Sampo Terho

Ilman lapsia ei ole tulevaisuutta jota puolustaa

Suomi on saapunut tienristeykseen. Monet talouden mittarit näyttävät hallituksen toimenpiteiden ansiosta pitkästä aikaa hyvältä. Samaan aikaan on kuitenkin tunnustettava, että yhteiskuntamme syvärakenteessa on yhä paheneva sairaus: tulevaisuuden suomalaisista on tulossa uhanalaisia. Esimerkiksi tällä viikolla saimme lukea, että viime vuonna syntyi 3000 vauvaa vähemmän kuin toissa vuonna ja että kokonaishedelmällisyys historian alhaisin.

Kieltäydyn uskomasta, että suomalaisten syntyvyys on lopulta kiinni jostain yksittäisestä sosiaalituesta tai liian kaukana sijaitsevasta päiväkodista. Tuskin missään perheessä suunnitellaan lastenhankintaa sen mukaan, että mitä seuraavan vuoden äitiyspakkaus sisältää tai onko lapsilisään tulossa viiden prosentin korotus vai leikkaus.

En tietenkään tarkoita tällä sitä, etteikö palveluita pitäisi parantaa tai lapsiperheiden asemaa kohentaa. Mutta kun katsoo sinne, missä lapsia syntyy paljon, niin huomaa ettei lapsia hankita, koska palvelut ovat kohdallaan, vaan siksi ettei niitä ole ollenkaan.

Olisi myös houkuttelevaa huomauttaa, että laskeva syntyvyys tulee ajamaan koko eläkejärjestelmämme massiiviseen kriisiin ja että pitkällä aikavälillä se vaarantaa koko kansantalouden. Tämä olisi tietenkin totta, mutta valitettavasti se olisi jatkumoa samalle ajattelutavalle, jonka kautta olemme nykytilanteeseen nähdäkseni ajautuneet.

Kyse on nimittäin arvojen kriisistä. Olemme alkaneet pohtia lasten hyötyjä ja haittoja suhteessa uraan, elämäntapaan tai ilmastonmuutokseen. Jos yhteiskunta keskittyy ainoastaan hyvinvointiin ja tasa-arvoon, niin se saattaa helposti unohtaa muita arvoja, joiden vuoksi se lähti niitä alun perin tavoittelemaan.

Sanon tämän silläkin uhalla, että joku loukkaantuu, mutta lapset ovat suurin merkityksellisyyden lähde mitä elämässä on. On tärkeää ajaa hyviä asioita ja yrittää tehdä maailmasta parempi paikka, mutta se paikka missä ihminen eniten elää on koti ja kodin tekevät läheiset.

Hyvä elämä on muut ihmiset. Toiset ihmiset, menneet, nykyiset ja tulevat ovat valtavan arvokkaita toisilleen, mutta ihminen ei ole vain väline järjestelmän osaksi, vaan arvo sinänsä. Meidän ei tule huolehtia syntyvyydestä siksi, että se vaikuttaa järjestelmään, vaan siksi että ilman heitä ei ole mitään tulevaisuutta jota puolustaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Lapsiluku nolla on yhtä hyväksyttävä kuten muutkin.
Steriloimisen saamista pitää helpottaa. Ikäraja olisi laskettava ainakin 25 vuoteen ja lapsiluku kahteen.
Asiasta vaikenevat poliitikot lukekaa:
http://steriloimislaki.blogspot.com/

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Minarkistinen hallitus, jossa kirjoittajakin istuu, on luonut tulevaisuudettomuutta ja lisännyt pelkoja, erityisesti nuorille.

Koulutuksesta on leikattu, nuorten köyhyys lisääntyy, asuntoa on vaikea saada, palkka ei riitä niukkaankaan elämiseen huolimatta vakituisesta työpaikasta, sodanpelkoa lisätään lisäämällä jännitteitä yhdistymällä Yhdysvaltain trumpilaiseen, degeneroituvaan, guantanamolaiseen arvomaailmaan, sekä sen sotaiseen sotilasjörjestelmään, maaseutua ajetaan alas kiihtyvällä tahdilla ja tuskin on vaikuttamatta juuri nyt käynnissä oleva keskustelu vanhustemme hoidosta.

Kirjoittaja näyttää olevan todella sokea todellisille ongelmille syntyvyyden laskun suhteen. Lisäksi, kun KAIKESSA poliittisessa päätöksenteossa lähdetään ensin raha edellä, ei ihminen, ei yhteisöt edellä, on lopputulos edelleen kiihtyvä syntyvyyden lasku. Voi tätä kirjoittajankin kaksinaismoralismin määrää! Jostain kertoo sekin, että kehtaa. Itsekritiikki?

Onneksi ja pieneksi lohdutukseksi, vielä toistaiseksi, poliittinen järjestelmämme toimii sen verran, että ihmiset ja ryhmät vaihtuvat typeryyden lisääntyessä yli raja-arvon. Näin tulee käymään kirjoittajalle ja edustamalleen viiteryhmälle. Onneksi!

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Syntyvyyden lasku on ollut pitkäaikainen kehitys, eikä se ole alentunut pelkästään tämän hallituksen aikana.
Maailman väestö kasvaa liikaa. Kasvumaissa pitäisi päästä eurooppalaiseen syntyvyyteen.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Vähenisipä väestö Afrikassa ja Lähi-idässä niin kuin Suomessa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tämä osoittaa, että kaikesta kansallisesta itsekehustamme huolimatta suomalainen elämäntapa ei ole enää elinkelpoinen. Muualla lapsia onneksi vielä syntyy ja siksi Suomellakin on tulevaisuus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset