Sampo Terho

Olympiakisojen hakemisen edellytykset selvitetään

Suomessa on silloin tällöin pohdittu, voitaisiinko maassamme järjestää olympialaiset ja paralympialaiset. Tutkimuksiin ja selvityksiin perustuva tietopohja on ollut vähäinen, jolloin keskustelu on perustunut pitkälti mielikuviin.

Nyt toimeksiannostani Suomessa selvitetään olympialaisten ja paralympialaisten järjestämisen edellytykset. Selvityksen laatii Suomen Olympiakomitea.

Selvitys luo tietopohjan, jonka varassa olympia- ja paralympiakisojen hakemisen mahdollisuutta voitaisiin arvioida. Selvityksen myötä voidaan siis käydä faktaperusteista keskustelua siitä, voisiko tulevaisuudessa Suomessa tai Suomen kaupungit useamman maan kaupunkien kanssa yhteistyössä järjestää olympialaisia. Selvityksessä arvioidaan hakukriteerejä, järjestämisvaatimuksia ja muita kisojen kannalta välttämättömiä osa-alueita.

Jotta olympialaisten uskottavuus ja kunnioitettavuus säilyvät, tulevaisuuden olympialaiset tulisi järjestää entistä kestävämmin ja kustannustehokkaammin. Tässä Suomella turvallisena maana on paljon vahvuuksia, joten siksi asia on hyvä selvittää.

Kansainvälinen olympiakomitea ja kansalliset olympiakomiteat ovat muuttamassa vaatimuksia olympialaisten hakemiseksi ja järjestämiseksi. Tulevaisuuden olympia- ja paralympiakisoissa korostuvat kustannustehokkuus, ekologisuus, eettisesti kestävä arvopohja ja läpinäkyvä järjestelyprosessi hakemuksesta olympiatulen sammumiseen saakka. Tarkoituksena on, että kisat sovitetaan isäntäkaupungin mahdollisuuksiin, ei päinvastoin.

Selvityksessä tarkastellaan Suomen tilannetta tämän uudistetun prosessin näkökulmasta. Lisäksi kartoitetaan mahdollisia järjestäjäkaupunkeja ja mahdollisesti tarvittavia kumppanimaita. Myös hakemisen ja järjestämisen kustannuksia arvioidaan.

Suomella on hieno urheiluhistoria. Olemme saaneet vuosien varrella nauttia monista sinivalkoisista ja mitalinhohtoisista hetkistä, joita suomalainen huippu-urheilu on tarjonnut. Suomen osaaminen liikunnassa ja urheilussa on myös laajasti kansainvälisesti tunnustettua. Myös urheilukilpailujen järjestämisestä Suomella on vankkaa kokemusta. Siksi on syytä arvioida tarkasti, onko urheilun suurimman ja tärkeimmän tapahtuman järjestäminen mahdollista Suomessa tulevaisuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kikystä tullut ilmeisesti sen verran rahaa, että johonkin ne pitäisi työntää, niin keksittiin sitten tämä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen
Toni Tamminen

Ilmeisesti Osuuspankki pääsponsorina, jos kovastikin tällaista typeräyttä ollaan harkitsemassa?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suomella on hieno urheiluhistoria.

Olympialaiset järjestämällä Suomen urheilun tulevaisuus tuhottaisiin lopullisesti, koska loppulaskusta eivät selviä SUL, TUL, SVUL eikä mikään muukaan urheilujärjestö tai lajiliitto.

Sijoittamalla mieluummin miljardi urheiluun kuin urheilupyhättöihin Suomen urheilu saadaan voimaan paksusti. Menestystä sekään ei takaisi.

Olympialaisten järjestäminen olisi taloudellinen katastrofi niin Suomen urheilulle, järjestäjille kuin viime kädessä Suomen valtiollekin.

Mitään valmistahan meillä ei tietenkään ole, vaan kaikki pitäisi rakentaa alusta alkaen uudestaan aina maantiepyöräilyn reitin asfaltointia myöten.

Miltei kaikkialla vanhat olympiarakennelmat lahoavat pystyyn. Eihän meilläkään vanha olympiastadion ole käytössä kuin muutamana päivänä vuodessa ja sekin vain siksi, että se sattuu olemaan miltei Helsingin ydinkeskustassa.

Talvikisat kaatunevat ilmastonmuutokseen.

Mitä vi**n järkeä on siinä, että Suomen talviolympialaiset nähdäkseen on matkustettava Lillehammeriin?

Käytännössä jopa Pohjois-Korealla on paremmat edellytykset järjestää Olympiakisat kuin Suomella. Siellä rahat saadaan kasaan kun jokainen kansalainen syö hieman vähemmän riisiä. Suomi ottaisi miljardin lisää ulkomaista velkaa lystin maksaakseen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Aktiivisena urheilun seuraajana sanon vaan arvoisalle ministerille, että
kaikella populismilla on rajansa.

Helsinki ja Lahti hakivat vuoden 2006 talviolympialaisia yhdessä Norjan Lillehammerin kanssa. Kisat sain Italian Torino

Vuoden 2006 Helsingin hakemusta ennen Lahden kaupunki haki vuosien 1964, 1968 ja 1972 kisoja sekä Tampere vuoden 1976 kisoja.

---
Paljon on liikkunut arveluja , hakeeko Tukholma talviolympiakisoja.
https://olympics.nbcsports.com/2018/10/12/stockhol...
Mutta hakemus taitaaa olla vaikeuksissa.

--
Yleisurheilun ja pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisojen hakemista kannatan, mutta Suomen vuoro ei nyt heti taida tulla, kun Lahdessa ne oli v. 2017 (hiihto) ja Helsingissä 2005 (yleisurheilu).

P.s. Tiedän ja muistan, että Suomen olympiakomitean pj Ritakalliokin on ministerin lisäksi puhunut olymmpiakisojen hakemisesta. Kesäkisoja laajuus ja kustannukset ei Suomen kokokoiselle maaalle enää tunnu mahdolliselta.

-->kisojen hakemisen selvittämiseen käytettävät rahat ehdotan suunnattavaksi urheiluvalmennuksen tukemiseen.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Ei, pienen Suomen ei pidä sotkeutua suurella rahalla ostettaviin, isäntämaiden vallan ja vaurauden mainostamiseksi järjestettäviin olympiaspektaakkeleihin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Nyt toimeksiannostani Suomessa selvitetään olympialaisten ja paralympialaisten järjestämisen edellytykset. Selvityksen laatii Suomen Olympiakomitea."

Suomen Olympiakomitean rahoitus tulee julkisista varoista, paljonko siihen hukkaantuu?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Työllistää ainakin selvitysmiehet, jotka saa tosta palkan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ritaralan divarista saattaa löytyä Tex Willerien seasta Smurffien Olympialaiset.

https://www.youtube.com/watch?v=0WPd3GIt8v8

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Pistäkää ne rahat nuorison liikuntaan.
Lasten harrastus on nykyään niin kallista että se on mahdotonta perheille joissa on useampi lapsi ja pienet tulot.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

> 9: "Pistäkää ne rahat nuorison liikuntaan."

Veikkauksen laki- ja asetusteksteistä pitää sana ’urheilu’ korvata sanalla ’liikunta’. Loton osalta näin taitaa ollakin asia. Urheilulla ja terveyttävällä liikunnalla ei ole mitään tekemistä keskenään, jos sitäkään.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kehottaisin kulttuuri- ja urheiluministeriä keskittymään ennen kaikkea kulttuuriin. Ei kannata lainkaan sekaantua diktatuurimaiden pöhöttyneeseen urheilubisnekseen, jonka karmeimpia ilmiöitä ovat olleet viime vuosien olympia- ja MM-kisat.

Samaan aikaan ansioituneet vapaat kirjailijat, tieteilijät ja taiteilijat kamppailevat köyhyydessä kaikkien elintasomittaireiden alapuolella. Ennen kaikkea sinne on keskitettävä valtion keräämiä verovaroja:
http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kehottaisin herra kulttuuriministeriä tutustumaan Antti Nylénin esseemonologiin "Häviö" (2018), jossa lukee mm. näin:

"Jos taidetta ja muuta kriittisen tärkeää metatyötä tekisivät onnelliset ihmiset, joilla olisi kohtuullinen perusturvallisuus ja mieli avoinna tulevaisuuden edessä, millaiseen kulta-aikaan ja mestariteosten runsauteen me huomispäivänä heräisimmekään!"

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Kyllä täytyy sanoa, että suomalaiset ovat ihan hulluja, jos tänne ruvetaan olympiakisoja järjestämään. Ihan hyödytöntä urheilusirkusta. Suomen valtiolla on jo 100 miljardia velkaa. Senkin maksamisessa taitaa olla vaikeuksia.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Ostihan kreikkalaisetkin avustusrahoillaan tankkeja ja ties monenko ambomaan keräyksen rahat ovat menneet kaikenmaailman heimopäälliköille. Kyllä suomi nyt yhdet velkavetoiset kisat voi järjestää, älkää nyt heti tyrmätkö ja arvostelko ennenkuin on kokeiltu.....

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Myötähäpeän kisat ... säästölinjalla ... tyyliin "avajaiset MM-Helsinki 2005"!

Jyrki Saulo

Jopa pelkkä selvitys on ajan ja rahan hukkaa. Kisaisännyyteen tarvitaan vuoret, joita Suomesta ei löydy ja kisojen jakaminen ei vain innosta muita kuin suomalaisia. Molemmat seikat on jo selvitetty kahden eri kisahaun yhteydessä. Vaikka kuinka itseänikin kisat innostaisi, niin kannattaa unohtaa koko juttu.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Miten Suomella olisi varaa järjestää olympia- ja paralympiakisat, kun jo ennakkoon on karsittu nuorten koulutusta, vanhusten huoltoa, terveydenhuoltoa ja ylipäätään yhteiskunnallisia palveluja?
Köyhdytetyn ja lisää köyhtyvän maan on turha haaveillakaan moisista pippaloista, ellei tarkoitus olekin järjestää rahvaalle sirkushuveja, jotta todellisuus unohtuisi.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Hyvä ja järkevä kommentti Rautomäeltä!

Toimituksen poiminnat