Sampo Terho

Sinisten tuloksia budjettiriihestä

Hallituksen tänään päättyneessä budjettiriihessä neuvoteltiin ensi vuoden budjetista. Sinisten kannalta riihen tulos oli erinomainen, ja monet tavoitteemme toteutuivat.

Sinisten tavoitteet budjettiriihessä voi tiivistää kolmeen teehen: työ, talous ja turvallisuus. Tärkeimmät panostukset riihessä tehtiin nimenomaan näihin.

Turvallisuuteen tehtiin seuraavia panostuksia:

 • Puolustusvoimille lisätään 100 henkilötyövuotta, kuten puolustusministeri Niinistö on esittänyt.
 • Poliisin toiminnan turvaamiseksi kohdennetaan jo kehysriihessä päätetyn 18 miljoonan euron lisäksi lähes 6 miljoonaa euroa lisärahaa. Tällä summalla perustetaan haja-asutusalueille ensi vuonna noin 60 uutta virkaa ja suunnataan panostuksia lähiöpoliiseihin.
 • Sotilastiedustelulain toimeenpanoon liittyviin laite- ja tietojärjestelmäkustannuksiin suunnataan 4 miljoonaa. Tähän vaaditaan luonnollisesti se, että tiedustelulait hyväksytään eduskunnassa, mikä on suomalaisten turvallisuuden kannalta välttämätöntä.

Pienituloisten ja vähävaraisten asemaa parannetaan:

 • Pieni ja keskituloisten verotus kevenee.
 • Solidaarisuusveron alemman alarajan voimassaolo jatkuu ensi vuonna, joten suurituloiset osallistuvat talkoisiin.
 • Otetaan käyttöön Sinisten esittämä oppimateriaalilisä, joka suunnataan vähävaraisten perheiden alle 20-vuotiaille toisen asteen opiskelijoille. Oppimateriaalilisää maksetaan 46,80 euroa kuukaudessa, ja lisäpanostuksena oppimateriaalilisä ei tule leikkaamaan toimeentulotukea.
 • Kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten takuueläkkeen korottamiseen kohdistetaan 10 milj. euroa lisää.
 • Pienimpiä päivärahoja korotetaan noin 80 eurolla kuukaudessa.
 • Sairauspäivärahan 55 päivän omavastuuaika poistetaan kaikista pienituloisimmilta.

Hallituksen kunnianhimoinen tavoite nostaa työllisyys 72 prosenttiin tällä kaudella toteutuu, ja panostuksia työllisyyteen jatketaan:

 • Lex Lindström uusitaan. Toteutimme siis Lex Lindströmin kahdesti tällä hallituskaudella, toisin kuin vasemmisto koskaan. Siniset tekevät, punaiset puhuvat.
 • Työkykyohjelma perustetaan, kuten työministeri Lindström on esittänyt.
 • Yrittäjien perheenjäsenten työttömyysturva paranee, mikä oli Sinisten sosiaaliturvaohjelman esitys.

Lisäksi maatalouteen saadaan tukipaketti nopeutetussa aikataulussa lisäbudjetin kautta. Suomalaisen ruuantuotannon turvaaminen on huoltovarmuuskysymys, joten on välttämätöntä tarjota apua maatalouden kriisiin.

Yksityisautoilu on keskeinen kansalaisoikeus. Ajoneuvoveroa päätettiin laskea 50 miljoonalla euroa vuonna 2020. Ja hallitusohjelman mukaisesti autovero edelleen laskee.

Myös Sinisten tuoreessa maahanmuutto-ohjelmassa esitetty anonyymi työnhaku etenee, kun hallitus tekee selvityksen aiheesta. Sinisten linjauksien mukaan kiintiöpakolaisten määrä ei nouse, eikä ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta luovuta.

Vielä lopuksi urheiluministerin näkökulmasta kaksi tärkeää hanketta. Liikkuva koulu -hanke on ollut menestystarina, joka tarvitsee jatko-osan. Siksi ohjelma laajennetaan toisen asteen opiskelijat kattavaksi Liikkuva opiskelu -ohjelmaksi, jota rahoitetaan vuonna 2019 2,8 miljoonalla eurolla. Lisäksi perustetaan Olympiarahasto, joka on tärkeä askel suomalaisen huippu-urheilun tukemiseksi. Rahaston tuottoa käytetään urheilijan polun tukemiseen, kuten päivittäisharjoittelun toimintaympäristöjen kehittämiseen sekä urheilijoiden sosioekonomisen aseman parantamiseen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Eikös ne sinisten tavoitteet saavutettu jo kolme vuotta sitten, kun saivat mandaattinsa pettämällä äänestäjänsä. Nyt epätoivon vallassa yritetään muuttaa mustaa valkoiseksi ja saada mandaatti uudella huijauksella.

Ehkä me äänestäjät näemme vielä senkin päivän, kun jokainen sininen on pudotettu politiikasta? Ja sen jälkeen meidän kansalaisten on huolehdittava, että eivät saa mitään poliittista suojatyöpaikkaa jostakin virastosta, vaan pääsevät nauttimaan itse laatimastaan aktiivimallista.

Käyttäjän PetriKokko kuva
Petri Kokko

Nyt toteutuu monta hyvää asiaa!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mutta riittävätkö nämä Sampo Terhon valituksi tulemiseen seuraavissa eduskuntavaaleissa?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sote-maku-valmisteluun pistetään rahaa säkkikaupalla - kerätty Aktiivimalli I:llä?

- -"Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun ja toimeenpanon tukeen ja ohjaukseen ehdotetaan yhteensä 211 milj. euroa." - -

https://alueuudistus.fi/artikkeli/-/asset_publishe...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset