Sampo Terho

Selvitys ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta valmistuu

Suomessa työttömät on jaettu kahteen kastiin – edunsaajiin ja väliinputoajiin. Edunsaajia ovat työttömyyskassoihin kuuluvat. Heillä on oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan työssäoloehtojen täyttyessä. Sitä vastoin kassoihin kuulumattomat väliinputoajat eivät pääse ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin, vaikka työssäoloehdot täyttyisivät.

Jäsenmaksuilla toimintansa rahoittavat työttömyyskassat maksavat vain viisi ja puoli prosenttia ansiosidonnaisen työttömyysturvan kustannuksista. Suurimman osan (94,5 %) etuuksista kustantaa valtio verotuksen kautta sekä työnantajat ja kaikki palkansaajat työttömyysvakuutusmaksun muodossa.

Kassoihin kuulumattomat siis rahoittavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka eivät siitä mitään hyödy. He maksavat vakuutuksesta, jonka edunsaajia ovat muut. Tähän on tultava muutos ja siksi esitin jo keväällä, että ansiosidonnainen pitää laajentaa kaikille palkansaajille kassa- ja liittojäsenyyksistä riippumatta.

Sininen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila käynnisti selvityksen ansiosidonnaisen laajentamisesta. Selvityksessä tarkastellaan mitä ansiosidonnaisen laajentaminen maksaisi ja mitä se käytännössä tarkoittaisi niin työttömän itsensä kuin koko järjestelmän kannalta. Selvitys on nyt valmistunut ja julkaistaan perjantaina.

Toivon, että Keskuskauppakamarin johtavan ekonomistin, VTT Mauri Kotamäen laatima raportti saa paljon lukijoita, ja että siihen suhtaudutaan ennakkoluulottomasti. Toivottavasti kaikki puoluejohtajat ovat vastaisuudessa valmiit sitoutumaan siihen, että heikoimmassa asemassa olevien työttömien tilannetta parannetaan, ja ansiosidonnaisen laajentaminen otetaan seuraavaan hallitusohjelmaan.

Erityisesti vasemmisto on tähän saakka ollut haluton uudistukseen, koska sosialistipuolueita ohjaava ay-eliitti pitää ansiosidonnaista työttömyysturvaa jonkinlaisena sisäänheittotuotteena, joka ohjaa palkansaajia liittymään liittoihin. SAK vastustikin keväällä äänekkäästi Sinisten ehdotusta. Nyt on aika hylätä edunvalvontajärjestöjen itsekkäät vaatimukset ja ajatella suomalaisten etua.

Olen puhunut viime aikoina useassa yhteydessä kansanturvallisuudesta. Kansanturvallisuuden osa on arjen turvallisuus. Toimiva työttömyysturva on keskeinen osa kansalaisen luottamusta siitä, että hän selviytyy ja pärjää elämän eri tilanteissa. Siksi myös ansiosidonnaisen laajentaminen koskemaan kaikkia palkansaajia olisi kansanturvallisuutta parantava teko.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Puheet ovat puheita ja teot tekoja. Siniset ovat hallituksessa tukeneet kaikkein heikommassa asemassa olevien elämän vaikeuttamista tällä arvottomalla aktivoitumismallilla jonka ainoa seuraus on ollut pienempien tukien leikkaamista niiltä joile ei aktivoitumismalli ole edes teoriassa pystynyt tarjoamaan mahdollisuutta aktivoitua kun työpaikkoja ei ole löytynyt.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

1. Aktivoitumisen ehdot voi täyttää vaikka ei työpaikkaa löytyisi. Ymmärrys hoi....älä jätä...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jospa nyt tutustuisit edes asioihin ennen kuin älyn vähyydestä alat muita syyttelemään. Lindström kertoo Ylelle, miksi leikkuri osuu 160 000:en:

"Luvut näyttävät isoilta ja aika moni on joutunut korvausleikkurin kohteeksi. Se johtuu tietysti siitä, että aika vähän on saatu lisättyä aktiivimallin mukaisia toimenpiteitä, sanoo työministeri Jari Lindström (sin.)."

Kun niitä aktiivimallin ehdot täyttäviä koulutuksia tahi kursseja on tarjolla niin vähän, että niihin harva pääsee, niin seurauksena on tällöin leikkuri.

Oma bloginkin aiheesta kirjoitit, jossa sinulla tuntuu olevan kuva siitä, että laiskat työttömät eivät vaan halua aktivoitua mallin mukaisesesti.

Voisit vaikkapa hankkia tietoa ennen julistamista asiasta.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

"Kassoihin kuulumattomat siis rahoittavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka eivät siitä mitään hyödy. He maksavat vakuutuksesta, jonka edunsaajia ovat muut. Tähän on tultava muutos ja siksi esitin jo keväällä, että ansiosidonnainen pitää laajentaa kaikille palkansaajille kassa- ja liittojäsenyyksistä riippumatta."

Olisit samalla esittänyt saman sisältöistä "työttömyysturvaa" kaikille Suomalaisille, mitä Eduskunta, nyt ja tulevaisuudessa nauttii.
Heidän tämän pienemmän eliittiryhmn, kuin mitä ansiosidonnaista päivärahaa saavien joukko maksaa myös ne jotka eivät saa mitään hyötyä tuosta eläkkeestä / sopeutumisrahasta. Siihen taisi taas tulla muutoin 300 € tasokorotus.

Toimituksen poiminnat