Sampo Terho

Italia syöksee euron ongelmiin

Italian hallituksen harjoittama talouspolitiikka johtaa katastrofiin. Maan valtionvelka on yli 130% suhteessa bruttokansantuotteeseen ja nyt tuore hallitus haluaa vielä kasvattaa velanottoa keskellä nousukautta. Näin siis siitä huolimatta, että maan korot ovat jo nousussa.

Maan hallituksen valitsemalla politiikalla on vain ajan kysymys, milloin Italia tipahtaa pois velkamarkkinoilta, kuten edellisen eurokriisin aikana kävi huomattavasti pienemmille Kreikalle ja Portugalille. Erotuksena näihin maihin on se, että Italian talous on niin suuri, ettei ole mitään järjestelyä tai mekanismia millä sen voisi pelastaa. Seurauksena tulee olemaan valtava häiriö koko euroalueen toimintaan.

Italian suunta on niin synkkä, että EU-komissio palautti Italian budjettiesityksen takaisin valmisteluun. Tätä ei ole tehty kertaakaan aikaisemmin eurojärjestelmän historiassa. Silti edes komissiolla ei ole viime kädessä kykyä estää Italiaa tuhoamasta talouttaan, jos sen johtajat päättäväisesti aikovat niin tehdä.

Edessä lymyääkin suuri poliittinen kaaos. Jos EU alkaa kovistella Italian hallintoa, se saattaa vastavetona esimerkiksi ohjata maassa olevia turvapaikanhakijoita eteenpäin EU-alueelle. Italian korkojen nousu puolestaan heijastuu jo nyt muihin heikkoihin euromaihin.

Euro on alusta saakka ollut ensisijaisesti ideologinen ja toissijaisesti taloudellinen projekti. Siksi sen pohja valettiin toiveajattelulle kaikkien euromaiden vastuullisuudesta. Kun tämä toiveajattelu sortui, alettiin tehdä toimimattomia ja EU:n perussopimuksen vastaisia ratkaisuja euromaiden yhteisvastuusta.

Kuvaavaa asenteille on viime eurokriisin aikana omaksuttu järjetön hokema: euroalue on ikuinen ja jakamaton. Virallisen totuuden mukaan euroa siis käytetään vielä silloinkin, kun aurinko on sammunut ja maapallo käynyt elinkelvottomaksi. Omasta puolestani hieman epäilen tätä ”totuutta”.

On korkea aika luoda euroon sellainen kriisinratkaisumekanismi, jolla yksittäinen euromaa voi tehdä konkurssin ilman, että muiden täytyy tukea sitä millään lailla. Tämäkään ratkaisu ei silti vielä yksin riitä.

Sinisten esitys on, että viimeistään nyt pitää luoda mekanismi, jolla jäsenmaa voi erota tai se voidaan erottaa eurosta. Tällä hetkellä ei ole olemassa mitään laillista mekanismia, jolla erota eurosta, ellei sitten eroa koko unionista.

Jos eurosta ei voi erota eikä erottaa missään tilanteessa, ei minkään sääntörikkomusten jälkeen, säilyy valuuttajärjestelmässä kestämätön moraalikato. On lisäksi välttämätöntä, että valmistaudumme lainsäädännöllisesti ja ennen kaikkea käytännöllisesti tarvittaessa sulkemaan Italian Schengenin ulkopuolelle, ennen kuin turvapaikanhakijoilla uhkailua voidaan edes aloittaa.

Italia ei kuitenkaan ole ainoa jäsenmaa, jonka talous voi joutua vasemmistopopulistien tuhoamaksi. Suomessa oppositiojohtaja Antti Rinne on tehnyt miljardien edestä lupauksia lisätä valtion menoja, jotka täytyisi rahoittaa velalla. Pidän totta kai todennäköisenä, että Rinne aikoo pettää pääosan lupauksistaan, mutta on epäselvää mitkä niistä. Tätä on syytä häneltä kysellä vielä ennen vaaleja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Italia ei kuitenkaan ole ainoa jäsenmaa, jonka talous voi joutua vasemmistopopulistien tuhoamaksi."

Matteo Salvini on oikeistopopulisti niin kuin sinäkin,

Pekka Iiskonmaki

''On korkea aika luoda euroon sellainen kriisinratkaisumekanismi, jolla yksittäinen euromaa voi tehdä konkurssin ilman, että muiden täytyy tukea sitä millään lailla.''

Suomi voisi näyttää mallia ja sallia juriidisen henkilön konkurssin.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"... ettei ole mitään järjestelyä tai mekanismia millä sen voisi pelastaa"

Sitten improvisoidaan, sehän osataan.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Hyvä ja kannatettava esitys!!!

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Ministeri Terho kirjoittaa: "Edessä lymyääkin suuri poliittinen kaaos. Jos EU alkaa kovistella Italian hallintoa, se saattaa vastavetona esimerkiksi ohjata maassa olevia turvapaikanhakijoita eteenpäin EU-alueelle."

-----
Kiintoisaa huomata, että olipa missä tahansa EU-maassa mikä tahansa ongelma tai kriisi (vaikkapa taloudellinen), se kietoutuu tavalla tai toisella turvapaikkahakijoiden aiheuttamaan kriisiin. Voisiko tästä päätellä, että nykyinen pakolaiskriisi on ollut / on suurempi kriisi kuin päättäjien taholta on tohdittu myöntää. Ja taustalla vaanii jo uusi, todennäköinen pakolaiskriisi. Miten se sitten vaikuttaa EU:iin

Muutama esimerkki mainitakseni:
- Saksassa Merkelin yhdeksi kaatajaksi on nimetty pakolaiskriisi ja sen jälkiseuraukset.
- Terhon mukaan Italia voi kiristää EU:ta - ja milläs muulla kuin pakolaiskriisillä - pakolaiset siis kietoutuvat Italian talousvaikeuksiin vaikka eivät olekaan pääsyy.
- Turkissa (ei ole EU-maa, mutta vaikuttaa EU:iin) ja Kreikassa on ratkaisematon, pahasti umpikujassa oleva, purkautumista odottava pakolaiskriisi.
- Unkarin ongelmat EU:n kanssa juureutuvat pakolaisongelmaan.
- Venäjä voi tehdä kiusaa EU:lle päästämällä pakolaisia rajan yli.

Miten tässä näin?

Jani Kuusela

No voihan sitä vaikkapa Italiaa syyttää Suomen kurjimuksesta, jonka jäljet johtavat sylttytehtaalle Paavo Lipposen, Sauli Niinistön ja Tarja Halosen ministeriaikoihin.

http://janikuusela11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2633...

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Jani, et varmaan tarkoittanut, että Sampo Terhon kirjotuksessa syytettäisiin Italiaa Suomen nykyisestä velkataakasta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei nyt maalailla vielä piruja seinille, vaikka vaalit lähestyy ja kaikki on mahdollista.

Euron rinnalle olisi pitänyt ottaa kansalliset valuutat ja jokainen talousunionin jäsen, joka haluaa sitoa valuuttansa takaisin kansalliseen valuuttaan voisi tehdä sen hallitusti. Nyt tietysti kaaos on edessä, jos Italia lähtee omille teilleen ja tekee sen vielä niin, että perävalot vain vilkkuu ja muut katsoo hölmistyneenä perään.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Liikkeessä ei kai voi olla valuuttaa, josta ei jokin valtio vastaisi. Euro ilman isäntämaata lienee mahdoton.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Mekanismia erota eurosta ei saada tähän hätään.

Tärkein oli EKP:n pääjohtajan Mario Draghin lausuma tiistaina 23.10.2018: EKP ei pelasta Italiaa, keskuspankki ei ole alijäämien kattamista varten.

- Kun kriisi tulee, antaa kuohua, kyllä se asettuu.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Tässä Terho puhuu kyllä asiaa.

Kun kerran on jo nähty millaisen kriisin Kreikka sai aikaan, pitäisi siitä osata vetää johtopäätöksiä. Senhän Terho tässä tekee.

Sinänsä minulla itselläni ei ole mitään nykymuotoisen EUn hajoamista vastaan. Sen vain voisi tehdä paljon rationaalisemmin ja vähemmillä vahingoilla.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Italiaa ovat rahoittaneet maan omat pankit 375 mrd:lla, kun velkaa on kaikkiaan noin 2.200 mrd.
- Sopii vain kysyä, keitä ovat muut rahoittajat?
Ei kai vain taas saksalaisia ja ranskalaisia pankkeja, kuten oli Kreikan kohdalla.

Rahaa lienee liikaa, kun on varaa rahoittaa ylivelkaista maata ja ottaa huomioon maksuhäiriön mahdollisuus - ei olemalla rahoittamatta - vaan nostamalla korkoa.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Taitaa olla niin että koko EU natisee omissa "toiviotynnereissään" ja onko niin että Italia näyttää sen lopullisen tien "kovan ytimen mädännäisyyden".

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Terholla hieman faktat vispaa:
"Matteo Salvini on italialainen poliitikko, joka on toiminut Italian sisäministerinä ja varapääministerinä 1. kesäkuuta 2018 lähtien. Hän on myös oikeistopuolue Legan johtaja vuodesta 2013. Hänet valittiin Euroopan parlamentin jäseneksi vuonna 2004." Wikipedia

Eli kutsuu ideologia-kaimaansa oikeistopopulistia vasemmistolaiseksi.

Henry

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Euro yhteisvastuullisena sosialistisena kokeiluna sisältää ongelmia perustamisestaan lähtien.
EU:n peruskirjojen mukaan jokaisen jäsenmaan piti olla yksinvastuussa omista veloistaan ja taloudestaan, mutta eurolla tuo vastuu viskattiin surutta romukoppaan, ja tilalle tuli sosialistinen yhteisvastuu.

Euron vuoksi Suomi on jo tukenut veronmaksajien varoista Irlantia, Espanjaa, Portugalia, Kreikkaa, Kyprosta, ja tukikierre, jolla köyhdytetään koko euroalue vain jatkuu.
Italian tukemista on povailtu jo vuosia, ja näin todennäköäisesti tulee tapahtumaan.
Viite:
http://hami.puheenvuoro.uusisuomi.fi/170355-euroop...
http://hami.puheenvuoro.uusisuomi.fi/109116-euroop...

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Euro merkitsee jatkuvaa ongelmaa kaikille muille paitsi Saksalle. Se on umpimätä valuutta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

"On korkea aika luoda euroon sellainen kriisinratkaisumekanismi, jolla yksittäinen euromaa voi tehdä konkurssin ilman, että muiden täytyy tukea sitä millään lailla. Tämäkään ratkaisu ei silti vielä yksin riitä.

Sinisten esitys on, että viimeistään nyt pitää luoda mekanismi"

ON KORKEA AIKA, VIIMEISTÄÄN NYT.

Mikä siinä on kun olette olleet hallituksessa ja ette ole tehneet mitään, mutta viimeistään nyt on korkea aika, kun vaalitkin ovat ovella? Olette väittäneet koko ajan että vain hallituksessa voi vaikuttaa. Vaikuta äläkä hukkaa aikaa blogien kirjoittamiseen.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Ei ole objektiivista kritiikkiä.
Kaikki ovat havahtuneet Italiaan vasta nyt.
Ja ennen kaikkea: EU:n perussopimuksia ei pysty muuttamaan kansanedustajan lakialoitteella, vaan ensin pitäisi olla yksimielisyys hallituksessa, jotta Suomi esittäisi jotain.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Italiaa nähtävästi joudutaan rahoittamaan EKP taholta lisää estääkseen maan putoaminen roskalainaluokkaan.

Luvuista sen verran, että Italian valtio on velkaa n. 2,3 miljardia euroa. Veloista n. 1,5 miljardia on kotimaista eli kotimaasta lainattua rahaa. EKP:lle maa on pystyssä liki 500 miljardia euroa ja ulkomaisille liikepankeille reilut 300 miljardia euroa.

Mistähän muuten tuo Italian velka EKP:lle juontaa juurensa ?

Kyllä täällä Suomessakin saadaan varmasti varautua ottamaan oma osa vastuista Italian tukemisessa. Saattaapa asia nousta vielä kevätvaalien erääksi vaaliteemaksi.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Tiistaina 24.10. EKP:n johtaja Mario Drahgi sanoi, että EKP ei pelasta Italiaa. Keskuspankin tehtävä ei ole rahoittaa alijäämiä.

Kun lainojen korot nousevat, Italia voi neuvotella osittaisesta lainojen anteeksiannosta velkojiensa kanssa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mikähän se sitten on tuo jo olemassa oleva liki 500 miljardin euron velka EKP:lta ?

Onko Italiassa ollut vuosikymmeniin yhtäkään ylijäämäistä valtiontalouden vuotta ?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #27

LTRO-korkotukiohjelman puitteissa EKP on ostanut n. 25% euroalueen valtionveloista. Sieltä tulee tuo Italian 500mrd potti.

Lisäksi EKP on rahoittanut Italian ja Espanjan Target2-maksusiirtojärjestelmän alijäämää n. 400mrd pekkaa päälle.

LTRO:n pitäisi loppua vuodenvaihteessa, mutta en usko näin käyvän, sillä välimerenmaat eivät kykene maksamaan markkinakorkoa valtionvelastaan.

--

EKP seurannee Japanin jalanjäljillä, jossa jo n 70% valtionvelasta on keskuspankin hallussa. Julkinen velka/BKT on n. 235%.

Järkevintä olisi nyt euroalueen purkaminen, mutta käytännössä se on poliittinen mahdottomuus eli "näillä mennään" katkeraan loppuun asti.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Meillä pitäisi olla EUssa "eroakirkosta.fi" vastaava suora yhteys pääkonttoriin. Johan Euroopan pahin tuholainen sitten Toisen maailmansodan on ilmoittanut jättävänsä uppoavan laivan.

Miksi Suomi roikkuu kiinni tässä Neuvostoliitossa?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Italian hallituksen harjoittama talouspolitiikka johtaa katastrofiin. Maan valtionvelka on yli 130% suhteessa bruttokansantuotteeseen ja nyt tuore hallitus haluaa vielä kasvattaa velanottoa keskellä nousukautta."

Suomi on täsmälleen samalla tiellä. Seuraavissa vaaleissa sosdemit, ja vihervasurit nousevat hallitukseen -- velanotto kiihtyy entisestään.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Roomalainen sananlasku sanoo: ”Kapitolista on varsin lyhyt matka Tarpeian kalliolle.” Nykyaikana se ei toteudu ihan sananmukaisesti, mutta muutoksia maan johdossa on vielä edessä. EKP tulee järjestämään vielä uudet ”Berlusconit” eli hallitus vaihtuu, jos Roomassa ei tulla järkiinsä.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Oikein mukavaa luettavaa, että EU todella laittaisi järjestykseen.
Nythän on kylläkin jo myöhäistä ainakin sen suhteen, että Italia on jo ylivelkainen.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

"jolla jäsenmaa voi erota tai se voidaan erottaa eurosta. Tällä hetkellä ei ole olemassa mitään laillista mekanismia, jolla erota eurosta, ellei sitten eroa koko unionista."

Tämä on juuri unionin yksi huonoimmista puolista. Kuvitellaan joku muu jäsenyys vaikka kirjakerhossa ym. Näistä pystyy yleensä eroamaan kivuttomasti ja se on myös kyseisen yhteisön tai kerhon vahvuus. EU on kahlitsija täysin vailla vastuuta ilmann sanktioita.

Lauri Pietarinen

Mulle ei ole vieläkään valjennut, millä logiikalla tai periaatteella pankit vapautettiin Kreikan vastuistaan - onko teille?
Miksi velat sälytettiin veronmaksajille? Miksi syytetään Kreikkaa kun pitäisi syyttää EU-alueen päättäjiä?

Suosittelen lukemaan Ashoca Modyn "EuroTragedy - A Drama in Nine Acts". Siinä kuvataan Euron syntyhistoria varsin tarkkaan ja tietysti myös tapahtumia Kreikan kriisin aikana. Jos joku teistä on sen lukenut, kuulisin mielelläni kommenttejanne kirjasta.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

#32
Sauli Niinistö esitti (Talouselämä 10.1.2018) sellaisen ajatuksen, että kun euromaat olivat sallineet jäsenmaiden rikkoa vakaus- ja kasvusopimuksen sääntöjä (mm. velkaantuneisuuden 60 % raja), suuret pankit päättelivät, että euromaat tulevat rikkomaan myös "no bailout"
-periaatetta (sen sisälö on, että kukin jäsenmaa vastaa veloistaan).
En pidä tätä ajattelutapaa uskottavana, koska ei mikään pankinjohtaja olisi saanut sellaisella ajatusrakennelmalla ns. synninpäästöä, jos rahoittaa ylivelkaista maata ja syntyy luottotappio. Olisi kuulunut syntyä luottotappio ja silloin ei voi pankinjohtaja sanoa, että minä luulin, että muut euromaat ottavat vastuun...

Kun tuli Kreikan kriisi, pelättiin sen vaikutuksia muualle ja siitä syystä oltiin (avuttomina ja neuvottomina) valmiita ottamaan kustannusta.
Parempi olisi ollut, että vastuuttomasti rahoittaneet olisi laitettu kärsimään luottotappiot. Se olisi puhdistanut luotottamista muutenkin.

Häpeällistä pienten euromaiden vedätystä, joka pitäisi korjata jälkeenpäin (vapauttamalla ne vastuista), jotta usko EU:n rehellisyyteen voisi palata.

Käyttäjän RaimoHynynen kuva
Raimo Hynynen

Voi hyvin esittää kysymyksen onko tarkoitustakaan ollut järkevästi hoitaa velkaantuneitten Etelä-Euroopan maitten ongelmia jos ja kun tavoitteena vaikuttaa 20 vuoden tarkastelun perusteella olevan EU-liittovaltion muodostaminen. Yksi selkeä todiste tästä on kun EKP on ostanut 25 % velkaantuneitten maitten joukkovelkakirjoista. Miten Suomi tai joku muu velkaantunut maa voi irtaantua eurosta jos Suomi joutuu vastaamaan EKP:lle oman osuuden sen ostamista joukkovelkakirjoista joitten arvo voi heilahtaa huomattavasti alaspäin. Onko joutavaa puhetta, että joku maa voi erota eurosta ja EKP:n otteesta. Ymmärtääkseni on tyhjää puhetta.

Jari Rutasen kommentti tuntuu realistiselta, eli näillä mennään katkeraan loppuun asti. Voisi alkaa pohtia sitä mitä tämä katkera loppu tulee olemaan. Vaihtoehtoja ovat ainakin maailmanlaajuinen sotilaallinen kriisi (kolmas maailmansota), Suuri lama mallia 1930-luku ja näitten yhdistelmä. No Suomen osalta on vielä se vaihtoehto, että Venäjä tulee tavalla tai toisella todennäköisesti sotilaallisessa kriisissä käskemään Suomen ulos EU:sta ja eurosta. Jätetään maksamatta EKP:lle ja Brysselille mitä se olisi Suomelta saamassa. Jos EU tulisi asein tänne niin kohtaisi Suomen armeijan lisäksi Venäjän armeijan.

Kreikan kriisin aikaan olin erään Kataisen hallituksen ministerin kanssa yhteydessä. Hänellä ei tuntunut olevan pätkänkään verran ymmärrystä isommasta kuviosta. En usko, että nytkään on suurimmalla osalla Sipilän hallituksen ministereistä. Heidän tätä maata pitäisi kuitenkin johtaa. Olisiko Sote-sekoilu esimerkki nykyisen hallituksen suurten linjojen vetämisestä.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Juuri näin, että mitä suurempi tase EKP:lla, sitä kalliimmaksi tulee erota eurosta.

Toimituksen poiminnat