Sampo Terho

Eroon ylioppilaskuntien pakkojäsenyydestä

Suorittaakseen Suomessa yliopistotutkinnon jokaisen opiskelijan on liityttävä oman yliopistonsa ylioppilaskuntaan. Pakollista jäsenyyttä ei voi perua eikä keskeyttää ilman, että opinnotkin keskeytyvät. Ylioppilaskunnat perivät jäsenmaksua, joka vaihtelee yliopistoittain noin 100 ja 150 euron välillä.

Siniset esittää, että ylioppilaskuntien jäsenyydestä on tehtävä opiskelijoille vapaaehtoista.

Pakkojäsenyydestä luopuminen edistäisi opiskelijoiden yksilönvapauksien toteutumista ja tasa-arvoa. Korkeakouluopiskelijat ovat nykyisin pakkojäsenyyden suhteen epätasa-arvoisessa asemassa. Ammattikorkeakouluissa ei ole ylioppilaskuntien kaltaista pakkoon perustuvaa järjestelmää, mikä onkin oikein.

Ylioppilaskunnat ovat ottaneet roolin puoluepoliittisena toimijana, antaen lausuntoja muihin kuin opiskelun edunvalvontaan liittyviin kysymyksiin. Opiskelu tai opiskelijan asema ei parane poliittisilla kannanotoilla esimerkiksi turvapaikkapolitiikkaan, laittomasti maassa oleviin tai kehitysyhteistyöhön.

Poliittiset kannanotot tekevät pakkojäsenyydestä erityisen ongelmallisen. Yliopisto-opiskelija joutuu maksamaan lompakollaan puoluepolitiikan ajamisesta ja usein ihmettelemään, kuinka ylioppilaskunnan johto väittää lausunnoillaan edustavansa hänen ajatuksiaan.

Pakkojäsenyys on muinaisjäänne, jolle ei ole päteviä perusteita. Käytännössä pakkojäsenyydestä luopuminen tarkoittaisi, että opiskelijaterveydenhuolto eriytettäisiin ja sille asetettaisiin oma maksu. Sen sijaan opiskelijatapahtumista, opiskelijalehdestä ja puoluepolitikoinnista maksaisivat vain ne, jotka tahtovat maksaa. Jos jotakuta ei innosta ylioppilaskuntien jäsenyys, voisi hän säästää rahansa esimerkiksi itse opintojensa edistämiseen.

Vapaaehtoisen jäsenyyden myötä ylioppilaskunnille syntyisi kannustin toimia niin hyvin, että opiskelijat tahtovat siitä vapaaehtoisesti maksaa. Toki opiskelijoiden mahdollisuudet osallistua yliopiston päätöksentekoon turvattaisiin myös jatkossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sampo, mikä on sinun ongelmasi tässä asiassa? Tai opiskelijoilla oleva ongelma?

- -"Ylioppilaskunnan jäseneksi pääsee maksamalla jäsenmaksun. Jäsenmaksua maksamatta ei voi suorittaa opintoja, sillä yliopistoon opiskelemaan kirjoittautuminen edellyttää ylioppilaskunnan jäsenyyttä. Ylioppilaskunnan jäsenmaksu on opiskelijalle myös eräänlainen opiskelijan perusturva. Jäsenyyden myötä yliopisto-opiskelija saa muun muassa YTHS:n terveydenhuoltopalvelut, sekä jäsenyyden mukana tuomat edut, kuten erilaiset opiskelija-alennukset ja ylioppilaskunnan tarjoamat palvelut." - - (s. 48)

https://www.uef.fi/documents/10184/67447/UEF_Opisk...

---

Onko opiskelijat ehkä uusi Sinisten vaalityön kohde? Jos on, niin palauttakaa ensin ne miljoonat eurot takaisin opiskelijoille, joita olette olleet leikkaamassa - myös indeksitarkistukset. Aloitetaanko vaikka niistä? Tämä blogisi aihe on pelkkää kosmetiikkaa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jotkut tädit ne vaan jaksavat olla suuna päänä päivästä toiseen...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

...entäs ne sedät sitten ;) Tehdäänkö tästäkin sukupuolikeskustelu? Olisiko se trendikästä, Seppo?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ylioppilaskunnat voisi lakkauttaa tarpeettomina. Ne vain veltostavat opiskelijoita. Valtion tulisi ottaa haltuunsa lakkautettavien ylioppilaskuntien omaisuus. Opiskelijoiden edustajat voitaisiin valita suorilla vaaleilla ko. yliopistojen ja korkeakoulujen päättäviin elimiin.

Pekka Pylkkönen

Ehdottomasti. Pakkojäsenyys on suoraan ihmisoikeusjulistuksen vastainen.

20 artikla: "---. Ketään ei saa pakottaa liittymään mihinkään yhdistykseen".

26 artikla: "--- korkeamman opetuksen on oltava avoinna kaikille yhtäläisesti heidän kykyjensä mukaan."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset