Sampo Terho

EU-kiintiöpakolaisten määrän kasvattaminen ei ratkaise siirtolaiskriisiä

Kokoomuksen sisäministeri Mykkänen teki juhannuksena avauksen, että EU:n kiintiöpakolaisten määrä voitaisiin tulevaisuudessa 10-kertaistaa. Tämä ehdotus ei käy. Se ei toimi käytännössä, eikä edes teoriassa.

Vaikka uudistus ei automaattisesti merkitsisi Suomen pakolaiskiintiön kymmenkertaistumista, se tulisi kasvattamaan Suomen vuosittain vastaanottamien pakolaisten määrää tuhansilla. Perheenyhdistämiset huomioiden humanitaarisen maahanmuuton määrä nousisi jopa kymmenillä tuhansilla ihmisillä. Kriisivuoden 2015 tasokaan ei olisi kaukana. Humanitaarisen maahanmuuton määrä olisi silloin Suomessa jopa kymmenien prosenttien luokkaa maassa syntyvästä ikäluokasta.

Tällaiset määrät olisivat yksiselitteisesti kestämättömiä. Julkistaloutemme romahtaisi, palvelumme ajettaisiin alas, yhteiskuntamme (kuten sen nyt tunnemme) hajoaisi. Silti auttaisimme vain mitätöntä prosenttia maailman paisuvasta väestöstä, joka kehitysmaissa jatkaa hallitsematonta kasvuaan.

Suomen ja monen muun Euroopan maan ratkaisematon ongelma on se, että yritämme sovittaa yhteen kahta yhteen sovittamatonta käytäntöä: avoimia rajoja ja kaikkien nauttimia hyvinvointipalveluja. Tätä periaatetta noudattaen me olemme houkuttelevia nimenomaan kouluttamattomien siirtolaisten sosiaaliselle maahanmuutolle (laajat julkiset palvelut ja taattu toimeentulo), ja taas luotaantyöntäviä koulutettujen osaajien työperäiselle maahanmuutolle (korkeat verot).

Euroopan on välttämättä otettava siirtolaisuus entistä vahvemmin hallintaan. Tässä keskeisin välitön ratkaisu olisi siirtää koko turvapaikkaprosessi EU:n ulkopuolelle, jolloin ihmissalakuljetus lakkaisi ja järjestelmän väärinkäyttö elintasopakolaisuuteen tulisi huomattavasti vaikeammaksi. Samalla vapautuisi resursseja, jotka voitaisiin käyttää oikeasti hädänalaisten auttamiseen.

Länsimaiden tulisikin keskittää tarmonsa ja auttamiseensa varatut resurssit ennen kaikkea lähtöalueille ja niiden läheisyyteen, joilla tälläkin hetkellä suurin osa maailman pakolaisista on. Samoin on tuettava sellaisia rakenteita, joilla luodaan kehitysmaihin koulutusta, työpaikkoja ja hillitään väestönkasvua.

Nähdäkseni Mykkäsen avaus siis vain vahvistaisi nykyisiä järjestelmiä, jotka ovat raskaita ja toimimattomia, ja vastaavasti lykkäisi niitä uudistuksia, jotka väistämättä ovat edessä. Nyt on jo yhdestoista hetki ajatella asioita uudelleen ja käydä toimeen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Tämä ehdotus ei käy."

Tuo ehdotus saattaa käydä viimeistään "tulevaisuudessa" vuoden päästä. Te ette ole siitä päättämässä, koska puolueenne häviää kaiken todennäköisyyden mukaan kartalta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tässä jutussa näkyy Terhon suunnitelma: hallitukselle annetaan armonisku heti syksyllä, jolloin vaaleja ei tarvitse enää siirtää ja siniset voivat jatkaa vielä puolisen vuotta hillotolpallaan ja käydä vaalikampanjaa täydellä ministerinpalkalla. Tämän kuulin jo keväällä syvältä sisäpiiristä.

Toni Rintala

"Julkistaloutemme romahtaisi, palvelumme ajettaisiin alas, yhteiskuntamme (kuten sen nyt tunnemme) hajoaisi. Silti auttaisimme vain mitätöntä prosenttia maailman paisuvasta väestöstä, joka kehitysmaissa jatkaa hallitsematonta kasvuaan."

Ymmärsin, että jätitte PS:n juurikin tällaisten näkemysten takia. Nytkö ne taas kelpaakin?

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Terho voisi sanoa, että on "maahanmuutosta" samaa mieltä, kuin oli ennen perussuomalaisten puoluekokousta. Siis sitä mieltä, jonka lausui julkisuuteen.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Pitkästä aikaa täsmälleen samaa mieltä Terhon kanssa.

Nyt kannattaisi sinisten käyttää jäljellä olevaa valta-asemaansa ja lähteä Eurooppaan kyselemään kyseisen ehdotuksen perään. Ehdotus voisi olla hyvinkin hyväksyttävissä suuressa osassa EU-maita, jopa Itä-Euroopassa.

Samalla voisi kysellä Afrikasta eri mailta olisiko niillä kiinnostusta luoda EU:n rahoilla isoja keskuksia joissa prosessi hoituisi. Nämä keskukset voisivat olla lähes kaupunginomaisia eikä mitään telttaleirejä. Keskuksien alueella sovellettava laki löytyy sopimalla siitä isäntämaan kanssa, itse prosessiin sovellettaisiin sopivinta jonkun EU-maan ulkomaalais-/turvapaikkalakia ja viime kädessä IOT:n oikeuskäytäntöä.

Blogisti Ari Pesosen ehdotuksista lisäisin soveltuvin osin hänen Frontex-rajavalvonnan kaikissa Euroopan rajamaissa, kuitenkin siten että suorittavana nimellisorganisaationa on Frontex, mutta rajamaan omien viranomaisten toimiessa kentällä. Rajavalvonta olisi pääosin yhteisten EU-sääntöjen takana ja jatkuvasti 24 h ylikansallisen viranomaisen ollessa taustalla yhteys-ja valvontaviranomaisena. Nopea päätöksenteko jätettäisiin kriisitilanteita varten rajamaalle mutta pitkittyneessä ongelmassa Frontex ja EU määräisivät tilanteen palauttamisesta ennalleen rajamaassa.

Aulis Saarijärvi

Kyllä Sipilän pariskunta täytyy olla vanhurskasta ja suvaitsevaa! Yhä voi Google-kuvahaulla Kempeleen kartanosta, löytää Suomeen houkuttelumainosta. Liekö urgua, jossa lisäksi kerrotaan, että rikas pääministerisuku lahjoittaa tulijoille sellaisia keltaisia kartanoita. Valtio antaa 92 euroa vuorokaudessa käyttörahaa ja kaikki matkat ja ruoka on ilmaista.

Africansia kai on toinen kieli, joka ei lupaa aivan yhtä paljon, mutta opettaa, ettei pidä jäädä Italiaan, Saksaan tai Hollantiin. Pitää tulla Suomeen saakka ja sanoa rajalla se taikasana ”aisululloon!” Parempi olla passitta ja nuorukaisen vielä alle 17 täyttänyt, niin saa rahaa. Käännöksistä google, olen tiedot ottanut selkosuomeksi.

Eivät Sipilät kartanoihinsa ole ketään päästäneetkään! Kepu pettää aina!

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Siellä kääpiöpuolueen edustaja pullistelee. Tosipaikan tullen jos kiintiöpakolaisten määrää meinattaisiin oikeasti kymmenkertaistaa, niin Siniset lapaset hiljentyisivät ja katoaisivat julkisuudesta Ministeri-Audin takakonttiin tai Mattilan savusaunaan.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Pitääkö ministerimies tulijaa, joka hakee turvapaikkaa siirtolaisena.

Toimituksen poiminnat