Sampo Terho

Uskottava maanpuolustus

Viime aikoina on julkisuudessa aika ajoin nostettu esille yleisen asevelvollisuuden kehittäminen valikoivampaan tai vapaaehtoisempaan suuntaan. On puhuttu myös kansalaispalveluksesta ja tasa-arvoisesta palveluksesta.

Olennaista on kuitenkin muistaa, että Suomen kokoisen, sotilaallisesti liittoutumattoman maan puolustaminen edellyttää riittävän kokoisia sodan ajan joukkoja, jonka mahdollistaa kustannustehokkaasti vain yleisen asevelvollisuuden kautta saatava reserviläisarmeija. Se on myös maanpuolustustahdon kannalta keskeinen tekijä.

Valikoivassa asepalveluksessa antaisimme pikkusormen aseellisen varusmiespalveluksen kyseenalaistamiseen ja vapaaehtoisuuteen perustuva järjestelmä romuttaisi puolustusratkaisumme täysin. Kuitenkin puolustusratkaisuamme täydentävää vapaaehtoista maanpuolustusta on tuettava kaikin mahdollisin resurssein, ja iso askel oikeaan suuntaan ollaan tekemässä vapaaehtoista maanpuolustusta koskevalla lailla, joka on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Sellaisille miehille, jotka terveydellisistä syistä eivät voi suorittaa perinteistä varusmiespalvelusta tai niille naisille, jotka eivät valitse vapaaehtoista varusmiespalvelusta, voidaan ajatella uusia polkuja osallistua työhön yhteiskunnan hyväksi. Tällöin kyseeseen voisi tulla kansalaispalvelus. Se ei saisi olla pois puolustusbudjetista ja ennen kaikkea sille on oltava kysyntää. Tällöin puhuttaisiin ehkä muutaman päivän tai viikon kursseista. Varusmiespalveluksen korvaajiksi niistä ei kuitenkaan olisi.

Ilmavoimiemme Hornetit korvaavassa ns. HX- hankkeessa kyseessä ei ole kenraalien tai ilmavoimien tarpeisiin tuleva hankinta vaan koko Suomen puolustamisen keskeisin suorituskyky, selkäranka. Puolueet sitoutuivat puolustusselonteossa korvaamaan nykyisten hävittäjien suorituskyvyn turvallisuustilanne huomioon ottaen täysimääräisesti. Silloin tehtiin selväksi se, että 64 on tässä suhteessa ehdoton minimimäärä siihen, että koko maata pystytään uskottavasti ilmasta puolustamaan. On Suomen puolustuksen kannalta vastuutonta politiikkaa ehdottaa tätä alempia lukemia, kuten Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto ovat tehneet. Hankinnat eivät Suomen budjettia kaada. Sata olisi sopiva määrä. Se voidaan toteuttaa optiolla eli ensin 64 ja loput 36 optiolla 2030-luvulla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ettei käy kuin Ruotsin joka "palautti" asevelvollisuuden.
Kerran lopetettua ei saa takaisin.

Käyttäjän WilleDebaucherDahl kuva
Wille Dahl

Nuo hävittäjät ovat aivan yhtä tyhjän kanssa, jos Venäjä tuolta alkaa tänne puskemaan. Venäjää vartenhan niitä oltaisiin hankkimassa, koska Ruotsilla ja Virolla ei ole mitän aikeita Suomeen rynni.

Otetaanpa realismi käteen tässä asiassa. Venäjällä on ilmakalustoa tuhansia lentäviä 'vekottimia', puhumattakaan drone-teknologiasta. Jos Venäjä tänne päättää tulla niin siinä Suomen ilmavoimat ovat vain kivaa pikku ampumaharjoitusta.

Tämän näennäisen 'puolustuskaluston' hankkminen on tässä valossa typerää tuhlausta. Kyseiset rahat voitaisiin ohjata takaisin Suomen hyvinvointiin, eli koulutukseen, tieteeseen, terveydenhuoltoon ja vähäosaisimpien tukemiseen.

Lopetetaanpa tämä lapsellinen hävittäjä-haihattelu...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kommarien ininää. Mitäpä jos lopetetaan koko armeija kun ei siitä Venäjää vastaan ole kuitenkaan?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4
..... no ei nyt ihan kokonaan 80- 90% vois hyvin karsia eikä kukaan huomais mitään.
Bailut leipäjonoissa alkais heti.

En minäkään ole kommari, mut kyllä mä inisen. :-)

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kulttuuriministeri varmaan osaisi kuvat miltä Suomi näyttäisi ja tuntuisi jos maata yksinvaltiaina hallitsisi konklaavi johon kuuluisivat mm. Jussi Niinistö, Timo Soini, Päivi Räsänen ja esim. Mika Niikko...?!

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

#2. Tuossa tiukka mielipide ylihintaisista hävittäjistä joilla ei ole koskaan missään voitettu sotia. Samoilla linjoilla Wille > https://urly.fi/1aSa

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#2

Sillälailla....

Oliko Wille kuvitellut että Venäjä voi heittää kaikki sotavoimansa suomen rintamalle ja jättää kaikki muut rajat vaille puolustusta?

Ryssillä sen verran rajakilometrejä, että tiukille menee niillä muutamilla tuhansilla koneilla puolustaa koko maata.

Vain ymmärtämätön kuvittelee että ne voisi koko kapasiteetin laittaa suomea vastaan.

Käyttäjän joukomarkula1 kuva
Jouko Markula

no enpä usko, ettei ihan drone laivastolla suomea vallata, vain siksi, koska hyökkääjänä olisi Venäjä... Hävittäjät eivät ole ihan tyhjän kanssa, sillä on roolinsa, tärkeä sellainen, sodan sattuessa. vain pasifistiset halailu-unelmasi ovat haitallista maamme turvallisuudelle, jos tosipaikka tulee.
ja kukapa ajaisi maatansa sotaan tietentahtoen?, löisin vetoa siitä pasifistihalailijasta, sillä kun ei ole maallansa rajoja, eikä tahtoa puolustaa sitä.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

"Sellaisille miehille, jotka terveydellisistä syistä eivät voi suorittaa perinteistä varusmiespalvelusta tai niille naisille, jotka eivät valitse vapaaehtoista varusmiespalvelusta, voidaan ajatella uusia polkuja osallistua työhön yhteiskunnan hyväksi."

Tuossa on taustalla valitettavan sovinistinen ajatus. Terveet naiset vastaavat sairaita miehiä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Työhön turvallisuuden, yhteiskunnan ja oman itsensä-esim. ammatillisen kehityksen hyväksi. Käsitys perinteisestä asevelvollisuudesta tulee tulevaisuudessa muuttumaan ja monipuolistumaan. -Isien ja isoisien sotilassaappaat päätyvät sotamuseoon...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Miten Siniset ovat ajatelleet järjestää huoltovarmuuden? Me kaikki vähänkään ajattelua harrastavat tiedämme että armeijalla ei tee mitään jos huoltovarmuutta ei pystytä takaamaan.

Suomi ei pysty takaamaan Itämeren merikuljetuksia muutamalla kelluvalla purkilla. Eikä sen puoleen lentokoneillakaan. Millä kalustolla Suomi ajattelee ohittavansa Kaliningradin kun se saattaa konttialuksia?

Käyttäjän PetriKokko kuva
Petri Kokko

On vaikea kuvitella tilannetta, missä kaikki sotilaallinen toiminta kohdistuisi ainoastaan Suomea vastaan. Kaliningradissakin voi olla tositilanteessa paljon muutakin mietittävää kuin Suomen merikuljetukset pelkästään. Sama koskee myös ilmatilan hallintaa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kriisitilanteessa yksi Venäjän päätehtävistä on katkaista merikuljetukset Suomeen. Se ei ole kuvittelua vaan sotilastehtävä jonka Venäjä hoitaa tehokkaasti maalta, mereltä ja ilmasta. Kuinka monta minuuttia saattoalukset pysyvät pinnalla Kaliningradin kohdalla? Ai niin. Mitkä saattoalukset?

Käyttäjän PetriKokko kuva
Petri Kokko Vastaus kommenttiin #10

Meneekö se kriisitilanteessa millä lailla nämä asiat, kun ennakoimattomia asioita tahtoo monesti tulla matkalla mukaan.

Kaliningrad on jo itsessään iso sotilaallisen mielenkiinnon kohde muille osapuolille. Tämäkin on syytä pohtia isossa kuvassa, mitä se tarkoittaa missäkin skenaariossa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#5

hhmm...mitä pitäisi huoltaa? Eiks ensin pitäisi tietää minkälaiseen sotaan on valmistauduttava.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Taas kerran on joku puolustamassa jättihankintaa, jolla ei ole mitään tekemistä Suomen puolustamisen kanssa. HX-hävittäjät ovat pelkkää hukkaan heitettyä rahaa nykyaikaisessa puolustussodankäynnissä:

Jos Venäjä olisi harkitsemassa hyökkäystä Suomeen ja olisin Venäjän agentti vaikuttamassa täällä puolustushankintakeskusteluun, mitä tekisin?

Houkuttelisin suomalaisia tietenkin tuhlaamaan puolustusresurssejaan mahdollisimman kalliiseen keskitettyyn voimaan, joka olisi tuhottavissa helposti ohjusiskulla. Hx-hävittäjät ja laivastohankinnat ovat juuri tällaisia.

http://pasipulkkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2496...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Uskottava maanpuolustus

ooo

Kuka siihen uskoo, mahdollisesti ne samat, jotka uskovat uskomuslääkintäänkin.

Eivät kai Siniset vaan puhu maanpuolustuksesta siksi, että kannattajat ovat miehiä ja miehet yleensä tykkää pyssyistä.

Te Siniset ette usko itseenne, te pelkäätte äänestäjiä.... jotka uskovat että kannattaa äänestää muita.

Pentti Jaakkola

Tomahookeja ja iskandereita vaan niin paljon että saadaan tunkeilijat ammuttua alas, mihin me hyökkäisimme niitten hävittäjien kanssa, aikoinaan Lähi-idässäkin tuhottiin erää valtion lentokalusto suurimmaksi osaksi suoraan kentille. Kymmenenkin hävittäjän hinnalla saataisiin kattava ilmatorjunta, emmehän me mitään keskipitkän ohjuksia siihen tarvittaisi että saadaan niin idästä kuin lännestäkin tulevat vieraat alas,

Käyttäjän RaunoHalme kuva
Rauno Halme

Toimisto-ylikersantin ei pitäisi ottaa upseerin murheita, kun ei edes ymmärrä, että maavoimat ovat puolustuksemme selkäranka. Saddamin Irakilla olivat kansainvälisen arvion mukaan maailman parhaat ilmavoimat, mutta niin vaan ne tuhotttiin kentilleen, kun suurvalta alkoi höökiä. Hightec-hävittäjien huoltovarmuus on onneton kenttäoloissa ja maavoimienkin sotilaille pitää saada riittävän kattava kasvisruokamenu jatkosodan tapaan. Ei siinä millään blue cauliflowre shakeilla voi hifistellä, vaan tarvitaan proteenipitoisia kasviksia ja hiilihydraateja.

Rauhanturvaajan olettaisi oivaltaneen sen, että rauha on tavoiteltava tila ja sen myötä hyvät suhteet naapureihin. Silloin vienti vetää myös taloudellisten nousukausien välilläkin eikä tarvitse tilastonikkaroida työllisyyslukuja tempputyöllistämisin. Mutta on varmaa turha selittää edes perustalousoppia henkilölle, joka huolimatta kuulumisesta hallitustrioon, ei ole sisäistänyt sitä päätöstä, että hävittäjähankinnat tehtäisiin budjetin ULKOPUOLELTA. Ehkä höpötyksesi, ettei hävittäjähankinta kaada budjettia, johtuvat äänetömän osakkaan roolista, jolle ei kaikkea kerrottu?

Mutta tämähän on täysin tyhjää keskustelua, sillä näissä vaaleissa siniset tulevat katoamaan muiden dinosaurusten tavoin. Luojalle kiitos siitä, vaikka se onkin itseaiheuttettua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset