Sampo Terho

Antti Rinne on ay-eliitin sorminukke

Sinisten ministeri Pirkko Mattilan tilaama selvitys ansiosidonnaisen laajentamisesta julkaistiin perjantaina. Selvityshenkilö Kotamäen raportti esittää selkeitä vaihtoehtoja siitä, miten ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha voitaisiin ulottaa koskemaan kaikkia palkansaajia. Lisätietoa selvityksestä löytyy täältä.

Kymmenet tuhannet työttömät jäävät ilman ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka joutuvat veroina ja työttömyysvakuutusmaksuina maksamaan siitä. Se on huutava vääryys, joka pitää korjata. Toivottavasti selvitys aloittaa laajan kansalaiskeskustelun siitä, miten tämä heikoimmassa asemassa olevien työttömien asemaa parantava tärkeä uudistus tulisi mielekkäästi toteuttaa.

Kuitenkin ensimmäisenä keskustelun aloittanut ay-eliitti on odotetusti jo antanut hankkeelle tyrmäävän palautteen erityisesti SAK:n taholta. Samoin SDP:n Antti Rinne ilmoitti välittömästi vastustavansa uudistusta.

Edunvalvontajärjestöjen asennoituminen on suoraan sanottuna sairas, kun ne käyvät oman järjestöetunsa nimissä vastustamaan heikoimmassa asemassa olevien työttömien tilanteen parantamista. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa ei makseta siksi, että edunvalvontajärjestöt saisivat siitä sisäänheittotuotteen hankkia uusia jäseniä, vaan jotta kansalaisten turvallisuus olisi parempi.

Ilmiselvästi edunvalvontajärjestöt ajavat vain omaa etuaan, eivätkä työttömän. Sinisten mielestä ansiosidonnainen työttömyysturva on ehdottomasti muutettava riippumattomaksi liitto- tai kassajäsenyyksistä. Onneksi me emme elä yhteiskunnassa, jossa väliinputojien auttamiseen täytyy kysyä lupa itsekkäiltä edunvalvontajärjestöiltä.

Vai elämmekö sittenkin? Löytyykö Suomesta joku niin selkärangaton poliitikko, että hän kieltäytyy edunvalvontajärjestöjen painostuksen takia auttamasta heikossa asemassa olevia?

No sellainenhan löytyi heti sosialidemokraattisen puolueen johdosta. Antti Rinne ilmoitti välittömästi jo eilen vastustavansa uudistusta ja intoutui lausumaan muutakin paljastavaa. SDP:n omassa lehdessä Demokraatissa Antti Rinne arvioi tuoreeltaan, että Siniset pyrkii ehdotuksellaan yksinkertaisesti heikentämään ay-liikkeen voimaa. Hänen mukaansa SDP haluaa turvata hyvinvointivaltion ja reilut pelisäännöt työelämässä, ”jotta kaikissa keskusjärjestöissä jäseninä olevat ihmiset pärjäävät”.

Pysähdytäänpä hetkeksi tähän lausuntoon. Pääministeriehdokas ja gallupjohtaja ilmoittaa siis nyt julkisesti, että hän haluaa kehittää hyvinvointivaltiota ja työelämän pelisääntöjä siten, että kaikki ay-liikkeen jäsenet pärjäävät. Eikö hieman parempi tavoite olisi, että kaikki suomalaiset pärjäävät, eivätkä ainoastaan keskusjärjestöjen jäsenet?

Antti Rinne on ay-eliitin sorminukke. Hänet vaihdettiin aikanaan Jutta Urpilaisen tilalle vahvistamaan ay-eliitin valtaa, ei parantamaan suomalaisten elämää. Se on hänen tehtävänsä ja tarkoituksensa, ja on äänestäjän kuluttajansuojan kannalta hyvä, että hän yhä vähemmän peittelee tätä itsestäänselvyyttä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ihan vain vinkkinä osin politiikassa kokemattomille sinisille, niin mikäli aikoo antaa selvityksestä edes illuusion riippumattomuudesta, niin ei kannata palkata selvitysmiestä, jolla on jo vahva julkinen kanta selvitettävään asiaan valmiina.

Ollessaan Työeläkevakuuttajat Telan ekonomistina selvitysmies Mauri Kotamäki teki väitöskirjan 2017, jonka lopputulemana hän kritisoi ansiosidonnaista juuri samasta kulmasta, josta te siniset itse.

https://www.talouselama.fi/uutiset/vaitos-ansiosid...

Vähän kuin joku palkkaisi Finanssiala ry:n ekonomistin, joka on tehnyt väitöskirjan pääomaverotuksen keventämisen hyvistä vaikutuksista, tutkimaan kannattaako pääomaverotusta alentaa. Mikähän olisi tulos?

Tulos on biasoitunut ja selvä jo etukäteen.

En itse asiassa edes välttämättä vastusta tätä, mutta pelisilmänne järjestelyssä on ollut surkea eikä objektiivisuudesta ole tietoakaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Ollessaan Työeläkevakuuttajat Telan ekonomistina selvitysmies Mauri Kotamäki teki väitöskirjan 2017, jonka lopputulemana hän kritisoi ansiosidonnaista juuri samasta kulmasta, josta te siniset itse."
Tuohan vain osoittaa ettei tilanne ole parantunut vaan pikemminkin päinvastoin kun demarijohtaja on julkisesti ilmoittanut olevansa vain liittojen jäsenten puolustaja.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Nyt en saa kiinni ajatuksestasi. Tela on työeläkevakuuttajien etujärjestö, joka edustaa työeläkejärjestelmää toteuttavia yrityksiä eikä suinkaan ole osa ay-liikettä, demareita tms?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #6

Ihan vinkkinä vaan takaisinpäin että ei ole välttämättä fiksua ainoastaan ja jokapaikassa vastustaa ja etsiä epäkohtia , vallankin kun itsekin sanot ettet välttämättä vastusta. Jos ei ole kommentoitavaa niin saa jättää kommentoimattakin.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Ei tällä tyylillä, Sampo. Jo otsikko karkottaa osan lukijoista, koska ei kukaan jaksa lukea politiikasta, joka perustuu toisten mollaamiseen.

Kokeile ensi kerralla: Siniset laajentaisivat ansiosidonnaista...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Sampo Terho: "Sinisten mielestä ansiosidonnainen työttömyysturva on ehdottomasti muutettava riippumattomaksi liitto- tai kassajäsenyyksistä."

Kunhan nyt ainakin saataisiin poistettua se ay-koneiston hellimä vedätys ja karkea harhakäsitys, että ansiosidonnainen työttömyysturva vaatisi ammattiliittoon kuulumista.

Valitettavan moni työntekijä ja toimihenkilö luulee tänäkin päivänä, että "liitto maksaa ansiosidonnaisen..".

Kuten Terho aivan oikein mainitsee: "ansiosidonnaista työttömyysturvaa ei makseta siksi, että edunvalvontajärjestöt saisivat siitä sisäänheittotuotteen hankkia uusia jäseniä, vaan jotta kansalaisten turvallisuus olisi parempi."

Käyttäjän KaiWidell kuva
Kai Widell

Tälläseksi se menee kum ei ole mitään todellista omaa agendaa .

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Sanoo Juhan ja Petterin sorminukke

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Sinisistä on Sampo Terhon johdolla näemmä profiloitumassa sosialidemokraattien vastavoima, mutta ei siinä mitään.
Minäkin olen sitä mieltä, että itsensä oikeistolaisiksi mieltävien kannattaisi äänestää eduskuntavaaleissa juuri sinisiä eikä kokoomusta, keskustaa, perussuomalaisia tai kristillisdemokraatteja.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kun nyt oikein puolueen puheenjohtaja ja ministeri avaa itse pelin tällaisella retoriikalla, niin tohdin sitten poikkeuksellisesti minäkin heittämään vastapallon kierteellä.

Onko siniset sitten se Juhan ja Petterin lyhyessä talutusnuorassa kireässä pannassa kiltisti totteleva koira, joka hylätään keväällä löytökotiin vaalien jälkeen oltuaan uskollinen ystävä loppuun asti? Petteri ei silloin olekaan enää ainoa orpo.

Käyttäjän KatjaSallinen kuva
Katja Sallinen

Älkää ottako niitä 70-luvun Wal-Martin yritysoppeja Suomeen. Tämän kaltainen oppi tuhoaa Suomelta ihmisten turvarenkaat. Ostovoima laskee ja se on laskenut 70-luvulta asti Yhdysvalloissa, jolloin Wal-Mart otti opin käyttöön.

Työpaikkoja on, mutta kaikki toimet ovat olleet ristiriitaisia sen suhteen.

1. Tarvitaan koulutettuja ulkomailta: Miten ne saat, jos ette anna tänne tuleville kaikkia asiakirjoja tilin perustamiseksi ja asunnon saantiin ynnä muut palvelu yhteiskuntaan järjestääkseen asiat heti kuntoon? Ette edes EU:n kansalaisille.

2. Maahanmuutto on lisättävä: Toki, mutta menee 20 vuotta yhdeltä sukupolvelta kasvaa Suomessa ilman kunnollista koulutusta ja työtä ja toinen 20 vuotta jotta seuraava sukupolvia voidaan taloudessa hyödyntää. Se on pitkäjänteisyyttä, mutta Wal-Martin opit lyhytjänteisiä. Ovatko he kysynnän luojia eli tarvitaan lisää kuluttajia.

3. Kilpailukykyä lisättävä: Wal-Mart-opein? Yhdysvalloissa ostovoima on laskenut 1970-luvulta lähtien. Yhdysvallat houkuttelevat muiden ylijäämät alijäämäiseen maahan saadakseen kysyntää aikaan. Ylijäämäkierto ei ole toiminut. Tämä pysähtyi vuonna 2008. Tämä takia näemme nyt EU:n natisevan ja myös Saksalla on omat intressit, jotka heikentävät muiden maiden toimintaa taloudessa.

Sen takia niitä maailmaa saastuttavia krääsää tehdään, että kuluttajien kysyntä pysyy yllä raaka-aineiden kallistuessa. Se on kierre. Se kuvaa hyvin käärmettä, joka syö häntänsä. Eurooppa natisee tällaisesta politiikasta. On aika nähdä tilanteen. Se ei ole enää Suomen ongelma, se on eurooppalainen ongelma. Aika olisi oppien takinkääntö eikä minun napa ja minun politiikka-ajatteluun, jotka tulevat amerikkalaisista intresseistä toimia. Maailma kuuluu kaikille ja ihmisiin kannattaisi alkaa sijoittamaa, muuten ei ole enää mihin sijoittaa. Demokratia on näivettymässä ja sen näkee ympäri Eurooppaa äänestäjistä. Tervetuloa näivettyvään Eurooppaan.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Siniset olisivat valmiita maksamaan valtion rahoista satoja miljoonia enemmän, jotta ansiosidonnainen ulotettaisiin heillekin, jotka eivät ole jaksaneet liittyä edes siipeilijöiden loimaan kassaan.

Seuraavaksi sitten liikennevakuutuksen edut kaikille, olipa maksanut autonsa vakuutuksia tai ei.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset