Olympiakisojen hakemisen edellytykset selvitetään

Suomessa on silloin tällöin pohdittu, voitaisiinko maassamme järjestää olympialaiset ja paralympialaiset. Tutkimuksiin ja selvityksiin perustuva tietopohja on ollut vähäinen, jolloin keskustelu on perustunut pitkälti mielikuviin.

Nyt toimeksiannostani Suomessa selvitetään olympialaisten ja paralympialaisten järjestämisen edellytykset. Selvityksen laatii Suomen Olympiakomitea.

Selvitys luo tietopohjan, jonka varassa olympia- ja paralympiakisojen hakemisen mahdollisuutta voitaisiin arvioida. Selvityksen myötä voidaan siis käydä faktaperusteista keskustelua siitä, voisiko tulevaisuudessa Suomessa tai Suomen kaupungit useamman maan kaupunkien kanssa yhteistyössä järjestää olympialaisia. Selvityksessä arvioidaan hakukriteerejä, järjestämisvaatimuksia ja muita kisojen kannalta välttämättömiä osa-alueita.

Jotta olympialaisten uskottavuus ja kunnioitettavuus säilyvät, tulevaisuuden olympialaiset tulisi järjestää entistä kestävämmin ja kustannustehokkaammin. Tässä Suomella turvallisena maana on paljon vahvuuksia, joten siksi asia on hyvä selvittää.

Kansainvälinen olympiakomitea ja kansalliset olympiakomiteat ovat muuttamassa vaatimuksia olympialaisten hakemiseksi ja järjestämiseksi. Tulevaisuuden olympia- ja paralympiakisoissa korostuvat kustannustehokkuus, ekologisuus, eettisesti kestävä arvopohja ja läpinäkyvä järjestelyprosessi hakemuksesta olympiatulen sammumiseen saakka. Tarkoituksena on, että kisat sovitetaan isäntäkaupungin mahdollisuuksiin, ei päinvastoin.

Selvityksessä tarkastellaan Suomen tilannetta tämän uudistetun prosessin näkökulmasta. Lisäksi kartoitetaan mahdollisia järjestäjäkaupunkeja ja mahdollisesti tarvittavia kumppanimaita. Myös hakemisen ja järjestämisen kustannuksia arvioidaan.

Suomella on hieno urheiluhistoria. Olemme saaneet vuosien varrella nauttia monista sinivalkoisista ja mitalinhohtoisista hetkistä, joita suomalainen huippu-urheilu on tarjonnut. Suomen osaaminen liikunnassa ja urheilussa on myös laajasti kansainvälisesti tunnustettua. Myös urheilukilpailujen järjestämisestä Suomella on vankkaa kokemusta. Siksi on syytä arvioida tarkasti, onko urheilun suurimman ja tärkeimmän tapahtuman järjestäminen mahdollista Suomessa tulevaisuudessa.

sampoterho
Sininen tulevaisuus Helsinki

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri ja Helsingin kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu