Sampo Terho

Suomi tarvitsee tiekartan turvallisuuteen

Hallituksen on laadittava vielä tällä vaalikaudella sisäisen turvallisuuden tiekartta, jolla korjataan sisäisen turvallisuuden vakavia resurssipuutteita. Sen pitää kartoittaa poliisin, rajavartioston ja hätäkeskuslaitoksen puutteet ja tarpeet. Tiekartan avulla tehdään toimenpideohjelma, jolla turvallisuusviranomaisten määrä nostetaan turvalliselle tasolle.

Nyt poliisilta jää resurssipulan vuoksi hoitamatta 100 000 hälytystehtävää vuodessa. Äskettäin uutisoitiin Itä-Uudenmaan tilanteesta, jossa suuri määrä rikoksia jää tutkimatta resurssipulan vuoksi.

Poliisilla ei riitä resursseja kaikkeen. Suomessa on tällä hetkellä vähiten poliiseja koko Euroopassa asukaslukuun suhteutettuna. Samaan aikaan meillä on pinta-alaltaan Euroopan viidenneksi suurin valtio. Tämä on täysin kestämätön yhtälö. Se uhkaa vakavasti kansanturvallisuutta ja kansalaisten oikeustajua.

Tämän lisäksi meillä on idässä pitkä EU:n ulkoraja. Rajavartioston resursseja ja henkilökuntaa on vähennetty vuosien varrella niin, että siellä toimitaan kirjaimellisesti äärirajoilla. Samaan aikaan matkustajamäärät esimerkiksi satamissa ja Helsinki-Vantaalla ovat lisääntyneet merkittävästi.

Lännessä meillä on maailman rauhallisin raja. Samalla se on yksi avoimimmista rajoista, mikä tuli karvaasti koettua vuoden 2015 turvapaikanhakijavyöryssä. Itärajalla säilyy rauha, kun Venäjä vartioi sitä omalta osaltaan tehokkaasti. Vuonna 2015 saimme kuitenkin esimakua myös siitä, mitä tapahtuu, jos itäraja alkaa vuotaa.

Nykyresursseilla uudesta maahanmuuttajien vyörystä ei selvitä. Rajavartiolaitosta purettiin, kun idealismi vei voiton realismista.

Hätäkeskusten resursseja ja henkilöstöä on vähennetty, vaikka hätäkeskus on kansanturvallisuuden sykkivä sydän. Ilman hätäkeskusta kukaan ei lähde liikkeelle sinne, missä apua tarvitaan.

Aiemmat hallitukset ovat laiminlyöneet valtion perustehtävän, turvallisuuden ylläpitämisen. Poliiseja on koulutettu jo vuosia liian vähän. Tämän hallituksen toimet poliisien määrän lisäämiseksi ovat olleet askelia oikeaan suuntaan, mutta koska poliisireserviä ei ole, poliisien määrää ei voi lisätä pelkällä lisärahalla.

Siksi nyt tarvitaan tiekartta, jossa selvitetään, missä puutteet ovat suurimmillaan. Sen sijaan, että käydään huutokauppaa siitä, kuinka monta poliisia tarvitaan, tarvitsemme tiekartan, jossa selvitetään, millä alueilla poliisipula on pahin. On selvää, että lisää poliiseja tarvitaan kaupunkikeskusten ulkopuolelle, mutta tarpeita on varmasti myös tiettyjen rikoslajien tutkinnassa.

Siniset ymmärtää suomalaisten huolen turvallisuudestaan ja haastavat muutkin puolueet ilmoittamaan selkeästi, että poliisien ja rajavartioston, samoin kuin koko muun sinivalojoukkueen lisäresurssit hoidetaan - mitkä tahansa puolueet seuraavassa hallituksessa ovatkaan. Jos sisäinen turvallisuus ja kansalaisten turvallisuuden tunne eivät ole kunnossa, yhteiskunta ei kestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Populistinen avaus. Ihan sitä itseään. Sininen tai persu niin konstit ovat samat.

Esimerkiksi jos osa rikoksista jää tutkimatta, niin sillä ei taida olle mitään tekemistä turvallisuuden kanssa, sillä tutkimatta jäävät vähäiset rikokset, joiden tekijästä ei ole juuri hajuakaan.

Työpaikallenikin murtauduttiin kerran, ja evääksi varaamani suklaapatukka katosi. Ei mitään muuta. Uusi lasi oveen ja siinä se.

Jos poliisi olisi väkevästi panostanut kyseisen rikoksen tutkintaan niin hassuahan se olisi ollut. Kaikki turha käyetty aika olisi ollut pois rikosten estämisestä ja vakavampien rikosten tutkinnasta.

Ai niin, EU:n ulkorajojen yli EU:n alueelle pyrkii yhä vähemmän ihmisiä. Tykistöäkö Tornioon kaivataan?

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/eu-n-ulkorajoj...

Tehokkain keino kohentaa kansalaisten turvallisuuden tunneta on pelottelun lopettaminen!

Käyttäjän EeroKilpinen kuva
Eero Kilpinen

Huumausaineet voitaisiin jo dekriminalisoida, niin vapautuisi poliisilta sekä tullilta resurssejä muitten rikosten selvittelyyn. Kannabiksen voisi laittaa verolle. Win-win. Näyttää tosin siltä, että poliisit ja armeija saavat uusia leluja, joita voi hiekkalaatikon isommille pojille sitten esitellä turvallisuuden nimissä.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Satuitko lukemaan sinulle tarkoitetun plogini.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

100 päivää ja se on siinä sitte...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Mistäs sinä sen tiedät? Oletkos muuten itse ehdokkaana ja jos, niin saatko ääniä enemmän kuin Sampo?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Varsinaista terminologista ja käsitteellistä sekoillua. Tiekarta on käännösvirhe kun puhuataan suunnitelmasta. Mutta tässä on sitten kyse analyysista:

”Siksi nyt tarvitaan tiekartta, jossa selvitetään, missä puutteet ovat suurimmillaan. ”

Jani Kuusela

Sampo Terho on yksi läpinäkyvimmistä poliitikoista, joka kulkee kieli keskellä sitä kuuluisaa reikää, josta tulee ulos pelkkää pee aa äss koo aaa.

Tyytyväisyyteni on taattu, kun tämän ja ulkoministeri Soinin sekä muiden sinisten nylkyttäjien naamataulut katoavat Suomen poliittisesta historiasta.

Kiitos vaalit!

Tulkaa jo!

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

vai aiemmat hallitukset laiminlyöneet....nykyinen on kunnon floppihallitus

ziizus näitä Blåbandien juttuja

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Kansallista yhtenäisyyttä olisin myös peräänkuuluttamassa. Minusta historia tukee sen lukemista yhdeksi turvallisuuspilariksi.

Käyttäjän mauritem kuva
Mauri Temisevä

Minusta on hyvä, että poliitikot alkavat puhumaan turvallisuuden parantamisesta, vaikka osa voi olla vaalipuhetta.
Vuosia on poliiseja ja rajavartioston henkilöstöä vähennetty. Sen sijaan rahaa on riittänyt yritystukiin, kasvaviin sosiaalimenoihin ja asumistukiin sekä maahanmuuttajien kustannuksiin.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Yrittäjä-miljonäärin, "Suomi kuntoon" saneeraajahallituksen myllerrysten ja jatkuvien uusien saneerausideoiden jälkeen Suomi tarvitsee poliittiseen johtoon uusia voimia jotka näyttävät meille kaikille tietä turvalliseen, kaikin puolin parempaan ja oikeudenmukaisempaan tulevaisuuteen.
Turvalliseen, tulevaisuuteen luottavaa elämänmenoa eivät takaa pelkästään poliisit, rajavartijat, sotilaat, hävittäjät, tykkitutkat, eikä uus-suojeluskunnat, vaan kansan ja kansalaisten kokonaisturvallisuus ja tulevaisuuden toivo on paljon, paljon muutakin, johon poliitikotkin voivat vaikuttaa.

- Kekkonenkin tais pystyttää "hätätilahallituksen" kun työttömiä tais olla pari sataatuhatta?

Toimituksen poiminnat