja pakolaisten torjumiseksi.

Se voi olla niinkuin sanot, etteivät ne ole tarpeeksi rasistisia, toisin sanoen on vaarassa että nämä rasistihallitukset syrjäytetään vapaissa vaaleissa vielä rasistisemmilla ja populistisemmilla hallituksilla, Viktor Orbanin tapaan.

Sitten kuvaan mukaan tulevatkin sellaiset haitalliset asiat kuten vallan keskittämiset, mielipiteiden esittämistä aletaan rajoittamaan puutumalla vaikkapa julkaisutoiminmtaan ja keskittämällä se tietyllä tavalla tietyille piireille.

Sitten tulee mukaan korruptio, kun vaikkapa EU- rahoja jaetaan sellaisille jotka tukevat Orbania ja hänen sukulaisilleen.

Kaikki tuo mitä pelkäät on aiheellista pelkoa. Mutta en nyt vaan voi mitään sille että minusta Merkelin linja näissä pakolaisasioissa olisi ihan riittävä. Jos mennään pitemmälle, mennään väärälle puolelle tekemään väärää politiikkaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #23
Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #23

"Ylisuuret ongelmat johtuvat rasismista. "

Olen huomannut että tuo on sinun yleisselitys kaikkeen. Mikäli tilanne olisi noin yksinkertainen, niin ei muuta kuin hyppäämään Vihavaisen linjalle. Ymmärrän että mikäli maailmankuvan haluaa rakentaa suht yksinkertaiseksi, niin rasismin ottaminen yleisongelmaksi lähes kaikkeen ratkaisee paljonkin. En erityisesti voi olla tuon suhteen samaa mieltä. Rasismia toki on olemassa, ei sitä kukaan täysjärkevä kiellä. Mutta se ei ole mikään maaginen selittäjä lähes kaikkeen mikä tuntuu olevan oma linjasi.

****************************
"Minun mielestäni Suomen hallitus, samoin kuten muut Euroopan hallitukset ovat tarpeeksi rasistisia ja etsivät koko ajan keinoja pakolaisten torjumiseksi."

Rasismi taas... oikeasti rajoita jo. Kaikki Euroopan hallitukset tuon mukaan ovat jo rasistisia. Ei tuossa ole mitään järkeä. Eikö ole vain mahdollisempaa ettei Eurooppa vain kestä liian suurta maahanmuuttoa? Vastareaktio aivan selvään asiaan on toki poliittisestikin näkyvissä monissa maissa, mutta mikään yleisselittävä tekijä siihen ei ole rasismi. Voiko se nostaa aitoa rasismiakin että EU tekee typerää maahanmuuttopolitiikkaa - totta kai voi ja tekeekin, mutta rasismi ei ole se perussyy, vaan idioottimainen maahanmuuttopolitiikka.
***********************************************

"Se voi olla niinkuin sanot, etteivät ne ole tarpeeksi rasistisi"

Tuhoat koko rasismi-sanan yhtenä monien muiden joukossa, jolloin sana menettää merkityksensä. En ole sanonut missään että joku ei olisi "tarpeeksi rasistinen". Laitat ajatuksekseni että ihmisten pitäisi jotenkin olla muka rasistisempiä, mikä on väitteenä valhe. En ole tuota mieltä.

Käytät tuota rasismiasi leimakirveenä ihan kaikkeen - sinun itsesi ollessa toki suuri vapaussoturi "rasisteja" vastaan (joita siis ovat kaikki, jotka eivät ajattele tavallasi). Olet siis päässäsi "hyvis" toisin ajattelevien ollessa "pahiksia". Hauska ajattelutapa kai tuokin, mutta sopii paremmin tilanteisiin kun katsoo tv-sarjoja/leffoja, joissa meno voi ollakin suht mustavalkoista.

*********************************************************

Korruption haitallisuudesta olemme ainakin samaa mieltä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #25

"Käytät tuota rasismiasi leimakirveenä ihan kaikkeen - sinun itsesi ollessa toki suuri vapaussoturi "rasisteja" vastaan (joita siis ovat kaikki, jotka eivät ajattele tavallasi). Olet siis päässäsi "hyvis" toisin ajattelevien ollessa "pahiksia". Hauska ajattelutapa kai tuokin, mutta sopii paremmin tilanteisiin kun katsoo tv-sarjoja/leffoja, joissa meno voi ollakin suht mustavalkoista."

Jotenkin ymmärrän ajatteluasi, vaikka et usko että ymmärtäisin. Rasismi ei ole kiva sana ja se herättää tunteita, mikä ei aina edistä sitä että tulisi ymmärretyksi. Tunne myös pakoittaa vastustamaan mielipidettä, vaikka siinä olisi järkeä.

Sille nyt vain ei voi mitään että näen näissä mielipiteissä rasistisuutta, ja jos kierrän tämän näkemykseni jollain toisella ilmaisulla, en ilmaise itseäni rehellisesti, vaan teeskentelen mielistelläkseni, etten herättäisi suuttumusta ja pahaa verta, että saisin mielipiteilleni myönteistä palautetta.

Joskus on hyvä.sanoa juoppoa juopoksi, hullua hulluksi, laiskaa laiskaksi, tai tyhmää tyhmäksi, vaikka se ei edistäisikään yhteisymmärrystä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #27

Rehellisyys on hyvä asia. Rehellisesti näet että olen omasta mielestäsi rasisti (ja kai suurin osa planeetan muista ihmisistä), ja rehellisesti näen että logiikkasi on järjetöntä ja ideologiasi sumentaa ajatteluasi rankasti (johtaen rajusti vääriin johtopäätöksiin, jolloin näet mm. rasisteja joka puolella).

Mutta on hyvä mikäli kummatkin olemme edes itsellemme rehellisiä. Itselleen rehellisyyteen liittyy sitten sekin että kun huomaa olleensa väärässä, niin myöntää sen ja vaihtaa ajattelutapaansa. Oletan että olet tuostakin samaa mieltä eli onnea ja menestystä jatkossa ajattelusi kehittyessä - kuten kaikille sopii toivoa.

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

"Jos EU pitää pelastaa niin että turvapaikanhakijat suljetaan Afrikan keskitysleireille, niin parempi niin, kuin että koko EU muuttuu nationalististen populististen ääriliikkeiden temmellyskentäksi."

Ei sekään ole hyvä, että Suomi muuttuisi (yksi hailee populististen vai RKP:n tapaisten ideologisten ääriliikkeiden) temmellyskentäksi. Isoruotsalaiset äärinationalistit ovat mellastaneet täällä jo toista sataa vuotta. RKP on innostanut viime aikoina myös saamelaisia äärinationalisteja. Ehkä RKP integroi puolueeseensa lähitulevaisuudessa myös isovenäläiset, turkkilaiset, kalifaatin kiihkoilijat, äärisomalit, äärikurdit, ääripataanit... yhteisenä tavoitteenaan "keltaihoisen turaanisukuisen" finnekansan nujertaminen.

Roomalaisten Janus -jumala omasi kahdet kasvot, toiset katsoivat kohden mennyttä, toiset katsoivat tulevaisuuteen. Siksi Janus ymmärsi, miten pitää toimia nykyisyydessä.

J.K.
PS ei ole enää nykyään johtajavaltainen populistipuolue niin kuin ennenvanhaan Timo Soinin johtaessa puoluetta. PS on kansallismielinen patrioottinen isänmaanhalaajien puolue, siis ideologiapuolue ei populistipuolue. PS ei ole ääripuolue RKP:n tapaan, koska meillä ei ole tarkoituksena simputtaa ketään, toimimme toisin kuin RKP, "germaanisen valtiasrodun" puolue.

RKP on hitleristinen puolue. Hitlerin tavoitteena oli luoda Saksasta monikulttuurinen ja monikansallinen valtio, jossa "germaaninen valtiasrotu" olisi hallinnut kaikkia muita rotuja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Halla-ahon 10 vuotta sitten esittämät ajatukset maahanmuutosta ovat nyt uutta normaalia Euroopassa.

Toimituksen poiminnat