Sampo Terho

Kansalaisuuden kauppa vaarantaa isänmaan turvallisuuden

Ylen uutisen mukaan taannoisessa Turun saariston operaatiossa yhdellä pidätetyistä henkilöistä oli Maltan kansalaisuus. Maltan kansalaisuudessa ei tietenkään ole itsessään mitään vikaa, mutta siinä on, että Maltan kansalaisuutta ja pääsyä Schengen-alueella myydään rahasta. Tällä hetkellä Maltan kansalaisuuden voi ostaa maksamalla maltalaiselle kehitysrahastolle 675 000 euroa ja ostamalla Maltalta vähintään 350 000 euron kiinteistön. Kansalaisuuden kauppa luo kasvualustan korruptiolle ja rahanpesulle, ja pahimmassa tapauksessa se vaarantaa Schengen-maiden sisäistä ja ulkoista turvallisuutta.

Malta ei ole tietenkään ainoa syyllinen, vaan Schengen-passeja rahalla myyvät myös muutamat muut EU-maat. En tällä hetkellä täysin luota siihen, että passejaan ruplankuvat silmissä kauppaavat maat tekevät riittäviä taustatarkistuksia siitä, että kenelle kansalaisuuksia myydään. Siksi villinä rehottava passikauppa pitää lopettaa.

EU-komissaari Viviane Reding arvosteli Maltan toimintaa jo 2014, ja 2017 komissio otti asian uudelleen esiin. Komissiolta on lisäksi tulossa asiaa käsittelevä mietintö tämän vuoden lopussa. Jos Maltaa ja muita passejaan metritavarana kaupustelevia EU-maita ei saada ruotuun, niin on asiaan haettava viime kädessä ratkaisua EU-tuomioistuimen kautta.

Nykytilanne on sietämätön. Emme voi hyväksyä sitä, että muutama EU-maa tekee miljardien pikavoittoja talousrikollisten ja oligarkkien rahoilla, kun samaan aikaan tämän kaupustelun kustannukset maksatetaan muilla Schengen-mailla alentuneena kansallisena turvallisuutena ja kasvavana talousrikollisuutena.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Parempi myydä kuin antaa ilmaiseksi (tai itse asiassa maksaa siitä) yksinkertaisella asylym sanalla rajalla. Toki joutuu Suomessa muutaman vuoden odottamaan, toki huomattavasti vähempi kuin useassa muussa EU-maassa.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Hei, Terho.

Jos kuka ja mikä ja milloin tahansa saa "Euroopan kansalaisuuden", ollaan täydessä
EU-hajoamistilassa. Shengen-sopimus on menneen talven lumia.

Kun joku haluaa Yhdysvaltojen, Australian tai vaikkapa Kiinan kansalaisuuden ollaan aivan eri myllyssä.

Jaa, hajoamassa EU-vaikuttaa olevan, Brexiteineen, Unkareineen ja Merkeleineen.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Mitä sitä valittamaan jos ollaan Sipilän hallituksessa. Vai joko loppu häämöttää.

Käyttäjän JussiRuntti kuva
Jussi Runtti

mitä tuo hemmo koskiniemi sipilää tähän juttuun sekoittaa. sillä ukolla ei tuohon passihommaan ole niin mitään sanomista. ihmettelen moisia kommentteja. joskus voisi jotain ajatella, mitä mölisee.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sampo, nyt sinulla on oikean suuruusluokan asia kirjoitettavana ja parannettavana. Toimi asiantilan hyväksi.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Onhan tuo kieltämättä käsittämätön asia, verrattavissa tilanteeseen, että asutaan vuodesta toiseen talossa, jonka katossa on pieni reikä, ja siitä tippuu jatkuvasti vettä sisään, parketille.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

EU pitäisi muuttaa pikaisesti joko keskusjohtoiseksi liittovatioksi tai sitten pelkäksi kauppaliitoksi. Nykyinen tilanne on kestämätön.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Harmi ettei Terho ymmärtänyt, että voi hävitä taistelun, mutta ei tarvitse hävitä koko "sotaa". Tuolloin ison purjeen kääntyessä persut tarvitsivat eri linjauksen. Samaan aikaan Terho sitoi itsensä sokean vallanhimonsa ohjaamaan, poliittiseen itsemurhaan marssineseen vanhaan sotanorsuun.

Hänellä olisi ollut erittäin hyvä tulevaisuus - jopa puheenjohtajana ja ministerinä - PSssa. Hänet muut puolueet olisivat hyväksyneet hallitukseen.

Nyt hylkiö, joka todennäköisesti liittyy Kokoomukseen, mutta kantaa aina siellä loikkarin stigmaa.

Tämä tällainen puolueen ulkopuolisen tarkkailijan näkemys. Eikä edes otsikkoon liittyvä.

Toimituksen poiminnat